Must have voor de QRP-er.

Twee fraaie naslagwerken voor de Low Power enthousiastelingen.

Onlangs werd er bij mij een dik boek bezorgd samen met de Benelux QRP Club QRP Nieuwsbrief van september 2015. BQCDit onvolprezen kwartaalblad herbergt altijd een schat aan praktische informatie voor de Radio Zendamateur. Vooral eenvoudige en goed te realiseren radio ontwerpen staan in het blad. Daarnaast wordt er natuurlijk ook ruim aandacht besteed aan antennes en aan ‘operating practice’.

Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan is er een jubileumboek uitgebracht. Een 300 pagina’s tellend en op A4 formaat afgedrukt boek, waarin een groot aantal van de artikelen uit de nieuwsbrieven van de afgelopen 40 jaar zijn verzameld. Ik mocht in het boek zowaar ook de artikelen van mij samen met Henk, PA0GHS aantreffen over het MiniWiel. Het is een zeer lezenswaardig naslagwerk geworden en mijn felicitaties aan het huidige bestuur voor deze spontane actie. En die actie gaat nog door, want als je op de DvdRA 2015 in Apeldoorn lid wordt van de Benelux QRP club (voor slechts €14/jaar) krijg je het boek als geschenk mee heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Uiteraard zolang de voorraad strekt etc.

VK3YEEen tweede boek dat ik onder de aandacht wil brengen is het naslagwerk van Peter, VK3YE. Deze bekende Australische blogger over QRP radio heeft een verzameld werk gemaakt dat via Amazon aangeschaft kan worden. Het elektronische boek is in Kindle formaat, maar dat hoeft geen probleem te zijn, want voor elk platform is er wel een lezer te downloaden.

Het boek kost nog geen €4 en behandeld in goed leesbaar Engels de onderwerpen: apparatuur, antennes, operating en strategie. Want ja met laag vermogen werken vereist nogal wat van je tegenstation. Door je daar op in te stellen en met de nodige handigheid is het echter heel goed mogelijk om met beperkte middelen mooie verbindingen te maken. Ik heb zelf jaren gewerkt met een TS-120V met 10 watt en heb daar ruimschoots het DXCC mee gehaald in zowel CW als SSB.

Van harte aanbevolen.
Johan, PA3ANG