Een schattige WSPR gadget.

Onlangs ben ik dus aan het WSPR-en gegaan met de Ultimate3S en de nodige toeters en bellen. Ondertussen had ik voor mijn portable activiteiten een nieuwe ‘huis’-leverancier gevonden in SOTAbeams en om bij te blijven met de ontwikkelingen volg ik de tweets van Richard, G3CWI van SOTAbeams. Nog geen 3 weken geleden verscheen daar een tweet over ‘Comparing antennas on the go with DXplorer and WSPRlite’. Daar moest ik natuurlijk het mijne over weten en op de website was uiteraard al het nodige te lezen over de WSPRlite een nieuwe ontwikkeling van Richard. Een miniatuur bakenzendertje volgens het WSPR-2 principe waarbij je slechts 5 Volt via een micro USB moet aansluiten en een antenne natuurlijk. Het kleinood meet 60x50x20 mm.

img_1899

Zoals gebruikelijk zit er bij de zendingen van Richard altijd een zakje Haribo. Goed verpakt en binnen een week was de enveloppe op de deurmat aanwezig. Mijn XYL zei: zo alweer een pakje, wat heb je nu weer voor moois…. O niks bijzonders hoor, maar wel een zakje Haribo, speciaal voor jou 🙂

De WSPRlite kun je aan het spelen krijgen door hem met een aantal parameters via de USB poort te programmeren. Hiervoor is een speciaal programma beschikbaar en zodra je de gegevens hebt opgeslagen kun je het baken activeren. Alle informatie over de WSPRlite, de software en de speciale reporting website vind je hier.

Er is namelijk nog iets en dat is DXplorer. Dit is een website met een geavanceerde WSPR rapportage. We kennen natuurlijk WSPRnet.org, maar DXplorer biedt nog een aantal extra mogelijkheden. Via de sleutel die in jou WSPRlite gegenereerd wordt krijg je ‘premium’ toegang tot de website. Hierdoor kun je meteen profiteren van die extra mogelijkheden. De gegevens komen overigens van WSPRnet.
Nadat ik het baken had geactiveerd kon ik meteen al de resultaten terug zien op DXplorer. Met 200mW en de Cusrcraft R5 vertical werd ik gehoord in het westen, het oosten, noorden en zuiden. Er is tevens een grafische weergaven op te vragen van de afgelegde afstand over de tijd gemeten. De DXplorer website is responsive dus ook goed te gebruiken op de iPhone.

dxplorer-1 dxplorer-2

Even klikken voor een vergroting

Ik vind het een super leuk apparaatje om mee te experimenteren ook als je op reis bent. Draadje uit het raam en met behulp van de vele luisterstations op het WSPRnet kun je vrij snel zien waar je zoals gehoord wordt. Wat mij betreft een nieuwe dimensie aan de hobby. Microfoon en seinsleutel kunnen thuis blijven. Helemaal ‘self supporting’ experimenteren met je radiootje en een beetje hulp uiteraard van luisterposten.

wsprlite