PA3ABH SK

Op vrijdag 15 december 2017 is mijn vader Klaas, PA3ABH Silent Key gegaan. Na een lange periode van de ziekte Alzheimer gaf zijn interne communicatie het op en stopte zijn leven. Tijdens de Hunebedronde van zondag 17 december is Klaas herdacht door de radioamateurs van Assen en omgeving met een minuut durende radiostilte.

Mijn vader was zijn werkzame leven gestart in 1947 op het Telegraafkantoor in Amsterdam. Bij de PTT was hij telegrafist op de afdeling die de verbinding onderhield met o.a. Indonesië. Een communicatieman in hart en nieren die later samen met mij in 1977 voor het radiozendexamen ging. PD0CJG en PD0CJH werden we en niet veel later kon mijn vader doorstromen van PD0CJG naar PA3ABH, met een vrijstelling voor seinen en opnemen. Nadat hij op 58 jarige leeftijd en 41 dienstjaren bij de PTT met de fut ging, werd hij  ‘beroeps radiozendamateur’. Overigens was hij na zijn trouwen in 1955 binnen de PTT verhuist van de T naar de P en was dus voor het grootste deel van zijn werkzame leven aan de klus bij de Posterijen en wel in Den Haag bij de Centrale Directie.

Met een TS520, TS450 en uiteindelijk een TS850 heeft hij alle landen (prefixen) van de wereld gewerkt. Hij staat dan ook op de ARRL DXCC Honor Roll.

Zowel in Phone als CW 340 landen en in Mixed Mode 345.

Het enige land dat hij ook gewerkt heeft maar waarvan de QSL niet erkent werd door de ARRL is Noord Korea. De Amerikaan die claimde dat hij vanuit P5 QRV geweest was kon niet worden geverifieerd. De meeste verbindingen maakte hij vanuit Muntendam waar een 25 meter hoge 3 elements beam zijn diensten bewees. Met toen nog goede HF propagatie, veel zonnevlekken en weinig lokale storing werd het ene na het andere land in het log bijgeschreven. Een kaartenbak en heel veel logboeken was het resultaat.

Alle verbindingen werden nauwkeurig bijgehouden en regelmatig werden de kaarten naar Amerika opgestuurd ter verificatie. In 2007 zijn we zelfs met z’n tweeën naar de Hamvention in Dayton gegaan om de laatste landen gecontroleerd te krijgen voor de plek op de Honor Roll.

Naast verbindingen maken was een van de hoogtepunten van mijn vader het meewerken aan het succes van Groningen 950 jaar in 1990 met het speciale station PA6GN.

van links naar rechts: Geert PA0GIN, Hendrik de Waard PA0ZX, Klaas PA3ABH, en Joke XYL PA3ABH.

Nadat mijn vader naar Assen was verhuisd werd het moeilijker om de communicatie op gang te houden. De antenne installatie was minder goed, dus om toch in de Pile-Up te kunnen werken werd een Ameritron eindtrap aangeschaft. Uiteindelijk wordt de laatste verbinding ergens in 2014 gelogd. Het bedienen van de apparatuur werd te moeilijk. Hij zei ook vaak: ach ik heb alles al gewerkt behalve Noord Korea want die verbinding is niet erkend.

Het was een voorrecht om samen met mijn vader dezelfde hobby te bedrijven. Ik de techneut, hij de operator. Helaas is PA3ABH nu SK. De herinneringen blijven.

Johan, PA3ANG