Kleiner kan bijna niet.

En toen was er opeens een superkleine RPi. Op Thanksgiving Day in Engeland werd ploteseling the Raspberry Pi Zero aangekondigd. Nou aangekondigd hij was per direct leverbaar en dus na één dag al weer uitverkocht. Gelukkig kon ik via The Pi Hut een doosje met inhoud op tijd bemachtigen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

De RPi Zero kost $5, maar ja een kitje met verzenden kost iets meer. Je krijgt een printje waar uitsluitend kleine connectoren op gebruikt zijn. Dus een mini HDMI en mini USB connectors. Hierdoor heb je al snel een verloopstekker nodig. Ook is er geen GPIO connector aangesoldeerd, en hiervoor kun je kiezen uit Male recht en haaks en Female recht.

Wat kunnen we van deze Raspberry variant verwachten? Nou eigenlijk een gewoon functionerende Raspberry Pi die de voor de RPi beschikbare operating systemen moeiteloos kan verwerken. Hij is wel iets minder krachtig dan de nieuwe RPi 2, maar toch nog steeds sneller dan de oorspronkelijke RPi type A, B en B+. De Zero draait op 1 GHz en heeft 512 Mb aan boord.

Pi-Zero

Er is geen separate audio uitgang. Hiervoor wordt de HDMI gebruikt. De GPIO is volledig compatible met de RPi 2.

Het bestelde doosje kwam na een paar dagen binnen en dus konden we vrij snel operationeel zijn. Even een SD kaartje met een werkende image (waar dus al een WiFi code op is aangebracht) erin en kijken of de Zero opstart. Via de verloop mini-HDMI de monitor aansluiten en met een USB HUB de voeding en dongeltjes verbinden.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Genoeg toepassingen denkbaar om met dit mini computertje applicaties te schrijven in Python. Toch net even anders dan Arduino en makkelijker op de nemen in de Internet of Things toekomst.