Microcode CW reader

Morse Code Reader van Cumbriadesigns.

Ja ik weet het. Je hebt iPhone en Android software die gratis is en precies hetzelfde doet. Maar ik heb een BlackBerry waar die APP niet beschikbaar voor is en ik vond het leuk om weer eens te solderen!

Op FUNKAMTEUR bij de Kleinanzeigen kwam ik een bouwpakketje tegen voor een Morse Code Reader. Nog helemaal in plastic en schappelijk geprijst. Na een mailtje en de betaling had ik na een paar dagen dit op tafel liggen:

Een professionele PCB een zakje met weerstanden en condensatoren, zakje met mechanische componenten, zakje met schroevjes, zwarte zak met halfgeleiders, roze bubbeltjesplastik met displaymodule en een bouwbeschrijving / user manual. Zo te zien alles wat je nodig hebt om iets te bouwen. Geen behuizing, maar dat komt later.

Okay.. donderdagmiddag, harde wind en regen buiten, dus de soldeerbout warm  en aan de slag. Eerst de weerstanden. Easy going met de universeelmeter kom je een eind. Al die verschillende kleuren zijn ook niet altijd duidelijk.

Oei nu wordt het moeilijker. Vergrootglas erbij voor de waardes op de diverse condensatoren. 22 pF, 10 nF, 1 uF en ga zo maar door. Niet veel later staan die ook op de print samen met de keramische instelweerstanden en de SIL resistor.

O ja de bouwbeschrijving. Ik heb me niet erg aan de volgorde gehouden.. maar het gaat lekker. Nu de halfgeleiders. Ik besluit om alleen de PIC op een voet te plaatsen. Je weet nooit of er nog een een update komt met meer mogelijkheden of dat ik zelf nog eens aan het PIC-programmeren sla.

Nu nog de drie pinheaders plaatsen voor de bedrading en dan de componenten aan de andere kant! De schakelaars de led en het display module worden aan de onderkant van de print gemonteerd. Het displaymodule wordt netjes via een connectorverbinding met de hoofdprint verbonden. Zo kun je hem ook makkelijk verwijderen als je de soldeerverbindingen nog een keer moet nalopen. (dat moest ik dus)

Dan de eerste test. De beschrijving is grappig: “With no controls set, connect a +12 volt supply to the Microcode. Double check the polarity, take a deep breath and switch on. After a brief delay whilst the processor and LCD intialise, the LCD will display the Cumbria Designs copyright message for about two seconds“. Nou bij mij gebeurt dus niks. Alhoewel, als ik op de schakelaars druk gaat de display verlichting aan en uit. Dus het lijkt erop dat de schakeling werkt, maar het display krijgt geen data. Okay, displaymodule er weer af (gaat makkelijk vanwege de pinheaders) en alles nasolderen. Display er weer opzetten en tadaa! hij doet het.

Je moet wel snel de foto nemen, want het opstartscherm is er maar 2 seconden. Maar de ’trill’ (de kick) die het geeft dat je eigenbouw frutsel (ook al is het een kit) werkt, is super. Gelijk de XYL mee uit eten genomen!

Gelukkig is het restaurant op loopafstand en al vrij snel kon met het afregelen worden begonnen. De PLL decoder moet op 800 Hz worden getuned en als je de microfoon gebruikt wordt een ingangsfilter toegepast. Deze moet ook op 800 Hz komen. Fluitje van een cent. Op beide manieren kan ik nu decoderen. Bedraad via de koptelefoon met een handige Y stekker (zie hieronder) of draadloos via de microfoon. Super handig.

En decodeert hij ook? Ja als de beste. Lekker rechtoe rechtaan. Met behulp van een rode LED kun je mooi afstemmen op die 800 Hz en even later worden de tekens op het display zichtbaar. In mijn hoofd komt wat ik hoor en zie goed overeen. Het ‘nemen’ van de morsetekens wordt ineens een stuk makkelijker.

Overigens kun je op eham een 5.0 beoordeling vinden (5.0 is de hoogste beoordeling) van weliswaar slechts 4 recenties … maar toch. De website van de bedenker van de kit is hier te vinden. Ik moet zeggen dat het ontwerp doordacht en het bouwpakket zeer goed is. Doordacht, omdat ik dezelfde componenten in mijn eigen ontwerpen gebruikt heb (NE5532, LM567) en omdat er geen onnodige componenten zijn ingebracht. De geleverde kwaliteit van de componenten is ook uitstekend (geen goedkope rommel) en de beschrijving is duidelijk en behulpzaam. Hmm.. nee ik ken de firma in het geheel niet. Dit bouwpakket is mijn eerste kennismaking.

Grappig trouwens, maar de filosofie van de ontwerpers is om zich niet te bemoeien met de behuizing. Je mag als bouwer hier zelf je creativiteit op botvieren.  Nou heb ik onlangs twee  ‘schattige’  apparaatjes uit Duitsland laten komen (zie blogje). Deze zijn ingebouwd in TEKO behuizingen. Nou wil het geval dat die behuizingen door mijn plaatselijke electronicawinkel nog geleverd kunnen worden, dus deze keyer krijgt eenzelfde jasje aan. Het begint een standaard behuizing te worden in mijn shack!

Netjes de aansluitingen aan één kant en een stukje plexiglas aan de voorkant. Op de plank staan nu al drie van die mooie blauwgroene kastjes en ik heb er nog één op reserve.

Tot slot nog een filmpje van de Microcoder in actie bij het ontcijferen van een standaard qso.

Al met al een geslaagd projectje om de kerstvakantie mee af te sluiten.