RPi ontwikkelingen

Twee nieuwe opsteekmodules met interessante mogelijkheden.

In de afgelopen weken heb ik me weer wat meer bezig gehouden met de Raspberry Pi (RPi).

20140321_190432_800x600DVMEGA D-STAR modem links, Wolfson Audio Card rechts.

Tijdens een email wisseling met Guus, PE1PLM kwam ik erachter dat hij een beperkt aantal D-STAR GMSK transceiver bordjes, gebaseerd op Arduino, zou produceren welke rechtstreeks  op een Raspberry Pi GPIO geprikt worden. Deze bordjes zijn een spin-off van zijn dvmega project. Ik ben erg blij met het aanbod van Guus dat hij mij een dergelijk bordje wilde leveren en ben dus nu de trotse bezitter van een RPi-DVAP hotspot. Compacter kun je het gewoon niet hebben. De bedoeling is om radioamateur minnend Nederland te laten zien wat je met een RPi kunt doen (eind april hou ik een lezing over de RPi voor de afdeling Twente in het Hamnus). Natuurlijk hebben al veel amateurs geëxperimenteerd met een RPi in combinatie met een DVAP, DVRPTR of GMSK modem plus een analoge 9K6 transceiver, maar deze vorm is wel heel uitnodigend om daadwerkelijk gebruik te maken van een RPi. Er zijn op internet vele voorbeelden te vinden van het gebruik van een RPi voor D-STAR, maar deze combinatie is tot nu toe de meest compacte vorm. Geen extra kabels. Slechts een 5 Volt USB voeding en een draadloze WiFi connectie zijn genoeg om een volwaardige D-STAR hotspot te realiseren. Meer info op de site van Guus. O ja, de RPi is een Type A in een PiBow behuizing. De SD kaart heeft een westerndstar image. Het voordeel hiervan is dat je niet veel van Linux (het operating systeem van de RPi) hoeft te weten om de boel aan de praat te krijgen.

Ja en dan de RPi aan de rechter kant op de foto. Dit een nieuw add-on board voor de Raspberry Pi en is ontwikkeld door Elements14. Op hun site kun je al heel veel informatie vinden. Het is een welkome aanvulling en zeker voor de radioamateur. Immers we doen erg veel met de geluidskaart tegenwoordig en de RPi heeft standaard alleen maar een (koptelefoon)uitgang. Er ontbreekt dus een eenvoudige ‘stereo’ ingang, nodig voor bijvoorbeeld SDR/IQ decodering. De door Elements14 geleverde soundkaart is overigens ook voor de audiofielen een mooie aanvulling.

36208_12_element_14_launches_raspberry_pi_sound_card

Goed, hoe krijg je het ding aan de praat? Nou dat viel nog niet mee, maar dat was meer eigenwijsheid en het niet hebben van een SD kaart welke groot genoeg was dan de support en documentatie van de leverancier(s) en de diverse bloggers.
Je kunt namelijk op de site van Elements14 een image dowloaden die de nodige drivers, instellingen en software bezit voor de nieuwe soundkaart. Deze image is gebaseerd op de Raspbian distributie, maar is wel 8Gb groot. Je moet dus gewoon een 8Gb of nog beter 16Gb SD kaart meebestellen. Er was ook een recept om een bestaande Raspbian kernel te upgraden, maar daarvoor heb je wel een stabiele RPi nodig (dus met LAN kabel) en geduld! Beide had ik niet en dus ben ik de volgende dag even naar de plaatselijke electronicawinkel gegaan voor een grotere SD kaart.

Nadat ik de image met Win32DiskImager op een 16Gb heb geladen is het een fluitje van een cent… een super fluitje met een super geluid moet ik zeggen. De RPi start meteen op met de X11 Desktop en biedt ook een 5 tal HD geluidsfragmenten. Koptelefoon aansluiten (wel een goede natuurlijk) en de Music Player starten.

Wolfson Image

Op de ASLA mixer is te zien dat er naast de standaard bcm2835 audio een snd_rpi_wsp device is. Dit is dus de Wolfson kaart!  De S/PDIF uitgangen en ‘on-board’ versterker heb ik nog niet geprobeerd, maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze functionaliteiten ook goed werken.

De Wolfson kaart integreert 1:1 met de RPi en ik heb een combinatie gemaakt met een Type A kaart en een PiBow Type A behuizing. Met wat kleine modificaties aan de bovenste behuizingslaag (gat boren en GPIO uitsparing wat vergroten) is de geluidskaart stevig te monteren. In vergelijk met een externe USB geluidkaart met overeenkomende specificaties (24-bit, 192kHz) is de Wolfson absoluut niet duur en je houd de configuratie mooi compact en bezet niet een USB slot. Ik heb de kaart uiteraard betrokken bij mijn huisleverancier.

Applicaties die nu uitgeprobeerd moeten worden zijn:

  • SDR /IQ ontvangst met 192kHz bandbreedte (Linrad)
  • Streamen op internet van audio ( Darkice, Icecast2)
  • Internet Radio maar nu met speakers. (zie blog)
  • Media Center – HD Media Player

en voor de radioamateur WSPR en de vele andere audio gebaseerde modulatie en communicatiesoorten (PSK31, CW, etc.). Maar daarover schrijf ik wellicht eens in een volgend blog.