Terug op de Sporadic E band bij uitstek.

Na een paar jaren gelden met een oude TMC84 mobilofoon QRV te zijn geweest op 4 meter (zie blog) heb ik onlangs een eenvoudige transverter aangeschaft en aangesloten op de KX3.

Op FM was de koek al geruime tijd op (vooral in de buurt van Zwolle) en met de mobilofoon kon ik niet uitkomen in CW en SSB. 4 meter was dus volledig weggezakt en alle spullen verkocht. Echter had ik nog steeds een linkje in mijn favorieten naar de site transverters-store.com en had al lang de wens om deze voordelige transverter van 70 naar 28 MHz aan te schaffen. De unit wordt volledig gebouwd en afgeregeld geleverd en het enige wat je moet doen is hem inbouwen in een kastje en voorzien van een koeling.

Ik had nog een mooie Eddystone gietijzeren behuizing liggen en met de nodige connectors uit de junkbox was de kleine pcb snel ingebouwd in een passende behuizing. De transverter wordt geheel ‘barevoet’ gebruikt, dat wil zeggen zonder verzwakker aan de ingang (de KX3 moet op minimale power staan voordat je de unit aansluit) en zonder aanvullende versterking, dus 10 Watt in de antenne.

Sinds een paar weken is het Sporadiche E seizoen ‘officieel geopend’, dus de boel aansluiten en een antenne op het dakterras erbij. De eerder al gebruikte open dipool maar weer aangesloten en vrijwel direct een verbinding met PE1NAO in SSB op 70.200 MHz. Er is dus nog wel wat lokale activiteit 🙂

Nu een paar dagen verder heb ik al 4 ‘buitenlanden’ gewerkt. LZ1AG, 4O6AH, EA6AH en SW8YA staan al in het log en ook een handvol medelanders. Best leuk die band en er is een heuse WhatsApp groep om elkaar snel te informeren als er een opening is op 4 meter. Met de KX3-PX3 combinatie heb ik tevens de mogelijkheid om de band te zien. Dus ik kan zowel de CW aanroepfrequentie 70.178 MHz en de SSB aanroepfrequentie 70.200 MHz op het scherm zien. Ook op 70.450 MHz in FM is er al weer een verbinding gemaakt.

Kortom probeer het ook eens. Ik zag echter dat de tranverters op dit moment is uitverkocht.