De LNR – MTR-3B QRP transceiver.
Op de valreep van dit jaar nog een blogje over een prachtig QRP setje. Met een ‘footprint’ iets groter dan een creditkaart en een dikte van 2 cm, een driebanden CW transceiver voor 40, 30 en 20 meter.
Ik werd, zoals wel vaker, door een tweet verwezen naar een op youtube geposte video over dit prachtige wondertje, ontworpen door Steven Weber, KD1JV. Steven is een rasechte QRP ontwerper voor Hendricks Kits welke tegenwoordig Pacific Antenna/QRP Kits heet. De MTR-3B is een verdere ontwikkeling van de PFR-3B welke weer veel overeenkomt heeft met de Elecraft KX1. Deze laatstgenoemde tranceiver heb ik een tijdlang in bezit gehad (2 keer zelfs) en vaak meegenomen op vakantie, zoals naar Curaçao (blogje hierover) en ik vond de KX1 toen al extreem portable. Deze Mountain Topper 3B, geleverd door LNR, is echter nog veel kleiner met in feite dezelfde mogelijkheden. Okay de ATU (Antenne Tuner) ontbreekt, maar verder dezelfde zo niet betere specificaties en een sublieme gebruiksvriendelijkheid.
Bij het doorontwikkelen van de PFR-3B is blijkbaar de stelregel geweest: hoe meer we weglaten, hoe beter. Dus geen volume regelaar, geen groot display met S-meter, geen schakelaars met schakeldekken of relais, geen draaiknop voor het afstemmen, geen variabele filters en geen regelbare RF gain. Allemaal niet nodig als je extreem portable wilt zijn met een laag stroomverbruik. En daar zijn ze volgens mij goed in geslaagd. Er zijn drie boven elkaar geplaatste bandkeuze schakelaars welke direct op de pcb gemonteerd zijn. Alle drie schuifschakelaars omschakelen en je zit op een andere band. Met de 4 drukknoppen kun je alle functies bedienen waar onder: frequentieafstemming, instellen seinsnelheid, en oproepen cw geheugen. Daarnaast kun je de frequentie direct ingeven met de paddle of straight keyer (op en neer sleutel) en kun je door een druk op de knop de frequentie aflezen op het 1 digit display en hoor je het ook CW. Werkelijk een sublieme User Interface. Ik was na een uurtje spelen al helemaal vertrouwd met de mogelijkheden van dit kleine wonder.
HF technisch is de MTR-3B ook fantastisch. Een vast 500Hz filter en voldoende audio op een koptelefoon of oortje. Stations kun je er prima uithalen op een drukke band en al snel waren de eerste verbinding gemaakt met ja inderdaad ‘slechts’ 2,5 Watt op een resonante antenne. Batterij gevoed met een 9 Volts blokje. De speciaal aangeschafte Palm Pico Paddle past ook perfect op de ‘set’ (in mijn geval links want ik sein linkshandig).
Er komt dus uit dit kleine setje een bijzonder groot vermogen. Let wel gevoed door een 9 Volts batterijblokje. De specificatiess zijn:
Banden:
40, 30, 20 Meter (volledige amateurbanden).Ontvanger:
Gevoeligheid: ~0.2 uV
Bandbreedte: ~ 500 Hz
LF geluidniveau: ~ 1200 mv p-p @16 ohm oordopjes.Zender:
2.5 watt @ 9 volt voeding
5 watt @ 12 volt voeding (niet aanbevolen)
Spurius -50 dBc of beter onderdrukt.Afmetingen:
95 x 60 x 2 cm (LWH)Gewicht:
115 gram.Voeding:
6 volt minimum, 12 volt maximum.Stroomopname bij ontvangst:
~ 35 mA, geen signaal.Stroomopname bij zenden:
~ 400 mA @ 9V, 20M
~ 550 mA @12V, 20M
(stroomopname is iets minder op 40 en 30 meter)
Het setje is dus super efficiënt ontworpen en opgebouwd. Vrijwel volledig SMD en weinig interne bedrading. Geen overbodige toeters en bellen en zoals het QRP-ers betaamd gebruiken we resonante antennes, dus hebben we geen antenne tuner nodig. Elke tuner is nu eenmaal een ‘kassie belazer’. Hij maakt echt de antenne niet resonant hoor, maar laat de eindtrap slechts 50 ohm zien. Ondertussen via Ebay een setje high current 9 Volt blokjes gescoord met bijbehorende lader.
De MTR-3B heeft een MSP430 computer aan boord. Een RISC-gebaseerde microcontroller (MCU) van Texas Instruments. De 16 bit-processor is speciaal ontworpen voor een laag stroomverbruik. De processor is van het type mixed signaal processing (MSP), en accepteert dus zowel analoge als digitale signalen. Hiermee kan al een hoop functionaliteit worden gerealiseerd. De frequentieopwekking vind plaats met een AD9834. Dit is een 75 MHz, laag stroomverbruik DDS chip, welke een ‘high performance’ (lees ruisvrije) sinus kan leveren. Opnieuw vanwege het lage stroomverbruik uitstekend geschikt voor de MTR-3B. Veder worden 2 stuks SA612AD toegepast in het ontvanger circuit. De SA612AD is een dubbel gebalanceerde mixer met een ‘on-board’ oscillator en spanningsregelaar. Opnieuw een component welke wordt toegepast in apparaten waar een laag stroomverbruik belangrijk is. De mixer is ontworpen in een zogeheten ‘Gilbert cell’ configuratie met een hoge gain van 14 dB of meer. Een ontwerp dat we al meer tegenkwamen in QRP ontwerpen zoals de NorCal-40. Het 4 polige kristalfilter (500Hz breed) bevind zich op een IF frequentie van 4.9152 MHz. Het volledige schema kun je hier downloaden.
Ik vindt het echte een super doordacht ontwerp en met de firmware en de volledige afwerking zijn prijs zeker waard. Wel jammer dat de aanvullende BTW, verzend-, inklaring- en behandelkosten de prijs 1,5 keer zo hoog maakt.
Hieronder een slide show met foto’s van het wonder. en de link naar de youtube video van Michael, G0POT. Nu nog wat betere condx afwachten om het setje /P te proberen. Om hem mee te nemen heb je niet eens een rugzak nodig. Misschien een kleintje om de antenne(s) in mee te nemen.
Hier de youtube video van Michael, G0POT waardoor ik op het spoor gezet werd van de MTR-3B.
Nog een Youtube filmpje over dit prachtige setje: https://www.youtube.com/watch?v=hu0SNTRrdak
Ziet eruit als leuk ding!
maar wel prijzig voor cw only tranceivertje !
Zojuist ook zo’n kit besteld. Ik ga de set gebruiken voor komende SOTA’s. Ipv mijn KX3, die toch wel wat zwaarder en groter is.
73, PA9CW