Eindelijk ook aan de Whisper.

Het heeft even geduurd, maar ik ben ook aan het fluisteren geslagen. Op 2e hands werd onlangs een compleet gebouwde QRP Labs Ultimate 3S aangeboden. Ik hoefde niet lang na te denken want dit leek me een uitgelezen moment om in te stappen in de geheimen van WSPR. Ik had natuurlijk al eerder voorzichtig geëxperimenteerd met de WSPR software van Joe Taylor, K1JT, maar echt operationeel was ik nog niet en ook niet met ‘dedicated’ apparatuur. Want dat is natuurlijk het mooiste.

Nu de condities maar matig zijn op de diverse HF banden en ik ook al geruime tijd gestopt ben met eigen ontvangers op onlinereceivers.net, heb ik wel zin om iets nieuws te starten. Het moet toch mogelijk zijn om hier bij mij thuis, ondanks de ruime aanwezigheid van de stedelijke storing, weer een on-line 24/7 projectje leven in te blazen.

De producten van QRP Labs zijn zeer specifiek op WSPR en QRP gericht en er worden zelfs verkocht tegen QRP prijzen. De compleet gebouwde Ultimate3S op 2e hands was overeenkomstig geprijsd en ik kreeg hem alvast met mijn roepnaam geprogrammeerd opgestuurd door de verkoper / bouwer.

ultimate3s_1

Ik hoefde hem alleen maar van een 12 Volt voedingsspanning te voorzien en tot mijn groot genoegen werd mijn signaal meteen al gerapporteerd op WSPRnet door meerde luisterstations! Echt ongelooflijk hoe goed dit Whisper rapportage systeem werkt.

wsprnet_1

Ik kom met 1 watt in een G5RV meteen al de plas over. Met de Ultimate3S kun je volautomatisch, zonder gebruik van een computer, je fluistersignaal uitzenden. In mijn Ultimate3 zijn 6 bandfilters geïnstalleerd zodat ik op 10, 15, 20, 30, 40 en 80 meter kan zenden.

ultimate3s_2

De zender is voorzien van een QLG1 GPS ontvanger. Hiermee wordt de zender op de juiste tijd gestart (op hele even minuten) en wordt ook meteen de locatie (JO32am) vastgesteld. Deze wordt meegezonden, net als het uitgangsvermogen in dBm. Ondanks dat de ontvanger binnenhuis gebruikt wordt en er nog twee woonlagen zich boven de shack bevinden heeft de GPS unit een fix op 10 satellieten. Een gevoelig GPS ontvangertje dus!

ultimate3s_3

Met behulp van 2 druktoetsen kun je een groot aantal parameters instellen. Onder andere kun je programmeren welke banden je wil gebruiken en de tijdinterval tussen de zendperioden. Al snel bleek dat de lage banden beter gaan als de hoge banden 10, 15 en 20 meter. Ook werd mij duidelijk dat vooral 30 meter wordt gebruikt voor de WSPR experimenten. Deze band leent zich daar natuurlijk goed voor vanwege het feit dat er geen (of nauwelijks) phone verkeer plaats vind en er ruimte genoeg is voor data riedels. Echter om op 30 meter te kunnen zenden met de G5RV moet een ‘kassie belazer’ of te wel een antenne tuner gebruikt worden. Hierdoor beperk ik me weer tot één band, of ik moet de tuner (een Elecraft T1) mee laten schakelen. (misschien iets voor later)
Toch maar eens een uurtje 30 meter geprobeerd met een interval van 10 minuten en ziedaar, zelfs in Canada wordt mijn 1 Watt signaaltje waargenomen.

wsprnet_2

Nu ik op 30 meter ben aangekomen….. QRP Labs heeft ook een ontvanger ontworpen. Deze is recent beschikbaar gekomen. Ik kan deze ontvanger nog makkelijk inbouwen in het Ultimate3S kastje en kan dan zowel zenden als ontvangen met WSPR. (ondertussen is de ontvanger is al besteld)
Voor de ontvangst heb ik echter wel een computer nodig om de signalen te decoderen en door te sturen naar WSPRnet.org. Als dit nou eens zou kunnen met een Raspberry Pi. Er ligt nog een RPi versie 2 op de plank.  Googelen levert al snel een site op met de nodige informatie (ja ja op de WSPR.org site zelf). Door de aanwijzingen op te volgen heb ik al snel de RPI2 aan de praat met als tijdelijke ontvanger de TS590S.

wspr30meter3

Dus de complete configuratie is / gaat worden:

  • Ultimate3S met Si5351A synthesiser module, LCD module, Relay-switched 6-band Low Pass Filter en eindtrap modificatie met een RD15HVF1 high performance FET.
  • QLG1 high-sensitivity GPS receiver kit.
  • High performance SDR receiver module met BPF voor 30 meter en de polyphase network kit.
  • Raspberry Pi 2 met WiFi en USB Audio dongle.

Zodra de ontvanger is gebouwd en operationeel dan zal ik deze blog aanvullen.

Ondertussen is de ontvanger gebouwd en in de behuizing geplaatst. De eigenschappen van de ontvanger zijn voldoende voor WSPR gebruik en laat op SDR# het volgende plaatje zien:

qrplabs-rx1

Het sterke signaal op 1.5K is mijn wijkgenoot PA0RBL. Het signaal iets boven 1000 is een JT65 signaal. Je ziet dat rond de 0 Hz, waar het oscillator signaal zit, de gevoeligheid weg is, maar aangezien de WSPR signalen op voldoende afstand zitten heb je toch een redelijke ontvanger. De ontvanger krijgt zijn oscillator signaal van de Si5351A module die ook in gebruik is voor de  zender. Deze module heeft meerder uitgangen en je kunt continue een gewenst signaal op uitgang 1 beschikbaar hebben voor de ontvanger.

De zendmodule was reeds voorbereid op het bijschakelen van een ontvanger dus is geen extern antennerelais nodig. Op de foto’s kun je e.e.a. zien. Al met al heb ik nu een leuke WSPR transceiver. Ondertussen ook nog wat extra bandfilters voor de ontvanger gefixed. Ik kan nu ook op 20 en 40 ontvangen.

img_1892 img_1894

 

Speciaal voor de WSPR activiteiten met de kleine QRP vermogens , heb ik een WM-2 QRP Wattmeter van Oak Hill Research op de kop getikt. De zender is momenteel uitgerust met 2 stuks BS170 MOSFETs, waarbij ze op 5 Volt voeding voldoende vermogen kunnen leveren. Met behulp van een instelpot staat op 30 meter het RF vermogen ingesteld op 300 mW, maar er kan makkelijk 1 watt geproduceerd worden.

Overigens ook nog een leuke APP gevonden voor op de iPhone. Kan ik overal zien wat ik ontvang en wie mij ontvangt.

img_1824