Beetje nieuw, niet echt maar wel handig.

Er is een ‘verbeterde’ versie van de RPi type B. Hij is gedoopt de B+ en heeft de volgende voor ons radiomakkers toch wel interessante verbeteringen:

  • Meer GPIO, 40 pin in plaats van 26
  • Meer USB Poorten, 4 in plaats van 2
  • Micro SD slot
  • Energie zuiniger (verbeterde voedingscircuit)
  • Beter on board audio
  • Nettere layout

RPI type B+

 

Bij pimoroni.com meteen even een passende behuizing gekocht. Een zogeheten cabrio behuizing (hoe verzin je het). Ziet er wel heel mooi uit met zeefdruk teksten en lekker stevig.

De extra USB poorten zijn echt een hele verbetering. Ik heb meteen getest of ik een externe USB Audio kaart en USB<>RS232 convertor kan aansluiten zonder extra 5 volt voeding en ziedaar ik kan nu nog minimaler de Ten-Tec RX320 op internet zetten. Dus geen externe USB hub nodig met de nodige draden en externe 5 volt adapter (zie blog). Ook kan een RTLSDR dongle rechtstreeks op de type B+ USB (zie blog). De USB poort kan dus meer stroom leveren.

4 maal USB 2.0

 

De WLAN ethernet connector en daarnaast 2 x 2 USB 2.0. Ik heb standaard alle RPi met een König WiFi dongle uitgerust en daarnaast is een dongle voor het draadloos toetsenbord ingestoken. (Het liefst werk ik draadloos, ik lijk wel een zendamateur 🙂 )

Wat ook behoorlijk verbeterd is, is de bandbreedte van de on-board audio. Het kan zich bijna meten aan de Wolfson audiokaart (zie blog). Echt heel fijn want ook dat minimaliseert de opstelling. Dat geldt ook voor de micro SD. Niet alleen begint dit formaat steeds meer de standaard te worden, nadeel van de grote SD kaart was dat je makkelijk er tegenaan stootte en soms zelfs de kaart uit zijn houder brak. Dat is nu helemaal opgelost door een ‘snap-in’ SD slot.

De ontwerpers hebben echter geen krachtigere processor geplaatst, dus we zitten toch nog met een wat langzame cpu en zijn dus enigszins beperkt om zware applicaties te draaien. Maar goed je kunt niet alles hebben, want de prijs is vrijwel gelijk gebleven.