Omdat ik onlangs weer in het bezit ben gekomen van een Ten-Tec RX320 ontvanger, leek het me leuk om de oude onlinreceivers.net pagina weer eens nieuw leven in te blazen. De oude site was geheel zelf gemaakt en geschreven in php en had behoorlijk wat functionaliteit zoals cookies, gebruikersgegevens, het locken van de ontvanger en het kopen van gebruikerstijd via molly. Alles werd bijgehouden in een database en de site was volledig modulair opgebouwd om meerdere ontvangers (servers) aan te kunnen en voor de audiospeler werd WME, Real en later Flash player gebruikt. Dit was het frontend en draaide bij een hoster off site. Het backend thuis, de fysieke verbinding met de ontvanger, was geschreven in Java en het audio werd met WinAmp, SAM-encoder en Shoutcast afgehandeld. Alles behoorlijk complex.
Zo zag het eruit met presets, dx cluster presets en een gebruikers inlog. Op deze historische pagina kun je meer lezen over het toenmalige backend en de gebruikte structuur.
Nu de modenisering. Voor het frontend is een groot gedeelte samen met chatGPT gebouwd. Ja ja, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Er wordt nu voor de website gebruik gemaakt van AJAX en Javascript en de site is responsieve gemaakt voor PC, Tablet en iPhone. Er is geen gebruikers functionaliteit meer en een hoop ballast is weggehaald. De opbouw van de html is ‘cleaner’ door het gebruik van style en script files. Ook het backend is vereenvoudigd en geschreven in Python. De audiostream wordt gemaakt door Darkice en Icecast2. Om het verder simpel te houden wordt gebruik gemaakt van slechts één Raspberry Pi 3B waar de Apache (webserver), Icecast, Darkice and Python op draait. Geen gedoe meer met connecties tussen verschillende datacenters. Thuis staan dus de RX320 en de RPi3B naast elkaar op de plank en dat is het. De RPi3B is vanaf internet te bereiken via de Duck DNS service.
Een schoon scherm met de controller, HTML5 audio player, presets voor makkelijk afstemmen en een chat venster voor contact met andere gebruikers.
Op dit moment (dec 2024) heeft de RX320 nog geen eigen antenne en dus moet ik de antenne bewust aansluiten. Ik zoek naarstig naar een ontvangstloop (AL1?), maar probeer de configuratie ondertussen wel online te houden ondanks dat het een experimenteer project is om weer vaardig te worden met internet gerelateerde software en setup.
Hier een link naar de RX320.