Mijn tweejaarlijkse bedevaart naar de Bodensee.

hamradiovlomarkt

Dit jaar was de trip ‘stand-alone’ en ‘single’, dus niet in combinatie met een business tripje en ook niet samen met mijn vader PA3ABH. Een mooie gelegenheid om er een korte ‘alleengaande’ vakantie van te maken. Hotelkamer geboekt in Wasserburg bij Lipprandt direct aan de Bodensee en via internet een entreekaartje gekocht voor de vrijdag. De Hytera DMR porto geprogrammeerd met de HAM RADIO DMR frequenties en de FT-817 in de tas voor als ik me nog in wil melden in het vakantie net van PA0BWX.

Op het programma staat om op woensdag op mijn gemak naar de Bodensee te rijden en om vervolgens op donderdag eerst rustig een fietstochtje te ondernemen naar Friedrichshafen en ‘s middags van de faciliteiten van het hotel gebruik te maken, inclusief diner en misschien nog wel de voetbalwedstrijd Duitsland – USA! (WK-2014). Op vrijdag, de HAM RADIO dag, wil ik in elk geval bij de diverse DMR gerelateerde stands langs (OEVSV, Difona, Hytera). Verder staat op het lijstje:

 • FLEX 6300;
 • Elecraft KX3 uitbereidingen;
 • De HyEndFed stand;
 • Alexloop;
 • Pico Paddle;
 • Elad;
 • Woodbox;
 • Funkamateur;
 • en waar ik verder langs loop.

En… nou het overtrof mijn verwachtingen. Allereerst de fietstocht. Op de hotelfiets was het prima toeren. Mooi weer en een goede bewegwijzering langs de Bodensee, via het hotel in Kressbron waar PA0BWX zijn /A QTH heeft, naar de nog lege parkeerplaats bij de Messe. Ook meteen even bij de camping kijken naast de luchthaven. Tja, heel wat hengels daar in de lucht!

 

Aan het eind van de middag, vlak bij de havenpier van Wasserburg kwam ik nog een hele goede bekende tegen. Uiteraard een radioamateur, want er zijn natuurlijk meer bedevaartgangers. Roel ken ik al heel lang van de periode dat ik in Emmen woonde en het was bijzonder prettig om weer eens even bij te praten!

Op vrijdag in de grote hal als eerste een bezoek gebracht aan de Hytera stand. Ja inderdaad, van Hytera Mobilfunk GmbH en daarmee de enige professionele stand! Uitgebreid gesproken met de Sales Manager van Hytera en met Thorsten DG1HT over de ontwikkelingen en dan met name het gebruik van DMR door de Radioamateurs. Er zit wel wat in het vat en Frank gaf mij zijn HAM georiënteerde toekomst visie op DMR en een mogelijk daarbij horende terminal (portofoon). Nu de Kineser nog overtuigen 🙂 .

Daarna Peter PD0HHG ontmoet en samen een bezoek aan de OEVSV stand gebracht. Onze Oosternrijkse digitale vrienden pakten weer groots uit. Op de foto zie je Kurt OE1KBC de nodige instructies geven aan het team. Vervolgens rolde ik van de ene ontmoeting in de andere. De Nederlandse stands in Hal1 (Veenstra, PA0JWX, EPS antennes) en op de vlooienmarkt ons echtpaar Quakelstein en de ENIGMA boys. Bij WIMO stonden Ron en Rob met de HyEndFeds!

Uiteraard de Flex-Radio stand bezocht en even met de FLEX-6300 gespeeld. QRP Projects had inderdaad een KX3 lijn met 2 meter unit en panadapter opgesteld en de Pico Paddle is erg klein, maar sleutelt prima. O ja, Alexloop heeft een blue-tooth afstembare versie, maar blijft mij toch nog steeds wat te duur om uit te proberen.

Dan het SDR aanbod….. te veel, te duur en te onoverzichtelijk. De goedkoopste (RX only) instapper kost 480 eur en de prijzen lopen op tot 7500 eur voor de FLEX-6700 en mogelijk heb ik er nog wel wat over het hoofd gezien. Funkamateur met de FiFA en FA-SDR, Expert Electronics (Rusland!) met de SunSDR2, SSB met de ZEUS-1, ELAD en ga zo maar door.

Het vlooienmarkt (of rommelmarkt) gedeelte ben ik vluchtig over gelopen. Wel kwam ik daar nog een RPi opstelling tegen van een OK amateur. Verder nog steeds veel ‘groen’ spul en veel, heel veel kabels pluggen en junk!

 

Ook dit keer maar een paar foto’s gemaakt. Je moet er gewoon zelf naar toegaan om de sfeer te proeven en alle mooie dingen te bekijken.

Wat valt op:

 • Veel Italianen, Oostenrijkers, Zwitsers en uiteraard Duitsers;
 • Hier en daar een Amerikaan (na Dayton, Friedrichshafen 🙂 );
 • Volop gelegenheid voor onderling QSO op een bankje, terras of gewoon in de hal;
 • Het aanbod wordt steeds kleiner (zowel in Hal 1 als op de vlooienmarkt);
 • Veel vaste (bekende) stands, groepen en bezoekers;
 • Weinig rugzakken! maar wel veel porto’s onder hand (oor) bereik;
 • Slechts een paar HAM RADIO vreemde stands met huishoudmessen en knutselspulletjes voor de XYL;
 • Maar twee 100% computer gerelateerde stands;
 • Wimo en Difona hadden een wachtrij voor de stand en deden dus goede zaken;
 • Conrad was niet meer aanwezig met hun inpandige winkel.

Voor herhaling vatbaar in 2016.