De STEMlab SDR transceiver module

Recentelijk kwam vanuit Ljubljana het bericht dat er een nieuw product is toegevoegd aan de STEMlab familie, beter bekend als de Red Pitaya. Het betreft een SDR module welke compleet geleverd wordt met bekabeling en direct op de STEMlab kan worden aangesloten. Je moet wel een STEMLab 125-14 (vroeger Red Pitaya v1.1) board hebben om de specificaties te kunnen halen.

In feite is de SDR transceiver module het hart van de HAMlab (zie vorig blog) maar dan zonder de extra behuizing en bekabeling om de functie van de STEMlab om te vormen tot een Spectrum Analyser of een Oscilloscoop. De module meet 20 bij 40 bij 4 cm en de stevige blikken doos is gemonteerd op een 4 mm dikke aluminium plaat die ook als koelplaat dient. De module bevat alle ingrediënten om van de Red Pitaya een bruikbare zender te maken, dus een HF versterker en filtering. Verder herbergt de module in de ontvangstketting een instelbare voorversterker en verzwakker. Verder natuurlijk de omschakeling tussen zenden en ontvangen en een keuzemogelijkheid tussen twee antenneaansluitingen. De HF versterker levert een ruime 10 watt.

De eerste testen zijn prima. De SDR module heeft geen eigen audio ingang (of codec) dus maak ik gebruik van een goede USB koptelefoon op de pc. De modulatierapporten waren meteen goed. Mooi gevuld spectrum en een prima doordringbaarheid bij het relatief kleine vermogen. De ontvangst is natuurlijk een zonnetje, alhoewel de lokale storing die ik ook op de andere transceivers hoor blijft. Gebruik wel een goede voeding voor de STEMlab. Een treintje van een 7808 en een 7805 stabilisator met goede ontkoppeling is betere dan menig USB adapter met CE (China Export) ‘keurmerk’.  De ultieme test is om de Red Pitaya te voeden vanuit een powerbank en je zult zien, je hebt totaal geen ratels meer!

CW heb ik nog niet geprobeerd. Weet ook niet goed waar ik de seinsleutel op aan moet sluiten 🙂 , dus voorlopig phone en ….. digimodes. Op dit moment is de trend FT8. Dit is een snelle variant van WSJT en zeer boeiend moet ik zeggen. PA0HWB is er zelfs aan verslaafd (eigen woorden van Hans). Mijn eerste testen waren op 80 meter en zie daar …… inderdaad PA0HWB.

Voor de digimodes gebruik ik com0com voor de CAT verbinding en VB-Audio Virtual Cables voor de ‘interne’ audioverbinding. Ook HRD en andere logboek programma’s werken probleemloos met PowerSDR. Overigens is de PowerSDR (OpenHPSDR mRX PS) versie een speciale STEMlab PowerSDR uitvoering. Deze versie heeft specifieke aanpassingen voor de HAMlab / STEMlab en is enigszins omgekat. Voor zover ik kan zien zijn alle nieuwste functie van openHPSDR vertegenwoordigd waaronder PureSignal.

Wat mij betreft is het nu een blijvertje. De unit is professioneel gebouwd en bied nog mogelijkheden voor uitbouw w.o. ontvangst filtering inclusief I2C aansluiting. De module omvat alle HF banden en het vermogen is toereikend om de Ameritron AL-811H naar 100 watt uit te sturen. De prijs is in vergelijk met de HAMlab beduidend lager en komt uit op €299. Volgens Red Pitaya komt hij eerdaags in de shop op internet erbij te staan.