Domoticz en meer …….

Ook in huize PA3ANG is de slimme meter geïntroduceerd. Enexis kwam langs en zowel elektriciteit- als gasmeter zijn vervangen door een zogeheten slimme meter. Het slimme is me nog niet helemaal duidelijk, maar ik weet wel dat de meter een 4G verbinding kan opzetten om de standen door te geven en daarnaast, heel handig, kan ik zelf ook de meterstanden elektronisch uitlezen. De slimme meter heeft daarvoor een RJ45 connector en even googelen op internet leverde een aantal leveranciers op die deze zogeheten slimme meter kabel leveren, met aan de ene kant een RJ45 steker en aan de andere kant een level convertor met USB connector. Duss…. meteen bestellen en op zoek gaan naar software.

Ook daarvoor google geraadpleegd en voila: het pakket Domoticz dat draait op een RPi. Geheel naïef als ik ben.. zou het draaien op een RPi 1 en dan ook nog op een A uitvoering, dus een gestripte RPi van het oude type? Nou gewoon proberen lijkt me. Het leuke van dit soort experimenten is dat er erg veel over bekend is. De gebruikersgroep is vele malen groter dan dat je aantreft bij radio gerelateerde software, dus na een paar pogingen had ik de software al aan het draaien en kon ik via de ingebouwde webserver domoticz bereiken en configureren.

Toen de volgende dag de slimme meter kabel arriveerde was het geheel compleet, want de kabel werd meteen herkend en de eerste gegevens liepen direct binnen!

O ja alle berichten over storingen door de slimme meter zijn ‘fake news’. Ja privacy is misschien een issue, maar ach je moest jaarlijks de meterstanden toch ook doorgeven en nu hoeft dat dus niet meer. Alleen voor je water moet je de meterkast nog in met papier en potlood.

Op dit moment heb ik nog geen sensoren of andere randapparatuur aangesloten. De slimme meter is momenteel de enige. Hieronder een paar grafieken die je op kan vragen en vrijwel real time zijn.

Het was de jaarlijkse warme truien dag dus het gasverbruik is beneden normaal 🙂

en heel handig de spanningsvariaties meet hij ook voor je.

Verder is het mogelijk om in het Domiticz pakket alarmen in te stellen. Deze kunnen op vele manieren worden verzonden. Ik gebruik momenteel Telegram hiervoor. Daarvoor moet je op Telegram een zogeheten bot aanmaken. Daarna kun je op eenvoudige manier naar deze bot berichten sturen die op zijn beurt worden verstuurd naar geabonneerden op die bot. Ook hierover kun je op het web heel veel informatie vinden.

Tot slot nog twee foto’s van de meterkast bij PA3ANG.

Zoals je ziet is de RPi1-A, aangesloten op het internet via een WiFi verbinding, heeft de OM glasvezel, geen kabelaansluiting en geen 600ohm en ziet de meterkast er erg opgeruimd en netjes uit 🙂  De oplettende kijker ziet dat er in de USB HUB nog een bijzondere dongle is gestoken. Dit is een  ThumbDV AMBE dongle en daarover gaat een aparte blog. De RPi heeft daarnaast nog een aantal andere gebruikstoepassingen, waaronder een lighttpd webserver bereikbaar op pa3ang.xs4all.nl en fungeert hij ook vaak als SSH tunnel om in het buitenland naar de Nederlandse televisie te kijken. Ik gebruik hiervoor op Chrome de extensie SwitchySharp.

Hierdoor heeft de RPi het wel druk, maar er komt nog geen rook uit het kastje en ik gebruik totaal geen speciale toeters en bellen. Gewoon een Jessie distributie en geen opgevoerde CPU speed of zo.

Kortom het is leuk en vaak erg makkelijk om te experimenteren met hard- en software zelfs in de meterkast.