Forward to the past (2)

Restauratie en upgrade TR-4C

We zijn al weer een paar weekjes aan het spelen met de Drake TR-4C (zie vorig blog) en door het bekijken van een YouTube filmpje en het lezen op een website erover, heb ik besloten om in elk geval de HSP voeding, de AC-4, van nieuwe electrolitische (dus natte) condensatoren te voorzien. De elco’s die er nu in zitten zijn deels van papier en hebben als productiedatum 1976 week 26.  Aangezien voeding voor iedereen en elk apparaat belangrijk is, wilde ik die investering wel doen. Op eBay heb ik na wat zoeken een goede leverancier  gevonden (KE9PQ) die aangaf om via zijn eigen website naar een speciale aanbieding te vragen. Dus zo geschreven, zo gedaan en met een behoorlijke korting en zelfs wat gratis onderdelen (de plakvoetjes 🙂 ) heeft hij mij een ‘rebuild kit’ gestuurd.

Na een kleine week was het pakketje al in Zwolle, via de douane die er geen waarde in zag en dus ongemoeid doorstuurde. Helemaal blij, meteen aan de knutsel waarbij ik eerst de schaalverlichting van de afstemschaal en de meters heb vervangen. De kleur dient namelijk blauw te zijn wat bereikt wordt door een blauw gekleurde folie. Echter door ouderdom laat de folie het licht van het erachter geplaatste lampje als groen door! De oplossing is simpel: verwijder de folie en plaats in de plek van de lampjes een blauw ledje. De specificaties vind je hier en het resultaat zie je op de foto’s hieronder.

In het donker lijkt het futuristisch en dat voor een toestel uit de vorige eeuw!

Goed plakvoeten zijn zo aangebracht, maar de herbouw van de AC-4 heeft wat meer voeten in de aarde. Gelukkig is een goede beschrijving bijgevoegd (op CD) met detail foto’s, dus dat moet ook lukken. Eerst maar eens de huidige spanningen meten en met de scoop kijken hoeveel rimpel er op de 650 en 250 Volt staan, zodat ik een referentie heb na de ombouw. Daarna de stekkers eruit en een koffiepauze inlassen om de elco’s spanningsvrij te laten worden.

De originele opbouw uit 1976 en wat er ‘gesloopt en verwijderd’ is na de ingreep.

In feite is een eenvoudige klus. Je volgt de instructie waarbij de oude elco’s en vrijwel alle onderdelen aan de onderkant van het chassis worden verwijderd. De bedrading blijft nagenoeg geheel in takt en vervolgens plaats je de ongemonteerde en geteste units links en rechts van de trafo in de kast.

Nadat alles met behulp van de instructiefoto’s gecontroleerd is kan de voeding nagemeten worden. De spanningen zijn nog steeds 660 en 233 Volt en de rimpel is ongeveer gelijk namelijk circa 360 mV ?! Qua ‘lichte’ brom in het audio is er ook niet veel veranderd (helaas) maar ik heb nu wel een ‘veiliger’ gevoel van de AC-4.

Hieronder een collectie foto’s van het eindresultaat.

Ondertussen is ook de Hi Z microfoon gearriveerd. Een ‘opgeknapte’ RITRON handmicrofoon. De eerste modulatierapporten op 7077 kHz zijn in elk geval goed: “het lijkt alsof je met een Keramische Microfoon werkt. Beetje scherp maar goed verstaanbaar.” In elk geval heb ik maximale uitsturing en werkt zelfs de VOX!

Ook vond ik een super complete beschrijving voor het restaureren van Drake C line apparatuur op de site van EB5AGV. Het document is in 1997 geschreven door VE3EFJ en je kunt hem hier in pdf formaat downloaden.

Tenslotte nog een mooie recentie van de TR-4 in QST van 1965! kun je hier vinden.