QO-100

Eind 2019 ben ik gestart met het opbouwen van een QO-100 station. Mijn experimenten, belevenissen en resultaten kun je hieronder in het pdf document lezen.

Sinds ik een aantal maanden qrv ben op de QO-100 heb ik al 78 verschillende landen gewerkt en 53 daarvan zijn al bevestigd via LOTW of eQSL. Erg leuk om mee bezig te zijn en daarnaast ook nog een en ander geoptimaliseerd aan de installatie. De SG-Lab componenten zijn nu netjes ingebouwd in een kastje en het Python script op de Raspberry Pi is vervangen door een Arduino sketch. Een kleine Arduino Nano met OLED display regelt nu de satelliet mode en LNB calibratie voor de FT-817.

De Arduino NanaEvery heeft een 132×28 pixel OLED display en de sketch kun je op GitHub vinden.

Mijn QO-100 grondstation is uitsluitend voor de NB (Narrow Band) bedoelt en is een modaal robuust station bestaande uit conventionele apparatuur en technologie. Dus in de HF circuit zijn geen SDR of Computer onderdelen opgenomen. Ik gebruik aparte schotels voor zenden en ontvangen om een maximaal rendement te halen uit de relatief kleine schoteldiameter van 60cm.

De inhoud van de kast bevat de eindtrap, links onder, op een groot stuk aluminium dat dient als koelplaat. Boven de eindtrap zie je de Bias-Tee voor de LNB. Dan de 13 cm transvertor met daarbovenop de 12 naar max. 28 Volt DC-DC omvormer. Verder nog een relais on de HF mee te schakelen tussen LNB uitgang en transverter ingang.
NB: tussen de transverter en de eindtrap is een 6dB verzwakker opgenomen.

Update juni 2021.
Nadat ik ook een tijd met de FT-991A heb geëxperimenteerd met goede resultaten en vooral prima modulatie, heb ik een configuratie bestaande uit een Elecraft KX3, Transverters-store.com 28/432 TCXO transverter en de SG-Lab combinatie gebruikt. Voordeel is het mooie spectrum plaatje van de PX3 en de rustige ontvangst. De Satellite Mode wordt weer geregeld door een Python scriptje.
Nadat ik uiteindelijk toch gezwicht ben voor de IC-705 (er was een mooie aanbieding bij Difona), gebruik ik ook voor QO-100 de IC-705. Prachtige configuratie en alles in één kastje. (super set van Icom en zijn aanschafprijs zeker waard.)
Ook nu weer een Python script voor de Satellite Mode welke te vinden is op GitHub.

En…. op 13 juni 2021 werkte ik mijn 100e land op de QO-100, XT2AW. Via de website QO-100 Dx Club houden we elkaar op de hoogte en zijn de individuele resultaten te zien. Ik heb dus nu een mooi Silver Award mogen ontvangen. Omdat de meeste stations LoTW gebruiken zijn ook bijna alle bevestigingen al binnen. Super leuke aanvulling van de hobby.

Hieronder het PDF document met de ervaringen tijdens de opbouw van het QO-100 station.

QO-100