Ja wat kun je nog schrijven over deze prachtige DMR porto? Er zijn ettelijke websites over vol geschreven en talloze Youtube filmpjes wijzen je de weg. Ik heb hem al een tijdje in mijn bezit en heb er uitsluitend goede ervaringen mee.

Na de start met de Ferrari onder de DMR porto’s, de Hytera X1P in 2013, kwam iedereen tot de ontdekking dat de DMR apparatuur behoorlijk spartaans was in de amateur beleving. Geen VFO, geen ‘knoppen bediening’ en alles moet geprogrammeerd en in een zogeheten codeplug gezet worden. Nadat een aantal Chinese firma’s het amateurgebruik hadden ontdekt, zijn we nu in 2019 aangekomen bij volwaardige speeltjes voor de veeleisende radioamateur. En om alle concurrentie voor te blijven, wordt de nieuwste generatie amateurvriendelijke DMR apparatuur ook nog eens zeer prijs gunstig aangeboden. Voor onder de €200 ben je al QRV en hoe.

De D878 is een volwaardige amateur porto. Met ‘VFO bediening’, Digitale (DMR) en Analoge (FM) modulatie en vrijwel alles te bedienen en in te stellen via het toetsenbord. Er zijn veel menu instellingen en je kunt de voor jouw belangrijke functies onder een sneltoets programmeren. De programmeer software (CPS) is zeer overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Ik hou zelf niet zo van heel complexe en uitgebreide ‘codepluggen’ en schrijf mijn configuraties altijd zelf. Wat heb je aan alle Duitse repeaters als je nooit in Duitsland komt en als je ergens bent zonder geprogrammeerde repeater kun je hem met de D878 ja alsnog met de VFO functie instellen en gebruiken. Programmeren is niet nodig en als je ergens op reis bent, gebruik je RepeaterBook op je smartphone en kun je gemakkelijk de frequentie en overige parameters opzoeken en intoetsen. Geen gedoe vooraf en je hoeft thuis niks voor te breiden en alvast te programmeren.
Dat was dan ook mijn grootste frustratie als ik onderweg was en de geprogrammeerde repeater was QRT en de meest gebruikte zat niet in mijn ‘codeplug’. Ik vindt het nou eenmaal leuker om via een ‘echte’ repeater een verbinding te maken dan met de eigen hotspot.

Omdat de porto erg veel functie en parameters heeft die ingesteld moeten worden is een programma op de PC toch wel handig. Hieronder een snapshot van het programma om de porto naar jouw wensen en eisen in te richten en zoals je ziet heb ik een super korte codeplug. Hij kan in principe nog korter want je hoeft niet perse elke TG per kanaal afzonderlijk in te programmeren. Je kunt ook heel makkelijk ‘on the fly’ van TG wisselen.

Wat is mooi en handig aan de D878 waardoor hij beter is dan andere porto’s die ik heb gehad:
– VFO mogelijkheid; (snelle response bij draaien aan de afstemknop)
– Dual band en Dual VFO;
– Zeer duidelijk display met relevant informatie w.o. laatste station gehoord op DMR;
– Audio goed regelbaar (ook zacht) in te stellen;
– Scannen van DMR en Analoog door elkaar;
– Analoge APRS mogelijkheid;
– Promiscuous mode op DMR; (scannen zonder TG filter)
– TG programmeren ‘on the fly’. (zie instructie hieronder)

Wat gebruik ik niet en mag er dus wel uit:
– FM omroep ontvangst;
– Roaming; (volslagen onzin voor amateur gebruik)
– Man down;
– Record (opname) functie;
– Vox;
– Channel type D+A en A+D. (nutteloos)

De D878 heeft een opslagmogelijkheid voor 160K DMR-ID’s. Daarmee kun je alle geregistreerde DMR gebruikers opslaan in je toestel. Bij nader inzien toch wel erg handig, omdat niet iedereen de ‘Talker Alias’ functie heeft (aangeschakeld). Je krijgt dus altijd de call te zien van het zendende station. Ik vond dat nooit zo belangrijk, maar het is toch nuttig. Op de website https://kf5iw.com/contactdb.php kun je de volledige contactlijst downloaden. Deze lijst wordt elke dag bijgewerkt. In het PC programma kun je via Tool > Import en Digital Contact List de lijst bijwerken op je porto.

