De nieuwste en snellere Raspberry Pi.

Waren de berichten bij de release van de Raspberry Pi Type B + halverwege 2014 nog, dat er voorlopig geen nieuwe (processor technisch) verbeterde versie zou worden uitgebracht, nu een half jaar later heb ik een ‘supersnelle’ Linux computer op mijn bureau staan / liggen: de Raspberry Pi 2, Model B 1 GB.

SNC17130

Deze RPi is qua vormfactor gelijk aan de Model B+, dus met 4 USB2 poorten, HDMI, gecombineerde AV connector, 100Mb LAN, micro USB voeding en de 40polige GPIO. Verder de aansluiting voor de RPi CSI camera en de connector voor de toekomstige RPi DSI TFT scherm. Maar….. deze versie 2 heeft een heel belangrijke hardware verbetering, er is op het board namelijk een QUAD Core Broadcom BCM2836 CPU met 1GB RAM geplaatst! Er is dus een volledig nieuwe processor toegepast waardoor de performance een factor 6 verbeterd is t.o.v. versie 1 type B met 512 MB RAM.

Er is dus wel degelijk door het Raspberry Pi foundation geluisterd naar de opmerkingen in de diverse fora dat de RPi leuk was en met name goed te gebruiken in embedded toepassingen, maar dat de performance te wensen over liet bij ‘standaard  pc-achtig’ gebruik. Nu is er dus op hetzelfde credit card formaat een krachtige full feature computer beschikbaar. Nog steeds moet je oppassen met zware software, maar de Epiphany webbrowser en zelfs LibreOffice werken prima. En naar het schijnt kun je ook Windows 10 erop draaien, maar ja wie wil dat nou?

Dit keer heb ik de RPi besteld bij Pimoroni, gelijk met een Pibow Case, de Coupé Flotilla, een ‘cabrio’ behuizing waardoor je goed bij alle connectoren kunt komen en makkelijk een add-on bordje kunt plaatsen. In 4 dagen vanuit Engeland in Zwolle en dan zat het weekend er nog tussen!

SNC17109  SNC17110

De RPi wordt dit keer geleverd met een handzaam boekje waarin in 16 talen een korte beschrijving staat van alle aansluitingen en enige veiligheidsinstructies. Ook in het Nederlands.

Met deze nieuwe loot aan de Raspberry struik wordt het van oorsprong simpele computertjes hoe langer hoe meer een serieus te gebruiken gereedschap voor jong en oud. O ja de prijs is gelijk gebleven aan de Type B, 512MB, dus $35!