Veelzijdige HOTSPOT voor DV modes

We moesten er wel even op wachten, maar halverwege juli kwam het langverwachte mailtje dat de openSPOT beschikbaar was. De bedenkers van dit DV georiënteerde speeltje handelen vanuit Tallinn, maar zijn allebei Hongaren. En ja vanuit het voormalig oostblok komen tegenwoordig interessante producten voor de veeleisende HAM operators. Was het in mijn vorige blog een professionele 23 cm Transvertor, dit keer dus een DV (Digitale Voice) product waarmee je volledig ‘stand alone’ een hotspot kunt creëren voor Fusion, DMR en D-STAR.

openspot1De openSPOT wordt op de markt gebracht door SharkRF en heeft drie functionele blokken:

  1. Netwerking
  2. Modem
  3. UHF Radio

Je hebt in vergelijk met de DV4mini en de DVMEGA dus geen extra hardware (computer, RPi, Android telefoon) nodig. Alles zit in één klein doosje en heeft naast een 5 Volt micro USB voedingsplug een RJ45 LAN netwerkaansluiting.

openspot0Op 26 juli arriveerde het pakketje met DHL en al snel was de boel uitgepakt en operationeel. Of eigenlijk niet, want vrijwel alle (beta)testers hadden het probleem dat de DMR porto niet werd ontvangen door de openSPOT. Gelukkig had SharpRF al een forum operationeel en konden de vragen en opmerkingen worden afgevuurd op de software developer HA2NON. Door de veelheid van DMR porto’s was het ondoenlijk geweest om de verschillende apparaten te testen. Toen ik na 4 dagen weer terugkwam van een buitenland reis was ondertussen door HA2NON nieuwe firmware gereleased (v39) zodat ook mijn Hytera PD365 werkte met de openSPOT.

Meteen de eerste verbinding gelegd en de audio- / verbindingskwaliteit was subliem. Geen gehakkel of drop outs in beide richtingen. Voor DMR kun je kiezen uit DMR+ en BM en voorlopig heb ik op het BrandMeister netwerk getest. Je kunt niet alles tegelijk 🙂

Op het forum had ik al gelezen dat er ook tests gedaan werden met cross mode. Oftewel, je verbind met een DMR netwerk, maar gebruikt een Fusion radio, bijvoorbeeld de FTM-400 (DN mode!). En ja hoor dat werkt en ook andersom trouwens. Aansluiten op Fusion FCS/Xreflector en gewoon gebruik maken van je PD365 DMR porto.

Uiteraard is gekeken of ik kan verbinden met D-STAR DCS007-B en ook dit lukte. Ik heb echter geen D-STAR radio meer, dus kon niet verder testen.

De web interface / bediening is zeer gemakkelijk en kent een advanced mode waarbij je onderliggende parameters kunt veranderen.

openspot3

In de advanced mode kun je bijvoorbeeld aangeven naar welke TG (DMR TalkGroup) een C4FM / Fusion uitzending naar moet gaan (Route C4FM calls to ID). Zoals je ziet naar America TG3100 welke overeenkomt met Reflector 4639. Je moet dus wel even de tabel erbij pakken voor de juiste instellingen. In cross mode moet je nog via de web interface wisselen van TG. Dit is overigens ook in Fusion nog het geval.

Hieronder de Modem settings. In de mode ‘DMR hotspot’ kun je nu diverse DMR demodulation modes kiezen (Mode A t/m F), waarmee je kunt experimenteren als je porto niet synchroniseert met de openSPOT ontvanger.

openspot2

Omdat de openSPOT inspeelt op het succes van DMR, is daarom ook (aug 2016) de meeste functionaliteit voor deze DV mode aanwezig in de openSPOT firmware. In feite kun je de openSPOT op 2 manieren gebruiken voor DMR verbindingen:

  • Via een private call het reflector nummer verzenden en daarmee de TG kiezen. Hierna TG 9 gebruiken.
  • Gewoon zoals je het gewend bent met de BrandMeister repeaters, een eigen kanaal in de codeplug per TG.

De openSPOT werkt dus gewoon als een repeater! Dit is anders dan bij de DV4mini. Je hoeft niet perse de TG open te zetten door eerst een reflector code te sturen. Gewoon direct met de gewenste TG zenden waarbij het met de huidige firmware niet uitmaakt in welk tijdslot. Ook kun je met private calls werken. Dus geen ingewikkelde contactlijst nodig of reflectorcodes intoetsen en tabellen onthouden.

De manual  is online beschikbaar en wordt nog steeds verbeterd net als de firmware. Er zal ook nog wel de nodige extra functionaliteit worden geprogrammeerd door de ontwerpers en omdat het deels (al) open source is zullen er nog wel meer experimenteerders de openSPOT hardware ontdekken als ontwikkelplatform voor DV modes.

Enige nadeel is dat de openSPOT een ‘wired’ netwerk aansluiting heeft. Als je mobiel bent of op je hotelkamer zit dan is een WiFi Bridge nodig. Bijvoorbeeld een Vonets MINI300 of een TP-LINK TL-WR810N mobile router. Bij de laatste heb je meteen ook een USB voeding geïntegreerd voor zowel de Bridge als de openSPOT. Overigens wordt er door SharpRF al gedacht aan een oplossing voor dit probleem

Resume: De SharkRF openSPOT is een zeer mooi product dat op dit moment toegespitst is op DMR. Er komen nog een paar belangrijke aanvullingen en verbeteringen aan voor D-STAR en Fusion, dus zeker de investering waard.

IMG_1622Naschrift: Inderdaad is de TP_LINK een geschikt apparaat om draadloos te werken met de openSPOT. Wel is de WR810N wat lastig te begrijpen bij het configureren, maar nadat ik eenmaal de juiste instellingen en volgorde heb gevonden werkt het prima zonder drop-outs en configureerbaar met de iPhone. Dus je kunt werken via de hotel WiFi, mits dit geen WiFi is met een inlog via de webbrowser, want dan werkt deze setup niet. Als alternatief kun je de TP-LINK verbinden met de Persoonlijke Hotspot op de iPhone of Android. Hiermee heb je altijd een ‘open’ internet connectie en hoef je niet op de camping of in het hotel ingewikkeld te gaan zitten proggen. Lekker thuis alvast de boel instellen, meenemen en ter plekke de TP-LINK in het stopcontact en op de iPhone de Hotspot aanzetten. Testen van de verbinding altijd via een private call naar 9990 (Parrot). Qua dataverkeer valt het reuze mee maar 24 uur online in het buitenland is niet aan te raden 🙂

Inmiddels nog een TP-LINK product aangeschaft, namelijk de TP-WR802N(EU). Deze is super klein en aangezien ik nog een JIVO World USB adapter had, ben ik voor deze configuratie gegaan. Omdat de firmware van de WR802 beduidend uitgebreider / moderner en m.i. beter is dan de WR810N, is ook de hele configuratie makkelijker uit te voeren. In feite verbind ik de TP_LINK aan de hotel WiFi en creëer daarmee mijn eigen hotspot onder behoud van zijn eigen TP-LINK SSID. Door vervolgens hier op in te loggen met de iPhone of laptop kan ik een eventuele hotel inlog uitvoeren en is tevens de openSPOT bereikbaar op een IP adres via de ‘eigen’ WiFi TP-LINK hotspot. Capisce?

IMG_1659