Wat is er leuker dan zelfbouw…..
Nu ik weer wat meer tijd heb leek het me leuk om eens een traditionele QRP radio te gaan bouwen. Iets met ‘draadcomponenten’, dus niet teveel SMD en ook geen semi SDR ontwerp met voornamelijk IC’s. Zouden er nog ontwerpen (en kits) bestaan met een kristalfilter, mixer, analoog cw filter en een hoeveelheid weerstanden en condensatoren?
Helaas is het aanbod van kant en klare ontwerpen in kit vorm niet erg groot. Okay je hebt de kits van QRP-Labs maar afgezien van het feit dat ik daar al de nodige van heb gebouwd, zijn die ontwerpen niet traditioneel. Al verder zoekend op internet kwam ik slechts twee andere (Europese) leveranciers van kits tegen: Radio-Kits en QRPHAMRADIOKITS. Ik was dus nadrukkelijk op zoek naar een kant en klare zelfbouw kit met alle componenten, printplaten en behuizing met daarbij een bouwbeschrijving. Een beetje zoals we dat vroeger gewend waren van Heathkit.
Radio-Kits heeft de één band Explorer en QRPHAMRADIOKITS een enkel of meerbands EGV in het pakket. Beide zijn superheterodyne ontwerpen voor de ontvangst en hebben voornamelijk draadcomponenten. Behuizing kan erbij geleverd worden en de ontwerpen zien er robuust uit. De Explorer heeft naast CW ook Phone en Data als modulatie mogelijkheid. Jammer is dan weer dat de Explorer slecht voor één band (80, 40 of 20) geschikt is om te zenden. De EGV-9B bestrijkt negen banden en is makkelijker te bedienen met meerdere knoppen. Ook is er een prijsverschil dat echter met douanekosten (UK>NL) weer bijna wegvalt helaas.
Nadat ik dit blog tegenkwam en ook een discussie op de SOTA Reflector heb ik gekozen voor de Explorer 20 meter uitvoering. De deal was snel gemaakt met Steve, alleen de douaneafhandeling in Nederland was frustrerend. Het duurde 2 weken en koste me naast een paar telefoontjes met PostNL ook nog eens €49 aan BTW en invoerrechten. Gauw maar weer vergeten want de kit zag er echt goed uit, professioneel en de bouw was een feestje. Lekker met de soldeerbout aan de gang en stap voor stap de bouwinstructie volgen. De invultekeningen van Tom, M7MCQ (zie blog) waren erg behulpzaam. Je mag ca. 400 componenten plaatsten en solderen!
Volg hierboven enigszins de opbouw van de print en een deel van de behuizing. Gebruik een PCB houder en eventueel een loep met sterke lamp. Op de print zijn alle componenten genoemd en alles moet meteen passen. Het kan niet fout gaan.
Omdat ik van oorsprong een geoefende elektronicus ben duurde het hele bouwproces ca. 8 uur verdeeld over 3 dagen. Ik kan me voorstellen dat de bouw langer kan duren.
De ‘smoke’ en eerste test (voedingspanning 5V en 3.3V) verliep goed maar ik had geen ontvangst. 🙁 Het bleek dat ik van T5 toch twee draadjes had omgewisseld. Hierna de TX Bias ingesteld en met een Peiker microfoon die ik nog had liggen een eerste Phone verbinding gemaakt op 14292 kHz in het Nederlandse radionetje van F4VUP. 5 Watt in de OCF draadantenne en een S9 rapport met goede modulatie. 🙂 🙂 🙂

De transceiver heeft slechts één knop waarmee alle functies bedient moeten worden. Afstemming, RIT, IF Shift, AGC en CW instellingen en een aantal SYS instellingen. Wel wat spartaans, maar er is een USB aansluiting voor CAT bedieningen. De set emuleert de commando’s van een TS-480 en ik gebruik de Explorer nu met twee CAT varianten. Met het programma CATSync/OmniRig of met een eigen geschreven Python programma.

Het gemak van ‘kijkradio’ om te zien waar activiteit is en dan met een muisklik de Explorer synchronisieren. De mooiste oplossing vindt ik. De CWN mode wel even zelf selecteren.
Het Python programma is bedoelt om makkelijk naar ‘geheugenkanalen’ te springen en om direct een frequentie in te kunnen stellen. Ook wisselen van VFO en het instellen van de Volume en CW snelheid is mogelijk. De source is voor Python 3 en de geometrie uitgelijnd voor Windows. Op GitHub kun je de code vinden.

De Explorer is best wel groot uitgevallen en meet 160 x 110 x 45 mm met een gewicht van 475 gram en bij ontvangst wordt 150 mA gebruikt. Als vergelijk de QMX: 95 x 63 x 24 mm, 215 gram en 80 mA. Dus de Explorer is voor mij meer voor thuis gebruik.
Overigens kun je de transceiver ook met digitale modulatie gebruiken. FT8 gaat probleemloos. Gebruik hiervoor de soundkaart op je PC, dus een audiokabel(s) aansluiten en als radio TS-480 en PTT methode RTS kiezen. Niet zo mooi als met een gecombineerde USB aansluiting maar prima te doen.
Kortom, een leuk bouwpakket welke een mooie multi mode QRP transceiver oplevert voor 20 meter. Met behulp van een CAT programma goed te bedienen en de ontvanger is lekker rustig en blijft zelfs met de 20dB verzwakker nog goed gevoelig.