QO-100

Eind 2019 ben ik gestart met het opbouwen van een QO-100 station. Mijn experimenten, belevenissen en resultaten kun je hieronder in het pdf document lezen.

Sinds ik een aantal maanden qrv ben op de QO-100 heb ik al 78 verschillende landen gewerkt en 53 daarvan zijn al bevestigd via LOTW of eQSL. Erg leuk om mee bezig te zijn en daarnaast ook nog een en ander geoptimaliseerd aan de installatie. De SG-Lab componenten zijn nu netjes ingebouwd in een kastje en het Python script op de Raspberry Pi is vervangen door een Arduino sketch. Een kleine Arduino Nano met OLED display regelt nu de satelliet mode en LNB calibratie voor de FT-817.

De Arduino NanaEvery heeft een 132×28 pixel OLED display en de sketch kun je op GitHub vinden.

Mijn QO-100 grondstation is uitsluitend voor de NB (Narrow Band) bedoelt en is een modaal robuust station bestaande uit conventionele apparatuur en technologie. Dus in de HF circuit zijn geen SDR of Computer onderdelen opgenomen. Ik gebruik aparte schotels voor zenden en ontvangen om een maximaal rendement te halen uit de relatief kleine schoteldiameter van 60cm.

De inhoud van de kast bevat de eindtrap, links onder, op een groot stuk aluminium dat dient als koelplaat. Boven de eindtrap zie je de Bias-Tee voor de LNB. Dan de 13 cm transvertor met daarbovenop de 12 naar max. 28 Volt DC-DC omvormer. Verder nog een relais on de HF mee te schakelen tussen LNB uitgang en transverter ingang.
NB: tussen de transverter en de eindtrap is een 6dB verzwakker opgenomen.

Update juni 2021.
Nadat ik ook een tijd met de FT-991A heb geëxperimenteerd met goede resultaten en vooral prima modulatie, heb ik een configuratie bestaande uit een Elecraft KX3, Transverters-store.com 28/432 TCXO transverter en de SG-Lab combinatie gebruikt. Voordeel is het mooie spectrum plaatje van de PX3 en de rustige ontvangst. De Satellite Mode wordt weer geregeld door een Python scriptje.
Nadat ik uiteindelijk toch gezwicht ben voor de IC-705 (er was een mooie aanbieding bij Difona), gebruik ik ook voor QO-100 de IC-705. Prachtige configuratie en alles in één kastje. (super set van Icom en zijn aanschafprijs zeker waard.)
Ook nu weer een Python script voor de Satellite Mode welke te vinden is op GitHub.

En…. op 13 juni 2021 werkte ik mijn 100e land op de QO-100, XT2AW. Via de website QO-100 Dx Club houden we elkaar op de hoogte en zijn de individuele resultaten te zien. Ik heb dus nu een mooi Silver Award mogen ontvangen. Omdat de meeste stations LoTW gebruiken zijn ook bijna alle bevestigingen al binnen. Super leuke aanvulling van de hobby.

Update April 2022
Ondertussen al 121 landen gewerkt en nog steeds zeer tevreden met de IC-705 en SG-Lab configuratie. Maar ik wilde al enige tijd de antenne situatie veranderen en het liefst maar één schotel gebruiken. Dus besloten om met de Ice Cone Helix antenne van DC8PAT dit te realiseren. Na wat testen heb ik nu de RemoteQTH LNB en de Helix antenne samen gemonteerd op de 60cm schotel direct boven de shack. Opnieuw de schotel uitrichten en het resultaat is verbluffend. Vrijwel geen verlies in ontvangst en het zendsignaal is nog even sterk. Prima produkt en configuratie en dat op een 60cm schotel. Lekker minimalistisch!

Update Oktober 2022
We hebben al 130 DXCC verzameld. Met de nieuwe versie van Cloudlog, mijn logboek service, kan ik een mooie kaart tonen met alle locaties van de gewerkte stations. Klik hier.

Update December 2023
We zijn ruim een jaar verder en in de tussentijd nog zeer regelmatig actief op de QO-100 en ook worden er af en toe nieuwe landen geactiveerd. Het wordt wel steeds moeilijker en de pile-ups worden steeds groter, maar met een beetje operating practice en geduld lukt het meestal wel om de nieuwe DXCC erbij te sprokkelen. Op 10 december kwam plotseling TU land (Ivoorkust) op de satelliet en kon ik land 150 loggen.

De huidige setup
Nog steeds de SG-Lab transverter / eindtrap, TCXO LNB op 432.500 IF en de IC-705 in half duplex. Voor de calibratie en duplex frequentie instelling gebruik ik nu een M5Stack CORE2 stand alone controller met display. De software kun je weer op GitHub vinden.

Hieronder het PDF document met de ervaringen tijdens de opbouw van het QO-100 station eind 2019.

QO-100