MySondy GO – Weerballon ontvangst

Niet echt LoRa, maar wel met dezelfde hardware. Een super portabel weerballon zoek setje, samen met een Android phone.

Al enige tijd geleden werd ik door een bevriend amateur gewezen op het fenomeen weerballon jagen. Het opsporen van gelande weerballonnen. Niet alleen een leuke hobby maar ook goed voor het milieu en soms wordt er door het KNMI een zogeheten Ozon ballon opgelaten welke bij voorkeur teruggestuurd moet worden met vindersloon.

Er zijn voor de ontvangst verschillende mogelijkheden. In principe is het smalband FM met GFSK modulatie in een bandbreedte van 4.8 kHz waarbij er een datasnelheid is van 4800 bps is (bron). Je kunt het signaal dus op een gewone FM porto beluisteren. De TTGO LoRa 433 leent zich echter uitstekend voor ontvangst van 400-410 MHz smalband signalen en heeft een processor, wifi en bluetooth aan boord. Hiermee kan de datastroom gedecodeerd worden en vervolgens de positie op het telefoonscherm geplot worden of de data doorgestuurd naar een centrale database.

Er zijn verschillende manieren om je eigen ontvangststation te bouwen. Dit kan ook met de bekende RTL-SDR stick of een vergelijkbare SDR ontvanger met extra decoderingssoftware of plugin. SDR ontvangers kunnen met een Raspberry PI worden gebouwd zodat ze “stand alone” gebruikt kunnen worden, maar die zijn niet zo portabel als het setje wat ik in dit blog beschrijf.

Voor het volgen van weerballonnen zijn er twee platforms beschikbaar op internet die door de jagers worden gebruikt: SondeHub Tracker en SQ6KXY Radiosone Tracker. Hier kun je de ballonnen real time volgen, de vluchtvoorspelling zien en de laatste positie. Dit alles komt doordat de platformen gebruik maken van diverse 24/7 verbonden ontvangststations van hobbyisten.

Ingredienten nodig voor het type ontvangertje dat ik voor de jacht gebouwd heb:

  • LilyGO TTGO T3 LoRa32 433MHz V1.6.1 ESP32.
    • Geprinte behuizing van Thingverse. Sluit de print mooi in en is lekker compact.
    • Li-Po Batterij 3.7V 350mAh voor kort gebruik ca. 1 uur ingebouwd in de behuizing. (Neem een power pack mee voor langer gebruik!)
    • Fatsoenlijke antenne bv. Diamond SRH815S (zoals op de foto)
  • Firmware van het MySondy Go team via hun website eventueel met de “flash dowload tool”.
  • Download de MySondy GO app op je Android phone via de Play Store. Je kunt ook een alternatieve Android app gebruiken met de naam Trova La Sonda, vooral als je problemen ondervind met de bluetooth verbinding

Verder heb je een dosis gezond verstand nodig want het is niet allemaal “plug en play” of “out of the box”. Je kunt er wel een regenachtig dagje mee zoet zijn en dan moet er ook nog een ballon in de lucht zijn om te testen. 😉

De smartphone moet je verbinden met de ontvanger en dan kun je de frequentie en het type sonde instellen.

Zodra de sonde zijn positie doorgeeft (elke 2 seconden) dan wordt dit zichtbaar op je scherm.

Vanuit de app kun je Google Maps opstarten en naar de gelande weerballon toerijden 🙂

Er is veel te vinden op internet over de ontvangst van weerballonnen, wat hobbyisten en jagers bezighoudt en hoe je een thuisstation kunt maken.. Een goed startpunt is de GitHub van DL9RDZ met de bijbehorende Wiki pagina om te bepalen welke hardware je wil gebruiken. Een andere plek is Project Horus. Hiermee kan je ook RTTY gemoduleerde (radioamateur) ballonvluchten decoderden. Genoeg mogelijkheden om te experimenteren en kennis op te doen. Ook mooi is deze blog van Wimo, weliswaar in het Engels, maar super compleet en met diverse doorverwijzingen.

In Nederland is er een WhatsApp groep “Radio Sonde Joagers” met meer dan 100 actieve leden, waarvoor je uitgenodigd moet worden (vanwege WhatsApp). Jachtsuccessen worden hier gemeld, vaak met een foto of video van de vindplek. Daarnaast wordt er vaak gemeld of er een landing heeft plaatsgevonden op Nederlands grondgebied om de jagers aan te moedigen. Ook de hobby ballonvaarten worden in de groep aangekondigd en zelfs het KNMI meldt in de groep wanneer er speciale vluchten buiten het reguliere schema plaatsvinden. Uiteraard kunnen er in de groep vragen worden gesteld en nieuwtjes worden meegedeelt.

Kortom, een leuke aanvulling op de radiohobby speciaal voor de vossenjagers onder ons.

.