Oude glorie in ere hersteld.
Eind jaren 70 kwamen de zogeheten accu keyers in zwang. Een mooi voorbeeld daarvas was de STIVECO keyer. STIVECO was Stichting Velddag en Contestgroep Groningen. Of deze club nog bestaat weet ik niet, maar in elk geval was het ontwerp van hun memory keyer beschreven in CQ-PA (het lijfblad van de VRZA leden) in het jaar 1979. Er was daarvoor of daarna al eens een ander ontwerp gepubliceerd, maar dat kan ik me niet zo goed meer herinneren. In elk geval heb ik begin jaren 90, nadat ik al ettelijke keyers voor bevriende amateurs had gebouwd, een afgeleide “special” gemaakt.
Deze “special” heeft geen tijdelijk geheugen maar een 6 tal vaste boodschappen. Ik was het zat om telkens de cw berichten in te programmeren in de RAM (ja we hadden toen nog geen Flash geheugens) en bedacht een versie met voor mij veel gebruikte berichten zoals: call, 5nn, ?, JO32, cq en tu.
Het apparaat stond al een paar jaar (ca. 14!) werkloos op de plank en vroeg om aandacht. Ik heb hem nu op mijn FLEX-1500 aangesloten samen met, nee geen paddle keyer, maar een straight Swedish Key. O ja de potmeter voor het regelen van de seinsnelheid was stuk (geoxideerd? stof?), dus die heb ik vervangen door een exemplaar uit de nog aanwezig onderdelendoosjes. (wie wat bewaart, die heeft wat!)
Hier een plaatje van de binnenkant. Netjes alles op in rijtje en aan de onderkant zijn met posyndraad de verbindingen gelegd.
Het ontwerp is dus van oorsprong gedacht met RAM (Random Access Memory) geheugen chips. Ik heb daarvan alleen het keyer gedeelte genomen. Dit is overigens ontworpen door WB4VVF en is opgebouwd met 74LS00, 74LS74 (flip-flop), 74LS10 en 74LS08. Een prima ontwerp met door mij een aanpassing om auto character spacing uit te schakelen.
Voor het zelfbedachte geheugengedeelte van de accu keyer maak ik gebruik van een EPROM en wat logica er omheen. Hier het schema.
Eigenlijk heel simpel. Misschien wat moeilijk leesbaar, maar de schakeling is een schuifregister met start stop en keuzemogelijkheid voor het bericht.
De keyer gebruik ik bij de FLEX-1500. Leek me handiger dan het gebruik van het toetsenbord. Je hebt tegenwoordig veel mooiere oplossingen en de meeste moderne sets hebben een keyer en geheugenfunctie aan boord, maar dit heeft toch ook wel zijn charmes.
De komplete opstelling. FLEX-1500 met en Z-100Plus LDG tuner en de keyer daar bovenop. Voor de Flex gebruik ik momenteel een eenvoudige knijpkat microfoon ala type CE (China Export) Yeasu.
Ten slotte nog een mooie plaat van de Zweedse handgemaakte seinsleutel met serienummer 3165. Er zijn dus best wel veel gemaakt!?
Als er belangstelling is voor nabouw dan kan ik nog wel eens in het schema duiken en een betere versie maken. Ook is de inhoud van de eprom natuurlijk spannend!
HI Johan,
Leuk dat je de Stiveco keyer hebt “gerefurbished”. Ik ben de oorspronkelijke ontwerper van die keyer. Het ontwerp komt voort uit een elektronica prakticum dat ik voor mijn studie moest doen. Voor het uiteindelijke ontwerp heb ik de Accu keyer genomen ipv het eerdere ontwerp. Dit ivm de oscillator start/stop, dat bij de Accu keyer erg goed geregeld is.
Stiveco bestaat al lang niet meer. Het is destijds opgericht door Geert, PA0GIN, Nanko, PA0OOM (nu PA0V) en mijzelf. Ik weet niet meer wanneer we de stichting hebben ontbonden, maar dat moet al voor 2000 geweest zijn.
Groeten en de beste wensen voor 2012 !
Enno Korma, PF5X (ex-PA0ERA, ex-PA5EA)
Hallo Enno,
Ja ere wie ere toekomt. In CQPA staat jou naam en call er immers bij.
Grappig dat je als eerste reageert op het blogje. Prima ontwerp!
Johan
Hallo Enno en Johan,
Ik heb hem ook nog, in werkende staat en origineel zoals ik hem destijds in elkaar gezet heb. Zie de frontpage van mijn website. Daar staat hij bovenop de set, nog steeds zonder rood displayglaasje.
Ik gebruik zoals je ziet ook de paddle van Nanko nog. Die is wat minder degelijk gebouwd, maar werkt nog steeds.
Wel prettig dat Jogan de schema’s erbij heeft gezet. Ik heb geen docs.
73, Eric, PA2EFR
Ik was toevallig gisteren op zolder aan het zoeken en wat kwam ik tegen? De originele handleiding bij het bouwpakket van de Stiveco Memorykeyer.
Die heb ik direct maar even ingescand.
Hij staat hier:
http://www.qsl.net/p/pa2efr//manuals/Doc/Stiveco-memorykeyer.pdf
Pure nostalgie, natuurlijk, maar de keyer zelf gebruik ik nog steeds. Zelfs de schroefjes van het kastje heb ik nooit bevestigd. ;-D
73, Eric, PA2EFR