Echo, AO51

Vanuit de auto een verbinding maken via AO-51.

Het was me de laatste tijd al vaker opgevallen dat de Yaesu FT-90 (mijn amateur transceiver in de auto) tijdens het scannen bleef hangen op de downlinkfrequentie van de Echo, AO-51 amateur FM satelliet.  Als ik in de auto zit, staat meestal de set te scannen over een veelheid aan interessante frequenties, waaronder een paar downlinkkanalen van bijvoorbeeld de ISS en de FM birds. Zo heb ik laatst al eens een ARISS gesprek opgevangen van de momenteel rondvliegende ESA astronaut Léopold Eyharts en maak je wel eens een zogheten QRA Scramble mee, een onderschepping van een lijnvliegtuig door de Koninklijke Luchtmacht.

Ook vanmorgen, toen ik om 8 uur nog maar net op de snelweg zat, bleef de FT-90 weer staan op AO-51h. Of te wel de doppler gecorrigeerde downlink frequentie van de Amsat Oscar 51. De Oribiting Satellite Carring Amateur Radio (kortweg OSCAR) was dus in mijn richting aan het vliegen en ik zou binnen nu en 10 minuten de mogelijkheid moeten hebben om een verbinding te kunnen maken. Maar zou dit lukken. De omstandigheden leken gunstig:

  1. Er waren weinig stations aan het werken via de satelliet en het ging er gedisiplineerd toe;
  2. Het signaal was stabiel en ruimschoots boven de ruis;
  3. Ik had de uplinkfrequentie geprogrammeerd in de FT-90 staan. (AO-51h : RX 430.305 – TX 145.920  plus de A0-51c en AO-51l frequentieparen.);
  4. Mijn duoband antenne 1/4 voor 2 meter en 5/8 golf voor 70 centimerter leek ideaal te werken.

Kortom, met 10 watt zendvermogen heb ik mijn call op het juiste moment geroepen en ja hoor!!!!  I6IBE, Ivo komt terug op mijn oproep. De rapporten worden uitgewisseld en mijn first als PA3ANG/M is gemaakt via deze satelliet FM repeater.

Zie hieronder de overkomst. Ik reed net op verkeersplein Hattemerbroek bij Zwolle.

Echt ongeloofelijk mooi om op die manier een verbinding te maken.

vy 73 de Johan, PA3ANG