Rebel Alliance Mod V2.0

Nu ik wat meer vrije tijd heb doordat ik geen langlopende qrl projecten heb en ook mijn voorzitterschap van de Fontein heb kunnen overdragen, ben ik weer aan de knutsel gegaan met de Rebel. In afwachting van de Patriot (volgens info van Ten-Tec kan het nog wel even duren) ben ik de V1.1 versie van de Rebel Alliance Mod sketch gaan verbeteren.

Op het Yahoo forum waren een paar kleine bugs gerapporteerd en ook vond ik dat de code nogal veel FEATURES had waarbij er nogal eens wat verwarring ontstond in het gebruik en met name de I2C display types erg langzaam reageerden. Vanuit het standpunt ‘minder is meer’ heb ik de sketch alleen nog maar geschikt gemaakt voor de NOKIA5110 display. Dit display is erg snel en kan ook verschillende karakterformaten aan en zelfs graphics. Ook heb ik de mogelijkheid voor een ‘display’ functie met een PuTTY sessie geoptimaliseerd.

De software is nog steeds Open Source onder de zogeheten GNU General Public Licence regels (GPL). De geboden functionaliteit naast de oorspronkelijke Rebel Basic sketch zijn:

  • Iambic A/B Keyer met Paddle Swap (bedankt Tom)
  • Keyer snelheid regelbaar met A7 potmeter
  • Automatische detectie van Straight key of Paddle
  • CQ gever (U2)
  • Schakelen tussen 20 en 40 meter (extra componenten nodig) met frequentie geheugen
  • Tune optie (U3)
  • Nokia 5110 display met verbeterde library en extra fonts
  • Verbeterde CAT op basis van Elecraft K3 emulatie
  • Frequentie seinen in morse

Veelal gebruik ik nu HRD voor het aansturen en uitlezen van de Rebel. Super handig en snel door gebruik te maken van het DX cluster en alle andere toeters en bellen (logbook, qrz.com, traploos van frequentie en band veranderen, filter selectie etc.)

HRD-Rebel

Als alternatief kun je een ‘PuTTY display’ gebruiken. Vaak staat er wel een computer aan en je kunt met puTTY een sessie configureren zodat je een kleine ‘sticky’ window kunt maken waarop de belangrijkste parameters afgebeeld worden. Je hoeft geen los display aan de Rebel te knopen of een gat in het deksel te maken en toch heb je de frequentie direct afleesbaar. Ook voor Linux fanaten is PuTTY beschikbaar en voor RPi is er het programma Screen (sudo apt-get install screen  en dan sudo screen /dev/ttyUSB0 38400 starten vanuit een LX terminal sessie) te gebruiken. Maak hem Un/Decorate en Always on top.

PuTTY

Wil je toch een display, dan heeft deze versie de NOKIA5110 in de aanbieding. Dit is een Nokia GSM telelefoon display. Het type 5110 werd als meeste verkocht in de hoogtijdagen van Nokia.

NOKIA5510_cr

Op het display wordt de frequentie groot afgebeeld. Daarboven de RIT + of – en op de onderste regel Filter, Step, CW Speed, Terminal of Cat, Volt. en er zit een echte S-meter balk op!

Hier (Rebel_Alliance_Mod_V2_1) kun je een volledige (in het engels) beschrijving vinden van de V2.1 veranderingen en waarom. Uiteraard kun je ook terecht op de Yahoo group of op gitHUB voor de source en aanvullende informatie.