De Icom ID-51 in gebruik als GPS logger

IMG_1898_cr

In augustus zijn we (de XYL en ik) een week te gast geweest bij Annemieke en Joost in hun prachtige Chambre d’Hôtes “Grange de La Bastide“. Gelegen in het uitnodigende bergland van de Auvergne in Frankrijk. Om precies te zijn in het door vulkaanuitbarstingen gevormde berglandschap.

Uiteraard wat radiospullen meegenomen, echter geen enkele verbinding gemaakt. We werden door de gastheer te enthousiast gemaakt om in de mooie Cantal te gaan wandelen en ik heb dus niet de moeite genomen om de antenne op te hangen en de verbindingsman uit te hangen onder de call F/PA3ANG/P met de FT-817 en een QRP HyEndFed 3 Band Back Back antenne.

Ik had ook de ID-51 porto meegenomen, maar aangezien ik geen woord frans spreek (Je ne parle pas français) had het weinig zin om me in te melden op een Franse repeater die uiteraard goed te horen waren op 2 en op 70. We zaten immers al op 1100 meter hoogte in de prachtige tuin van de Chambre d’Hôtes met uitzicht over het dal.

etrex_1_lgNou had ik op wandelen gerekend en naast goede wandelschoenen ook mijn 10 jaar oude Garmin eTrex GPS ontvanger meegenomen. Deze is echter niet bijster gevoelig en de GPS techniek is in de afgelopen 10 jaar heel wat beter geworden qua gevoeligheid en ook qua functionaliteit zijn er betere ontvangers. De eerste testen wezen dit ook uit. Veel onderbrekingen tijdens het plotten van de route.

Echter…. de Icom ID-51 heeft ook een GPS ontvanger aan boord en je kunt de portofoon in een <<GPS Logger Only> stand zetten. Hierbij worden alle radio functies uitgeschakeld en toont het display continue de GPS positie en wordt afhankelijk van je instellingen de posities opgeslagen op de SD kaart.

Zo gezegd zo gedaan…. een hele dag aan de wandel en daarna de GPS data downloaden, maar waar naartoe?
Ik heb in het verleden al eens wat gespeeld met freeware GPS plot software, maar we zijn nu een paar jaar verder dus er moet toch wel een mooie ‘on-line’ oplossing zijn die ook met sociale media samenwerkt en een beetje interactief gebruikt kan worden. Dus via de WiFi verbinding van de Chambre d’Hôtes op zoek naar een eigentijdse oplossing. Ik vond al vrij snel gpsvisualizer welke echter samenwerkte / doorverwees naar everytrail.com. User account aangemaakt en binnen 5 minuten een prachtige plot met alle toeters en bellen van onze wandeling. Kijk zo mag ik graag internet gebruiken.

Hier zie je onze bergwandeling naar de top van de Plomb du Cantal. Met deze link ga je naar de everytrail site. Je kunt inzoomen en ook de achtergrond van de kaart veranderen. Als je zoekt op pa3ang kun je ook onze andere geuploade routes bekijken.

IMG_1766_crVoor het uploaden van de data moet je helaas de micro SD kaart uit de ID-51 halen en met eventueel een SD adapter in je laptop plaatsen (of via een USB adapter). Zoek in de directory ID-51>Gps naar de logfile en converteer of upload die naar de gpsvisualizer of everytrail site. Helaas is de everytrail site soms onbereikbaar of erg traag (stand eind augustus 2014).

Tijdens het lopen kun je continue de positie en vooral ook de hoogte aflezen op het scherm. Super handig. Als je tussendoor een verbinding wil maken dan kan dat. Je krijgt dan wel twee logfiles met GPS data, maar die kun je na het uploaden samenvoegen tot één trip. Je kunt de ID-51 weer uit de stand <<GPS Logger Only> krijgen door de porto uit te schakelen en vervolgens weer aan te zetten.

Zo zie je maar weer, je kunt zendamateur spullen ook nog gebruiken voor (andere) nuttige dingen 🙂

Als je meer informatie wil over de Chambre d’Hôtes “Grange de La Bastide” dan moet je zeker even op de website kijken of hier naar de vele uitsluitend goede recensies. We hebben het zeer naar onze zin gehad met een goede internet verbinding en in de tuin voldoende ruimte voor een draadje om op 40 meter je in het vakantienetje in te melden.

Au revoir.