
Nu de temperatuur wat aangenamer is en we door de Corona maatregelen aan de eigen veranda gebonden zijn, is het tijd voor een nieuw QO-100 experiment.
In mijn vorige blog (QO-100 TX) schreef ik al dat ik slechte resultaten had met de POTY in combinatie met een 60cm schotel. Ik wilde daarom met een iets grotere schotel gaan experimenteren en heb een Triax 88 aangeschaft. Deze schotel is 95 cm hoog en 85 cm breed. Constructief prima en degelijk, maar wel behoorlijk groter en zwaarder dan een 60 cm Triax schotel moet ik zeggen. Qua gain is er 3 dB winst te behalen, hetgeen vooral op 2.4 GHz merkbaar zal zijn en verder is de afstand van de POTY naar de schotel toe groter waardoor hij ook beter te positioneren is. (schotel wordt beter belicht bij zowel zenden als ontvangen.)
Ik heb voor de gelegenheid ook nog getest met een tweede LNB en de resultaten waren nu wel goed. De LNB direct op de houder van de schotel versus de LNB achterop de POTY gaf met de POTY een paar dB vermindering van het ontvangst van het CW baken en ook de ruisvloer was minder, maar geen 10dB meer en goed mee te leven 🙂 De POTY was al prima bij zenden op 2,4GHz, dus daar heb ik verder niet meer aan gemeten.

Bij de portable opstelling maak ik gebruik van een LimeSDR mini aangesloten op de Windows 10 Laptop en SDR Console als programma. De LimeSDR TX uitgang wordt gevolgd door een Analog Device module CN0417 welke gevoed wordt vanuit een USB poort (of een Powerbank). De RX ingang van de LimeSDR zit via een Bias-Tee printje direct aan de (niet gemodificeerde) LNB aangesloten. De Bias-Tee moet wel 12 Volt voeding krijgen om de LNB van stroom te voorzien.

Het is druk op de transponder. Het CW baken is prima zichtbaar en na het locken van SDR Console op het Middle Beacon kan ook de zendkant worden bekeken. Helaas geen foto van gemaakt, maar ik was blij verrast. Mijn tune signaal uit de LimeSDR was net zo sterk als het baken en ook de dubbeltoon meting overtrof de verwachtingen. Echter, het signaal was niet stabiel en wiebelde heen en weer. Niet ernstig want mijn QSO-partners klaagden er niet over, maar ik hoorde het zelf wel terug, dus het zat misschien alleen in de ontvangst bij mij. Je kunt immers full duplex werken met de LimeSDR.
Een ander probleem was dat SDR Console een paar keer vastliep op het moment dat ik ging zenden. Dat kan zijn doordat ik de LimeSDR direct op de USB poort van de Laptop heb aangesloten. Beter is om een USB Hub te gebruiken, zodat de LimeSDR een goede 5 Volt voedingsspanning krijgt. Het zou ook best kunnen zijn dat hiermee het locken op het Middle Beacon stabieler wordt en dus de ontvansgt strakker. Ook is het beter is om de LimeSDR in een ’tempex’ behuizing te gebruiken als je buiten bent.

Als eindversterker wordt een EDUP WiFi (8W) versterker gebruikt. Hier komt volgens iedereen 4 Watt maximaal uit en dat zal dan ook bij mij wel zo zijn 🙂
De lengtes van de coax kabels zijn minimaal, dus alle opgewekte RF gaat de antenne in en ziedaar, een zeer comfortabel signaal op de QO-100. Modulatie is geen probleem met SDR Console en de eerste QSO’s worden al snel gemaakt. (Bedankt PE1RTC, PA0TMD en DJ2NL.)
Theorie en praktijk blijken dus te kloppen. Door de 88 cm schotel is er op 2,4 GHz 3 dB extra winst ten opzichte van een 60 cm schotel en bereik je met 4 watt dus hetzelfde resultaat als met 10 watt op 60 cm. Niet nieuw, maar wel leuk om als experiment uit te voeren en natuurlijk ook om de LimeSDR mogelijkheden uit te testen.
Dit smaakt dus weer naar meer. Ik kan deze grotere schotel in de tuin zetten, dan hoef ik het dak niet meer op. Maar hoe krijg ik het signaal daar… dit noopt naar een remote oplossing. Eens kijken of ik de LimeSDR op een RPi kan aansluiten, of zijn er nog andere mogelijkheden?
Je hebt een slechte lens er op zitten en de hoek van de lnb op de poty is niet goed..
Die moet minimaal 10 tot max 45 graden cw gedraaid zijn..