Professionele HAM knutsels

SWR-Meter & DCF77-Klok

Via een artikel in het onvolprezen Duitse blad FUNKAMATEUR kwam ik iets leuks op het spoor. Tegen geringe kosten bouwt een Duitse amateur prachtige hulpmiddelen voor de radiozendamateur. Op zijn website kun je er alvast uitgebreid kennis van nemen.

Ik heb vrijwel meteen een order geplaatst voor de SWR-Meter en ook maar voor de BakenUhr. Na een paar weken wachten werden de beide apparaten goed verpakt door DHL bezorgd! Inclusief de handleidingen, 2 stuks 6Volt adapters en een rekening die je moet betalen als je besluit om de apparaten te houden. JE HEBT 14 DAGEN DE TIJD OM HET APPARAAT UIT TE PROBEREN EN EVENTUEEL TERUG TE STUREN ALS JE NIET TEVREDEN BENT. Waar vindt je dat nog!

Okay. Ik heb ze meteen aangesloten en ziedaar binnen 3 minuten een op DCF77 gesyncroniseerde NCDXF klok in de shack.

Hmm.. dat kan ook met de PC. Ja is waar maar dit is leuker. De klok wordt via een kleine ontvanger gesyncroniseerd op DCF77, dat is  heel erg radio dus ! en daarnaast worden alle bakens van het NCDXF netwerk  weergegeven. O ja, het kastje is de voerger veel gebruikte Teko behuizing. Het aluminium deksel/ frontje is vervangen door plexiglas. Volgens mijn XYL best wel mooi (en dat zegt al heel wat) en je ziet zo niet alleen het display, maar ook nog wat electronica.

Waar het om begonnen was is de SWR-Meter. Ik wil graag iets voor portabel gebruik wat niet mechanisch is en dus tegen een stootje kan en ook nog eens niet te groot. Voorlopig echter staat het apparaat in de shack. Net zo groot als de klok dus een perfect stel op de plank.

Wat is er zo mooi aan de SWR-Meter? Nou … alles in één oogopslag! Je krijgt op het moment dat je gaat zenden alle SWR en frequentieinformatie tegelijkertijd op het display te zien.

Uitleg: 8.84 is forward vermogen, 0.50 is reflected vermogen.  De software in de meter berekend dan voor je hoeveel vermogen er door de antenne wordt het uitgestraald zijnde 8.34. Handig! De 1.6 is de staandegolf verhouding. Mijn antenne is dus redelijk. 18.15293 is de, je raad het al, gemeten frequentie.

Er zijn nog wat andere instellingen zoals PEP, Slow en Fast en verlichting aan / uit  (handig bij portabel batterij gebruik). Lees hiervoor de handleiding op de site. Verder geen instellingen zoals met een analoge meter (meetbereik, CAL of REF/FWD). Mijn Diamond SX-200 staat voorlopig werkeloos op de bovenste plank.

Nog even een totaalplaatje.

Op de plank is ondertussen ook een FT7800 verschenen en staat blijkbaar op het Coverstity netwerk afgestemd.

Resume: voor weinig geld een paar leuke apparaatjes erbij voor in de shack of portabel. O ja en als je de behuizing niet mooi vind, maak je toch zelf even iets beters.

De rekening is ondertussen al betaald!