Ultieme opstelling !?
Er zijn momenteel enorm veel discussies gaande op de diverse D-STAR reflectors, repeaters en frequenties over de zelfbouwmogelijkheden. Nodes, modems, AMBE printjes, Rasberry Pi, UP4DAR, DVRPTR-2 en noem maar op. En inderdaad we zijn (eindelijk) in een tijddomein gekomen dat D-STAR niet meer voorbehouden is aan bezitters van Icom apparatuur. Je kunt nu ook zonder 9100, ID31, E880, 2820, E92D of noem maar op, actief worden in de digitale mode D-STAR. Hieronder zie je mijn huidige configuratie bestaande uit een analoge set met 9k6 mogelijkheden samen met een DVRPTR-1 modem (zie ook blog en blog en blog). Hmmm… ik schrijf wel vaak over dit Duitse DV product :).
Actief met D-STAR op de linker radio en luisterend naar het Coversity netwerk op de rechter radio (ja het kan ook andersom, is misschien wel zo logisch :)). Een super opstelling lijkt me. Er wordt namelijk nogal gemopperd over het feit dat er stations ‘op de frequentie zitten’ die niet eens een RF signaal in de lucht zetten. Dat is niet echt op z’n zendamateurs. Ja, dat zijn de dongle gebruikers en ja als ik op mijn hotelkamer zit gebruik ik de DVRPTR ook als dongle. Nou en! Is het niet zo dat wij radioamateurs experimenteren en communiceren. Enfin, in de configuratie zoals op de foto is afgebeeld, wordt de DVRPTR ‘stand-alone’ gebruikt. Er is geen PC aangesloten en ik heb een RF verbinding met het D-STAR netwerk via PI1MEP. De parameters zijn opgeslagen in de DVRPTR en er is alleen een externe voeding nodig omdat de USB niet is aangesloten. Overigens is dit nog steeds de goedkoopste DV configuratie en er zijn geluiden in de wandelgangen dat de DVRPTR-1 weer gemaakt / verkocht gaat worden. Hou dus de website dvrptr.de in de gaten.
Als D-STAR man van het eerste uur is mijn enige D-STAR set thans nog een ID-31 en dus het DVRPTR-1 modem dat in meerder configuraties gebruikt kan worden. De rode dongle, blauwe dongle, E92D en E880 hebben allemaal een nieuwe eigenaar gevonden. Het Satoshi modem (zie blog) is naar Zuid Limburg gestuurd en ook PI1MEP is voorzien van een DVRPTR modem met Jonathan Software (zie blog).
O ja, D-STAR duur? Nee dus, want de hele DVRPTR configuratie (modem print, kastje, AMBE print, display en telemike) heeft mij ca. EUR 150,- gekost en de 2e hands ID-31 EUR 225,-