De WL1030 vervangen door een ‘state of the art’ loop

Lange tijd hebben we een WL1030 loop antenne in gebruik gehad op de RX320D online receiver. Dit ontwerp van mijn zwager heeft altijd op het dakterras gestaan, maar ik merkte de laatste tijd gebreken, een afname van de ontvangst en helaas een toename van HF storing. Tijd dus om iets nieuws te gaan proberen.

ALA1530S+ imperium

Omdat ik nogal gecharmeerd ben het loop ontwerp, heb ik op de site van Wellbrook een nieuw high-end model uitgezocht. Ik heb nog wel overwogen of ik niet de goedkopere Mini-Whip van PA0RDT zou moeten gaan plaatsen, maar ik wilde op save gaan. Bij de Mini-Whip kan een goede aarde nog wel eens nodig zijn, terwijl bij de loop je een symmetrisch ontvangst systeem hebt. Verder heeft Wellbrook zijn sporen ondertussen verdient.

Nou, dat valt inderdaad niet tegen. Het verschil met de WL1030 is dag en nacht. De ontvangst over het gehele spectrum en vooral 160 meter en de LF band (NDB bakens) is stukken beter. Ik hoor stations die ik tot nu toe nog nooit hoorde en ook op 472 kHz luister ik nu regelmatig.
De ALA1530S+ staat via een splitter op de Afedri SDR-Net ontvanger aangesloten en op de onlinereceiver.net RX320D. Ja, ik heb de RX320D dus weer operationeel gemaakt. De oorspronkelijke asus laptop met Windows XP is nu voorzien van Linux Mint en draait een volledige webserver, icecast, darkice en RX320 controller. Voorlopig gaan we dus weer gewoon door met de 24/7 activiteit. Het domein onlinereceivers.net verwijst tegenwoordig nog door naar twee RX320D ontvangers die allebei op een locale server draaien, dus geheel onafhankelijk van elkaar. De ontvanger in de staat New York (in Rochester) en die bij mij thuis dus.

Overigens heb ik de asus server al weer vervangen door een Raspberry Pi met extern USB soundkaartje en een USB<>RS232 convertor. Op de RPi type B draait nu de volledige configuratie zoals ook op de asus het geval was maar zonder draaiende HD en met minimaal stroomverbruik. De server in Rochester is trouwens ook een Raspberry Pi!  stand: 01-08-2014  🙂 

Nieuw (niet helemaal) is een WeatherCam. Deze RaspberryPi camera staat op de 3e verdieping achter het raam en kijkt naar het noorden. Ik heb er al eens een blogje over geschreven. De webcam neemt elke minuut een snapshot en een vaste Italiaanse bezoeker maakt er elke dag een filmpje van 🙂 .