Het lange wachten beloond?

Het heeft echt een hele tijd geduurd, maar de HAMlab, het HAM Radio georiënteerde product van Red Pitaya is eindelijk uitgeleverd aan de klanten die vooruit besteld en betaald hadden. Er zijn vooralsnog geen nieuwe productieseries gepland en ook kun je niks op de website van Red Pitaya meer vinden omtrent de HAMlab. Raar maar waar, ondanks de uitspraken van Red Pitaya dat er wel degelijk verder ontwikkeld wordt aan het HAMlab product. UPDATE 9 mei: De site hamlab.redpitaya.com is in de lucht. Red Pitaya gaat dus door met de HAMlab en komt met een volwaardig product op de markt.

Ondertussen is de Red Pitaya omgedoopt tot STEMlab, “science, technology, engineering and mathematics” en een bijbehorende product portfolio welke je op de redpitaya.com site kunt bekijken. Er is duidelijk belangstelling voor de STEMlab want een aantal gerenommeerde bedrijven mag Red Pitaya reeds tot zijn klantenkring rekenen.

Goed, nu de HAMlab. Allereest een plaatje van het toestel.

Best wel groot. 320 x 220 x 100 mm en hij weegt ca. 3,5kg. Zwaar metalen behuizing en de elektronica is op een dikke plaat aluminium gemonteerd. Niks mis mee, maar in vergelijk met uit Japan afkomstige apparatuur een heel verschil. In de kast is de nodige ruimte voor eigen initiatieven. De HAMlab bevat een Red Pitaya (STEMlab 125-14), schakelprint, RF unit met ingangstrafo’s, voedingsunit, USB audio en een HPSDR Alex board. Daarnaast een behoorlijke hoeveel SMA<>BNC bekabeling.

 

In het gebruik zijn er eigenlijk geen spannende nieuwe zaken. De HAMlab wordt geleverd inclusief een aangepast operating systeem met een speciale versie van de Pavel Demin firmware voor de Red Pitaya. Ook dien je een speciale versie van de openHPSDR mRX PS te downloaden, namelijk de Charly25 / HAMlab Edition. In feite gewoon de V3.3.9 maar vermoedelijk met de specifieke karakteristieken van de HAMlab. Hij heeft namelijk alleen low pass filters voor 80, 40, 20 en 10 meter. Dit is helaas een behoorlijke beperking, maar de mannen van Red Pitaya hebben mij beloofd dat er een volledige versie van het Alex board op de planning staat. Het ‘SDR Transceiver Board’ in de HAMlab heeft naast een prima gedimensioneerde eindtrap van ruim 10 watt en de eerder genoemde low pass filters, aan de ontvangstkant een LNA versterker en een instelbare verzwakker. Dus redelijk compleet, maar wel momenteel de beperking in de low pass filters.

The roadmap is the following:

– new version 160m-6m
– USB audio card will be replaced by audio codec
– rx band filters
– SWR meter
– 100W version

In het gebruik wijkt de HAMlab niet af van de eerdere experimenten met een ‘kale’ Red Pitaya. Uiteraard is er nu een behoorlijk zendsignaal beschikbaar en in de ontvangstkwaliteit is het verschil merkbaar door gebruik te maken van de LNA en verzwakker. Het gebruik van de microfoon en koptelefoon aansluiting op de HAMlab geeft een meer ‘transceiver’ gevoel in plaats van dat je gebruik maakt van je computer headset. Ik heb speciaal een knijpkat microfoon aangeschaft 🙂 CW werkt nog niet goed maar zal in een volgende firmware update opgelost worden. Verder zijn op de achterkant de nodige signalen en connectors beschikbaar voor een compleet benutten van de SDR functionaliteit.

Naast het gebruik als SDR transceiver kun je de HAMlab ook gebruiken als Spectrum Analyser, Signaal Generator, Oscilloscoop en Logic Analyser. Ook kun je alle beschikbare STEMlab firm- en software gebruiken op de HAMlab en dus kun je bijvoorbeeld een VNA meting uitvoeren of SCPI software gebruiken. Het mooie is dat je alle benodigde in en uitgangen via BNC connectors op de voorkant beschikbaar hebt.

Analyse van de G5RV antenne o.a. in resonantie op 80,40,20 (nou niet helemaal hi) en 10 meter. Om deze meting uit te voeren heb je wel een ‘Relectie Meetkop’ nodig, bijvoorbeeld de BX-066 van FUNKAMATEUR.

Terugkomend op de vraag: is het lange wachten beloond? Ja en nee. Ik ben nog steeds enthousiast over de Red Pitaya. Een veelzijdig product met veel mogelijkheden ook voor de radio amateur. In de uitvoering van de HAMlab kun je bijzonder gemakkelijk de te testen objecten (DUT) aansluiten, je meetprobes en bnc coax kabels. Door het gewicht wandelt hij niet snel van de tafel. Als je uitgemeten bent kun je de HAMlab gebruiken als high end zendontvanger. Alleen jammer dat het aantal banden nog beperkt is. De HAMlab is wat dat betreft ideaal voor als je wil experimenteren, maar geen tijd of kennis hebt om zelf het geheel samen te stellen. De kracht van het product zit hem dus in de combinatie van transceiver en veelzijdig meetinstrument.