Na een lange periode weer eens een blogje.

We zijn midden 2018 verhuisd naar een andere woning in Stadshagen (wijk van Zwolle) en nu hebben we niet meer een huis met vier verdiepingen maar met slechts twee. Dus geen dakterras meer met het gemak om antennes te plaatsen. Nu moet ik met een ladder het dak opklauteren. Gelukkig is het een plat dak en heb ik tevens een aan het huis vastgemaakte vlaggenmast. Hierdoor was er al vrij snel een draadantenne opgehangen. 🙂

Omdat we vroeger naar een serie reclamevlaggen konden kijken vanuit ons raam, wist de XYL altijd vanuit welke richting de wind kwam en kon zij ook redelijk inschatten hoe hard het waaide. Nu in ons nieuwe huis gaat dat helaas niet meer, dus was het idee al snel geboren om een weerstation te gaan installeren. Zo besloten zo gedaan.

De keuze is gevallen op een Alecto WS-5500 waarbij naast windsterkte en richting ook de temperatuur, luchtdruk en neerslag gemeten wordt. De buitenunit staat op het dak en via een 868MHz verbinding worden de meetgegevens naar het display binnen gestuurd. Deze unit heeft op zijn beurt weer verbinding via de WiFi met internet en daarmee met diverse weersites.

Het station is semi-professioneel. De uitleesunit is in kleur en door de eigen stroomvoorziening van de buitenunit onderhoudsvrij.

Met behulp van een Smartphone app (WS Tool) kun je vrij gemakkelijk de instellingen voor de drie belangrijkste weersites instellen. Je moet op elke site een account aanmaken en een telemetrie wachtwoord of api sleutel krijgen. Ik heb mijn weerstation op zowel WeatherUnderground (professioneel) WeatherCloud (weeramateurs) en WOW KNMI (professioneel) aangemeld. Elke site heeft zijn eigen voor en nadelen.

De buitenunit heb ik op circa 8 meter hoogte aan de antennemast gemonteerd, met vrij spel voor de wind. Voor het correct professioneel meten van de temperatuur zou de unit op 1,5 meter hoogte in een witte hut moeten worden opgesteld, maar ja dan moet je met afzonderlijke meetinstrumenten gaan werken en dat was niet helemaal de bedoeling.

Om het weerstation te completeren heb ik mijn cloudcamera ook weer operationeel. Deze Raspberry Pi ZeroW voorzien van een camara kijkt vanachter het raam in de shack naar de wolken. Met een boom op de voorgrond voor het perspectief krijg je dan naast de getallen ook een plaatje. ‘s Nachts natuurlijk geheel zwart, maar overdag moet er wel wat te zien zijn. 🙂

Vroeger werden deze beelden ook opgeslagen en gedistribueerd naar onder andere de site www.lookr.com, maar daar ben ik mee gestopt. Beelden moeten wel enige inhoud en waarde hebben om op te slaan.

Doordat ik de weergegevens doorstuur naar WeatherUnderground kun je voor de iPhone en iPad mooie apps gebruiken. Zelf gebruik ik PWS Monitor op mijn smartphone. Je krijgt dan een vrijwel real-time overzicht van alle belangrijkste meetwaarden. Je mist wel de meetwaarden welke binnen in huis gemeten worden. Een beetje privacy mag hé.

Voor de iPad gebruik ik WunderStation. Een werkelijk prachtige App die alle meetgegevens mooi toont met daarbij de mogelijkheid om door op een widget te klikken een grafiek of verdere details te zien.

Nou al met al een mooi en leerzaam experiment. Erg gemakkelijk om te realiseren, mede omdat er erg veel meteo amateurs zijn. Je kunt met de bekende zoekmachines op internet dan ook erg veel informatie vinden.

De XYL is in elk geval blij dat het display van de WS-5500 beneden in de woonkamer staat en dagelijks worden de meetwaarden dan ook afgelezen.