Leuke goedkope DMR porto om mee te experimenteren.

Al geruime tijd is voor 99 een DMR porto te koop op eBay. Iedereen werkt er al mee behalve de DMR man in Nederland van het eerste uur PA3ANG. Dus dan toch maar op de [NU KOPEN] knop gedrukt en via PayPal betaald. Vier dagen later kwam DPD een pakketje afleveren en 5 minuten later was ik reeds operationeel met de MD-380. Ja inderdaad ik was goed voorbereid. Had de CPS software reeds geïnstalleerd en ook de PA3CQJ codeplug al gedownload van HAMdigitaal.nl. Mooi toestel met standaard al aardig wat mogelijkheden. De gevoeligheid valt echter tegen in vergelijk met mijn PD365 waar nauwelijks een antenne op zit. Dat is een beetje verontrustend, want de sterkte indicator op de MD-380 (soort S-metertje) geeft vrijwel steeds uitslag. Gebruik op de buitenantenne geeft echter wel goede resultaten. Dus misschien vals alarm.

Het leuke van de porto is dat de Firmware veranderd kan worden. Op de site https://github.com/travisgoodspeed/md380tools kun je de source code en alle hulpprogramma’s downloaden. Wel graag met je Linux pc en als het even kan meedoen in de ontwikkeling van nieuwe functies. Dit brengt DMR dus weer dichter bij de E van experimenteren. Zij het in dit geval geen soldeerbout experiment maar één met het toestenbord.
Ben je echter niet zo thuis in C programmeren en het compileren van source code dan kun je ook de laatste reeds gecompileerde versie van de ‘gehackte’ firmware hier downloaden. Gebruik vervolgens de op Windows draaiende software om de firmware in de porto te flashen. Download hier de benodigde uploader. (zit in een .rar file)

Met de experimentele firmware zijn er nu al een aantal leuke extra mogelijkheden gecreëerd. Zo is er de promiscuous mode waarmee je op een gekozen tijdslot alle uitgezonden talk groups kunt monitoren (dus ook private calls). Verder is er een modulatie indicator, kun je de backlight tijd langer zetten en is er de mogelijkheid om in plaats van de standaard contactenlijst gebruik te maken van een csv geformatteerde (excel) lijst. Hierdoor kun je alle (wereldwijd) geregistreerde stations opslaan. De MD-380 hulpprogramma’s spelen daarbij een belangrijke rol. Met behulp van het script flashdb wordt de csv contactenlijst vernieuwd op basis van alle wereldwijd bekende id’s en daarna in de MD-380 geschoten.

Een extra functie in de experimentele firmware zijn de monitor schermen. Hiermee kun je status codes van de porto bekijken, de instellingen van het afgestemde kanaal en de last heard lijst van zowel spraak als data transmissies.

netmon-380

Op dit moment (oktober 2016) wordt de firmware vrijwel dagelijks verrijkt met nieuwe functies. Het is dus zaak om regelmatig op de GitHub te blijven kijken of nog beter, als je de MD380tools op je Linux pc (of CYGWIN onder Windows) hebt, dan kunt je eenvoudig met het commando ‘git pull’ controleren of er een update is geweest en zo ja op welke files in de repository.

O ja de HF eigenschappen van de MD-380. Ik weet het niet, maar ik constateerde dat ik signalen ontvang van een frequentie waar ik niet op luister, In dit geval 438.425 geprogrammeerd laat ook 438.350 signalen door, DMR gedecodeerd en wel. Of dit spurious of interne menging is weet ik niet goed. Het lijkt zo rond de 438 – 439 MHz fout te gaan. Op andere frequentiegebieden kan ik het niet reproduceren.