Als je in Promiscuous luistert en er een TG wordt gebruikt die niet in de porto is opgeslagen dan kun je deze handmatig invoeren zodat je ook naar die TG kunt zenden. Doe het volgende:
Druk op List (rode knop) en vervolgens op Back. Kies nu New Contact en Select. Druk nogmaals op Select. Je kunt nu een Private ID invoeren en dat is niet wat we willen. Druk daarom eerst op # (rechts onder op de porto). Nu sta je in de mode Talk Group ID. Voor de ID en Name in en vergeet niet met [9] Save de TG op te slaan.

Toen ik de porto thuis kreeg vond ik het geheel erg dik en zwaar. Nu ik de bijgeleverde batterij heb vervangen door een dunnere vind ik de porto lichter en ook fijner in de hand liggen. De batterij heeft een capaciteit van 2100 mAh en is ruim voldoende voor normaal gebruik. Meestal staat hij thuis in de lader met een buitantenne.

De porto heeft beperkte mogelijkheden om buiten de amateurbanden te ontvangen. Nou is dat niet zo’n heel groot probleem meer, omdat er nog maar weinig mobilofoonverkeer van diensten en overheden is af te luisteren. Wat dat betreft mag de porto wel beperkt zijn tot de amateurbanden. AM luchtvaart ontvangst is ook niet mogelijk. De rara optie om FM Omroep te kunnen ontvangen kan mij niet bekoren. Deze functie mag er meteen weer uit. De externe telemike aansluiting is gelijk aan die van de Kenwood en daarmee ook aan Retevis, Baofeng ed. Je kunt dus vrij eenvoudig een nog beschikbare telemike aansluiten voor als je hem toch mobiel wilt gebruiken op de fiets of in de auto. (Alleen de mikrofoon vasthouden hé 🙂 )
Zoals op de eerste foto te zien is gebruik ik een bijzondere antenne op de porto. Dit is een op 70 cm getunede helical van ca. 8 cm lang. Mooi qua formaat en doet niet onder voor de standaard bijgeleverde antenne. Ja werkt niet op 2 meter, weet ik, maar meeste repeaters zitten op 70 cm.

Omdat de porto ook een GPS ontvanger aan boord heeft kun je met DPRS maar nog mooier ook met de oude vertrouwde Analoge APRS experimenteren. Ik heb daarvoor een ‘speciaal’ kanaal geprogrammeerd:
– Channel Analoog 144.800 RX/TX
– Transmit Power : High
– APRS Report Type : Analoog <<< hiermee schakel je APRS aan
– Analoog APRS PTT Mode : End off Transmission
Dit kanaal gebruik ik dus exclusief voor APRS en ik heb ook alleen op dit kanaal APRS aangeschakeld.
Verder moet je in de PC software APRS aanzetten. Dit doe je via >Tools >Options en vink dan GPS en APRS aan. Hiermee krijg je een extra menuoptie in het programma met de naam APRS om de nodige APRS parameters in te vullen.

Let op de APRS Signal Path, dit is zonder spatie of comma ingevoerd tussen WIDE1-1 en WIDE2-1.

Wat is er verder mooi aan de Anytone porto:
– Programmeerkabel is alleen koperdraad, geen hardware. Interface zit in de porto;
– Display geeft veel relevante informatie en is kleurrijk;
– Stevige en compacte porto;
– Porto kan zonder ‘codeplug’ en pc software gebruikt worden.

Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen bij AnyTone en soortgelijke leveranciers. Het ‘veramateuriseren’ van DMR in combinatie met de flexibiliteit van Brandmeister geeft maximale gebruiksvriendelijkheid zonder een spartaanse ‘codeplug’.