Nu het steeds ‘drukker’ wordt op de V/UHF banden vanwege de regionale en bovenregionale repeaters en ook het DMR netwerk vaak overbemenst is, vond ik het tijd worden voor iets nieuws en misschien iets ‘rustigers’. In het verre verleden had ik al eens met 23 cm spullen geëxperimenteerd en zelfs een complete transverter gebouwd volgens de SSB Electronic (LT230) bouwbeschrijving. Met een 23el Tonna in de mast en de Kenwood TR-9000 als achterset daarmee de nodige verbinding gemaakt in SSB.

Sinds de verhuizing naar Zwolle en het verkopen van de diverse SHF en ATV spullen en antennes, was ik niet meer qrv geweest op 23 cm en had dus totaal geen idee of de diverse 23 cm repeaters om me heen te bereiken zijn. De kans om succesvol te experimenteren hangt nu eenmaal af van bakens en repeaters. Om dit vast te stellen heb ik eerst de X-50N Diamond vervangen door een X-5000N V/U/SHF rondstraler. Vervolgens de RTL-SDR stick aangesloten en zowaar een baken ontvangst van PI6ASD op 1296.6375 MHz en ook op 1298.500 zie ik elke 5 minuten een callgever in de waterval, maar kan deze niet decoderen. Het lijkt in elk geval op PI6AMF.

Er is dus ontvangst, zij het bescheiden en als volgende stap de 1296 MHz Transverter box_small_01van SG-Labs aangeschaft. Voor €150 hoef je niet naar de bank voor een lening, dus email gestuurd en binnen een week de ‘beauty’ in huis. Ik was een paar dagen in het buitenland, maar op de avond van thuiskomst de transverter meteen aangesloten op de FT-817 en de diverse frequenties geprogrammeerd. En ja hoor, het vermeende baken was inderdaad PI6AMF (62km). Vervolgens PI6NOS (70km)….. PTT indrukken en voila de repeater komt netjes in de lucht. Daarna PI6HVN in Heerenveen (50km) die eveneens aangaat en met een S9 signaal ontvangen wordt. Ik ben helemaal blij. SHF werkt dus wel degelijk en 23 cm is het waard om in te gaan investeren.

Uit de initiële experimenten blijkt echter wel dat :

  • Er traject demping is die sterkt varieert – vrijwel altijd QSB op de langere afstanden.
  • Vrij zicht erg belangrijk is – de antenne een meter hoger geeft al enorme verschillen in ontvangst.
  • Inversie (warm/koud laag) sterk verbeterend werkt – je hebt dus onverwachte zeer goede condities.
  • Vermogen minder belangrijk is dan een redelijke richtantenne – X-5000N (11,7dBi) <> Tonna 23el (18,1dBi).

De eerste verbindingen zijn snel gemaakt op zowel PI6NOS als PI6HVN, waar ik meteen weer technisch inhoudelijke qso’s heb 🙂 en ook weer bekenden tegenkom. Ik ben alweer blij en helemaal enthousiast. De repeater PI6HVN blijkt gekoppeld met PI2HVN op 430.025, dus ik kan mooi experimenteren en mezelf terugluisteren (sinds kort is het geheel ook verbonden met Echolink).

De setup is de LZ5HP transverter met een FT-817 als achterset en 2,5 watt op de coax. Ongeveer 12 meter Aircell 7 afgedopt met N connectors en de X-5000N op 14 meter hoogte. De transverter is ingesteld op -28 MHz shift en de FT-817 kan ‘buiten de band’ zenden op 146.375 MHz (=1296,375|1270,375 MHz). De transverter is overigens zeer professioneel en ‘domoor’ ongevoelig. Je kunt rustig met 2 watt de transverter aansturen en ook is geen extra PTT nodig want de ingebouwde RF-VOX schakelt automatisch de zender in. Een aanrader!

Maar zijn er eigenlijk nog setjes te koop voor 23 cm? Nee dus, op de Alinco DJ-G7E na. Deze 3 band porto wordt verkocht voor ca. €350 door nog een aantal handelaars. Maar verder niks meer en 2e hands wordt ook zeer spaarzaam nog maar iets voor 23 cm aangeboden. Echter …… ik heb een buitenkansje want ik kan van een Belgische amateur zowel een TM-531E als een TH-55E overnemen. Hiermee heb ik in één klap een volwaardig FM doosje met 10 watt vermogen op de plank staan en voor als ik in Assen of Den Haag ben een paal pratertje. Overigens heb ik al met bekenden in Den Haag gesproken toen er op een avond uitstekende inversie propagatie was. Bijna alle Nederlandse repeaters heb ik die avond en ochtend gehoord.

 

th-55 tm531e

 

Ook zeer bijzonder is het om te constateren dat het Kenwood setje, dat destijds (ca. 1995) een vermogen kostte (Bfr 32.200), een zeer modern binnenleven heeft. Technologisch zijn tijd vooruit. Het setje wat ik heb kunnen bemachtigen heeft een CTCSS (TSU-6) en Digital Recording Unit (DRU-1) ingebouwd en met de 10 Watt is de repeater PI6NOS iets beter bereikbaar. Het blijkt echter dat de richtantenne beduidend betere resultaten geeft. Ik heb namelijk snel ook nog even weer een Tonna 20623 23 elements antenna laten komen. Met het gemak van een dakterras is het snel experimenteren immers. Een ander leuk verschijnsel is de enorme shift van 28MHz. Je kunt gemakkelijk met de TM-531 zenden en op de TH-55 terugluisteren. Hierbij blijkt dat de 1 watt van de TH-55 en de 23 el richting PI6NOS het wint van de 10 watt uit de TM-531 in de X-5000N. Allebei op dezelfde hoogte. Maar ja een richtantenne heeft een rotor nodig en met de rondstraler kan ik zowel PI6NOS als PI6HVN werken. Dus hopen op wat stabiele condities anders moet er toch maar een rotor komen. Overigens lijkt het erop dat de PI6NOS qua ontvangst ongevoeliger is dan PI6HVN.

Erg leuk om weer qrv te zijn op 1296 MHz. Voor de TH-55E heb ik een nieuw batterij-pack besteld, de PB-10 met eigen lader zodat de porto weer portable te gebruiken is. Nu nog wat meer activiteit in de afdeling Meppel / Zwolle zien te krijgen. Op de Hamradio kwam ik in elk geval al een paar actieve afdelingsleden tegen die 23 cm helemaal zagen zitten!