Hoe zonniger  buiten, hoe meer storing binnen.

Ja, vroeger stond de buurman aan de deur en deelde mee: ‘JE ZENDER STOORT‘. Nu kan ik naar de buurman gaan en zeggen: ‘JE ZONNEPANEEL STOORT‘!

Helaas, helaas. Het was me natuurlijk al opgevallen dat de laatste jaren de storing op mijn RX320 op onlinereceivers.net alleen maar toenam. De loopantenne op het dakterras gaf vooral overdag een slechte ontvangst en laat op de avond verbeterde het aanmerkelijk en was het nachtuilennet wel weer goed te volgen. Ach ja het zullen wel schakelende voedingen zijn of oude pc-ees. Voorlopig laten we het maar zo.

Maar omdat het aantal gebruikers afnam op de RX320 (en de lol er een beetje af is) heb ik de ontvanger nu definitief ontmanteld. Hierdoor verdween in mijn shack ook weer de nodige storing (carriers op 2 meter) want elk systeem (pc, audiokaart, polling software of wat dan ook) in de shack veroorzaakt wel ongewenste storing op gevoelige apparatuur zoals ontvangers en dus werd mijn spectrum weer wat schoner.

De ontvanger waar ik het meeste gebruik van maakt is de Afedri SDR ontvanger. Kijkradio noem ik het wel eens en inderdaad kun je bijvoorbeeld mooi de hele 40 meter band in één blik zien. Verder komt het de laatste tijd nogal eens voor dat ik overdag thuis ben en mooi op de achtergrond naar 7077 kHz luister. En wat viel op…. als de zon schijnt meer storing en bij grijs en grauw weer een prima ongestoorde ontvangst.

Nou had ik de storing onlangs al toegeschreven aan de Powerline Internetverbinding van mijn ene buurman, maar het zijn dus de zonnepanelen van de andere buurman(en).

Hieronder het ‘bewijs’. Als het een beetje zonnig wordt, worden de ruisbalken breder. ‘s Nachts, als het donker is, zie je niks, dan is het spectrum schoon. Op een zomerse zonnige dag lopen de ruisbalken bijna in elkaar over en wordt de hele 40 meter band onbruikbaar.

Afedri-solar-qrm

Typisch geval van een omvormer. En nu?  Mijn XYL zegt.. even ontstoren dan maar. Ja ferrietkraal hier en een filter daar… Maar ik heb aan beide kanten op ongeveer 20 meter twee zonnepaneelbuurmannen wonen.

Overigens is dit het plaatje als ik de G5RV aan de achterkant van het huis aankoppel.

Afedri-solar-noqrm

Taadaa… geen stroring meer. Het hangt dus wel van de omvormer af, want ook de buurman achter heeft het dak vol liggen met silicium.

Afedri-solar-webcam

Tja, ik ga dus niet met mijn doos ontstoormiddelen op stap, want voor je het weet heeft krijgt een andere buur de ‘kolder in de kop’. Er zijn nog genoeg daken onbedekt lijkt me. Dan maar net als een struisvogel de kop in het zand. Het is onbegonnen werk en zolang er nog steeds slechte (goedkope) electronica op de markt gedumpt wordt, zal het stoorniveau alleen maar toenemen.

Kortom… tijd om te gaan verhuizen naar een plekje buiten de stad.

NB: Ja… inderdaad het draaien van de loop op minimale storing help natuurlijk ook, dat is het mooie van een loopantenne. Dus ALA1530+ ‘kijkt’ vanaf vandaag een iets andere kant op!