Voor minder dan €199 professioneel qrv.

Ja…. echt waar. DMR komt steeds meer in het bereik van de doorsnee radioamateur.
Nou mag je natuurlijk meteen jezelf afvragen: ben ik een doorsnee radioamateur, wat bedoelt pa3ang daarmee? Feit is dat veel van de Nederlandse radiomannen graag goedkoop hobbyen. Misschien komt dat ook wel door de invloed van de YL of XYL: is dat niet wat duur? Heb je dat echt nodig? Je hebt al zoveel apparaten!

downloadEnfin, verschillen in uitgaven patroon voor een hobby zullen er altijd wel zijn, maar met de komst van DMR in de radiozendamteurwereld (mooi scrabble woord, past niet eens op het bord), kijken we toch wel tegen relatief dure transceivers en portofoons aan. Zeker in vergelijk met alle Chineese doosjes die voor een habbekrats te koop zijn via eBay, is een Motorola of Hytera porto een goudstaaf. Om nog maar te zwijgen van de dwangbuis dat het mogelijk moet zijn om een zendontvager zelf goedkoop te bouwen. 😉

Overigens zag je dat bij de start van DMR in Nederland, nu ongeveer een klein jaar geleden voornamelijk amateurs actief werden met DMR die ook al aan de wieg van D-STAR hadden gestaan. Maar wel met een belangrijk verschil… er diende zich al heel snel een groep ‘nieuwe’ stations aan die op de een of andere manier qrl-matig betrokken waren bij het gebruik van DMR radios. Wat verder opvalt is dat de balans tussen experimenteren en communiceren bij DMR meer doorslaat richting communiceren.

Maar ja, aangezien niet iedereen ‘even’ een qrl porto goedkoop kan overnemen en er toch wel graag met DMR geëxperimenteerd en gecommuniceerd wordt, is er een zoektocht naar alternatieven voor de professioneel geprijsde M en H apparatuur ontketend.

Naamloos

Er moeten toch Chineese varianten zijn, want DMR kent een veel grotere afzetmarkt dan D-STAR en daarnaast is de DMR-ETSI standaard ook in China te downloaden! En dus in nog geen 2 maanden tijd zijn er al meerdere  types / merken protofoons boven komen drijven. De CS-700 wordt ondertussen door verschillende handelaren verkocht en op diverse (Nederlandse) internet sites kun je info over dit toestel vinden. Echter in dit blog wil ik het hebben over de Luiton DG-318. Een beetje vreemde porto. Geen enkel merkteken op de buitenkant van het apparaat. Wel een sticker aan de binnenkant (batterij verwijderen) waarvan de foto hiernaast.

Dus Bond Telecon Co., LTD. Ach zal wel net zoals de bekende Baofeng ergens geproduceerd worden en onder een veelheid van ‘brands’ (merknamen) in de handel terecht komen. Niet echt belangrijk, het gaat immers om de geleverde kwaliteit, functionaliteit en uiteraard de prijs die je daarvoor moet betalen.

Nou dit toestel de DG-318 is met de nodige risico’s zelf te ‘organiseren’ via eBay of nog beter (slechter) rechtstreeks bij een handelaar voor minder dan €199 (all in). Als je gezamenlijk ‘inkoopt’ worden de verzendkosten uitgesmeerd… ach ik hoef het verder niet uit te leggen.

Maar nu… the proof of the pudding is in the eating, wat zoveel betekent als gebruik het toestel en geef je mening. Als vergelijkingstoestel mijn Hytera X1p (ca. 3-4 keer zo duur) met eerst een paar foto’s.

20140322_153048 20140322_153122

 

Links de DG-318 en rechts de X1p, maar dat had je natuurlijk al door. De DG-318 is dus iets groter (en dikker). De DG-318 weegt 320 gram en de X1p 255 gram allebei met volle batterij 🙂

De porto’s zijn allebei even goed qua audio (zenden en ontvangen) en de DG-318 lijkt in heel veel opzichten op de Hytera. Zelfde soort tafellader, 1700mAh Li-ion accu, ook een analoge FM mode en robuust! De programeersoftware lijkt ook op de Hytera CPS software maar is aanzienlijk amateur vriendelijker. Vanwege de veelheid aan instellingen bij de Hytera is de programeersoftware moeilijk te begrijpen en je moet heel veel functies per kanaal instellen. Bij de DG-318 ontbreken een aantal van die functies die de amateur toch niet gebruikt en dus wordt het een stuk makkelijker.

