Op 8 banden tegelijk FT8 stations monitoren.

Eind 2016 heb ik een blog geschreven over de ontvangst van WSPR met een Red Pitaya. 8 banden simultaan ontvangen en vervolgens de ontvangen signalen decoderen en op internet publiceren.

Met de opkomst in 2017 van FT8 als Digitale Modulatie voor ‘weak signals’ en de belangrijke verbetering van het FT8 protocol begin 2018 was er bij een aantal mede amaterus de wens om naast WSPR monitoring ook FT8 ontvangst te doen met de Red Pitaya.

Pavel Demin, die de nodige software voor de Red Pitaya gemaakt heeft en via zijn GitHub pagina beschikbaar maakt voor de radio amateur, luisterde naar de wensen en al snel was er een nieuwe update van zijn Alpine distributie met ingebouwde HAM radio applicaties. Naast de bekende SDR transceiver in combinatie met HPSDR (powerSDR) is er een Multiband WSPR transceiver en een Multiband FT8 transceiver beschikbaar. In principe kun je ook met de Red Pitaya zenden, maar dan moet je wel een eindtrap en filtering bouwen. Minder dan 10 mWatt is wel heel erg ‘weak signal’ πŸ™‚
Installeren is een fluitje van een cent. Je hoeft in feite alleen maar de Alpine image van Pavel van de GitHub site af te halen en op een een SD kaart te kopiΓ«ren. Op de GitHub site zijn alle instructies beschikbaar. In feite kun je alle rode links zoals getoond hiernaast aanklikken voor verder informatie. Surf naar pavel-demin.github.io/red-pitaya-notes/ en je kunt een schat aan informatie en software krijgen. (gratis ja!)
Ik heb bij mijn RP twee SD kaarten, één met de image van Pavel en de andere met de image van de Red Pitaya foundation. Zo kun je maximaal gebruik maken van dit wonder.
De Red Pitaya is gemakkelijk aan te sturen via de webbrowser van je computer of iPad en kan zonder verder actie of verbinding met de pc in de monitoring mode blijven.

Mijn FT8 experimenten zijn beperkt. Ik weet dat het werkt en mijn pc en set (TS590S) kunnen makkelijk op elkaar worden aangesloten om FT8 verbindingen te maken. Om toch nog wat meer zekerheid te krijgen over het stoorniveau bij mijn nieuwe QTH en de effectiviteit van de geplaatste 40-10 WiMo Windom antenne, heb ik, nadat ik een aantal dagen een WSPR baken in de lucht had, ook een aantal dagen met de RP gemonitord. Ik wist toen dat dat de antenne prima was en het stoorniveau minder dan op mijn vorige QTH. Toen ik daarna de FT8 monitor activeerde wist ik het zeker. Verste DX was de Fuji Eilanden op 60 meter! en dat terwijl er niet bijzonder goede condx waren. Op de foto hieronder zie je FT8 ontvangst gedurende 24 uur met ca. 2000 gehoorde stations! Helaas staat Fuji er niet op πŸ™

Ja en dan de hamvraag… is dit nog radio amateurisme? Ik kwam op internet een mooie sarcastische opsomming tegen. Je mag het zelf oordelen. Ik vind het een prachtige ontwikkeling in elk geval.

vy 73 and cuagn in FT8 πŸ™‚