Het begint al een complete CW set te worden.

We zijn al een paar weken verder en de Ten-Tec Rebel model 506 (wat een naam hé) begint al behoorlijk wat meer functionaliteit te krijgen.  In een vorig blog heb ik al geschreven over de nieuwe firmware die we aan het maken zijn en de hardware uitbreiding om te kunnen schakelen tussen 20 en 40 meter.

Er zijn ook ontwikkelingen gaande rondom de CW Decoder, maar ik heb mijn eigen testen even gestaakt omdat we waarschijnlijk toch met een 567 decoder moeten werken (niet echt modern) en de decoderings-kwaliteit vermoedelijk tegen gaat vallen (althans dat wezen de eerste testen uit).
Overigens door vaker in morse te werken komt de vaardigheid in het nemen ook terug, dus is een hulpmiddel niet meer nodig 🙂

Goed de belangrijkste programmeeractiviteiten hadden te maken met de display functies en het opschonen van de code. Het moet wel modulair en overzichtelijk blijven!

Hier een paar foto’s van de Rebel met twee verschillende displays. Allereerst het grote LCD display met de 20 karakters en 4 regels. Dit display is qua communicatie wat langzaam, maar je hebt wel veel ruimte voor informatie en de onderste regel kan gebruikt worden voor een tekstkrant voor CW , RTTY of PSK31.


Ook heb ik de Nokia 5110 geïmplementeerd. Dit is een ‘oud’ telefoondisplay en is voor rond de €6 te koop onder andere bij eproto. Dit display doet in elk geval moderner aan en is super snel in communicatie. Ook hier is nog een regel beschikbaar en je kunt in principe ook afbeeldingen, logo’s en grafiekjes op het display afbeelden. Veel meer mogelijkheden dus.

Tja, de volgende stap is nu hoe gaan we het display inbouwen (of niet).  Zagen in een bestaande (en gelakte) kast geeft altijd cosmetische problemen. Ook het plaatsen in de bovenkant van de kast heeft een onlogisch effect. Alternatief is een losse display unit met een connector dan aan de achterkant van de Rebel kast waar overigens voldoende ruimte is. Je kan dan ook nog verschillende soorten displays uitwisselen omdat steeds dezelfde UNO32 pinnen gebruikt worden (kwestie van programmeren 🙂 ).

Overigens kun je ook rustig zonder display de set gebruiken. De software voorziet in een in CW geseinde ‘frequentieuitlezing’ en alle overige instellingen zijn met ledjes te identificeren. Ook kun je een PC aansluiten met een CAT programma (HRD, Logger32, etc.) en daarmee de frequentie uitlezen of zelfs de frequentie veranderen!

Eerdaags zullen we de officiële release hebben van de Rebel Alliance Mod firmware. Daarmee is de Rebel dan een complete CW rig voorzien van Keyer, CQ en Baken gever, Display, Bandswitch, CAT interface en Frequentie gever in CW. Mijn volgende halte wordt PSK31, waarbij ik de Rebel in echte FSK wil laten zenden.