A200--p

Hier dus een duidelijk voordeel en het programma is ook veel intuïtiever, met functies onder de rechter muisknop. Leuk en snel in gebruik. Echter ….. het A200 programma werkt alleen op een 32bits PC (Windows 7 of XP). Bij het installeren wordt automatisch de USB driver toegevoegd. Super snel en easy.

In het gebruik doet de DG-318 niet onder voor een duurdere porto. De behuizing is robuust plastic om een gegoten aluminium frame. Goed bedienbare schakelaars en een makkelijk toegankelijke accessoire connector (ik heb nog niet uitgevonden of het misschien een standaard M of H connector is). Verbindingen maken is een makkie en de kwaliteit is dus goed.

 

20140322_153208 20140322_234954 20140322_153157

Echter een klein niet onbelangrijk minpuntje is het display. Het is een OLED monochroom display en de verlichting schakelt na 3 seconden al weer uit. De letters zijn dun, dus in de auto niet goed te lezen. Ook reageert de porto ‘langzaam’ op toetsaanslagen en tijdens actief DMR ontvangst kun je niet in het menu komen. Wel is de kanaalschakelaar bovenop altijd actief, maar ook die heeft ook een reactietijd van 0,5 seconden. Groot voordeel is de traploos instelbare volume. Eindelijk een porto die ook heel zacht kan worden gezet. Laten we de voor en nadelen maar eens op een rij zetten (een beetje in vergelijk met de X1p):

+ Prijs, hij is absoluut de goedkoopste op dit moment
+ Traploze volume regeling
+ Programmeren en de intuïtieve software zijn amateur vriendelijk
+ Robuust en met riemklem
+ Goedkope programmeerkabel
+ Vermoedelijk een standaard accessoire connector (telemike)

– Display is klein, te kort verlicht, moeilijk afleesbaar en geen S-meter indicatie
– Bij DMR ontvangst op het randje gaat hij soms ratelen
– Langzame reactie bij indrukken toetsen en kanaaldraaiknop
– Software werkt niet op 64bits PC (USB drivers)

Echt een heel leuke porto voor het huis, tuin en keuken gebruik, althans voor mij naast de X1p. Als je weinig van ‘opstap repeater’ veranderd (dus weinig reist) zul je aan één zone genoeg hebben en kun je met de 16 kanalen (draaiknop) al heel wat DMR kanalen gebruiken. Note: er zijn codeplugs (file met de frequenties, talkgroupen en contacten) in omloop waar heel Europa in staat. Nou reis ik veel, maar ik gebruik ook in Duitsland maar een beperkt aantal repeaters en TG/S, en iedereen noemt zijn call dus echt onzin om alles in te programmeren. Begin met een aantal kanalen en hou het overzicht. En als je dan naar het WK in Brazilië gaat kun je altijd nog even voordat je vertrekt de repeater van Sao Paulo in de codeplug programmeren. O nee, dikke pech .. die repeater zit op 2 meter!

Tot besluit wat heeft de DG-318 niet. Roaming! Oef heb ik dat nodig, nee dus want de meesten van ons rijden niet de hele dag door Nederland met de auto waarbij we absoluut bereikbaar moeten zijn. Halverwege hebben we al weer een keer overgeschakeld op een ander TG of even analoog geluisterd. Amateurs zijn knoppendraaiers toch?
O ja wat er ook niet op zit is CTCSS en DCS maar dat is analoge prut en we praten hier over een DMR porto. Trouwens wie heeft ooit DCS gebruikt en vrijwel alle repeaters op 70cm zijn nog CTCSS loos.

Kortom…. durf het aan en stap in de wereld die DMR heet. Ondertussen hebben we in Nederland al 12 repeaters. Er wordt dus behoorlijk geïnvesteerd in een mooi netwerk.