De Ten-Tec Rebel model 506 experimenten.

Ondertussen al weer ruim een week aan het spelen met de Rebel en samen met Paul, KD8FJO en James, K4JK druk aan het programmeren en zelfs solderen.

We hebben de Rebel_Base sketch (software in Arduino termen) omgedoopt in RebelAllianceMod en op github.com/pstyle (of mirror github.com/pa3ang) kun je de laatste versie downloaden.

We hebben de volgende functionaliteit bijgebouwd:

  1. FEATURE selectie – hiermee kun je functionaliteit naar eigen behoefte aanschakelen.
  2. IAMBIC Keyer inclusief snelheidsinstelling met aanwezige potmeter op het RF Shield.
  3. BAKEN functie – hiermee kun je de rebel als 5 watt QRP baken laten werken (of CQ laten seinen).
  4. DISPLAY functies voor diverse soorten display modules.
  5. CAT control op basis van het Kenwood protocol. Hiermee kun je de Rebel bedienen vanuit bv. een logboek programma met DX Cluster.
  6. BAND SWITCH waarbij je vanuit de software de Rebel op de ander band kunt zetten. De originele Rebel wordt uitgeleverd met 5 handmatig verstelbare pin headers!
  7. FREQ ANNOUNCE seint de frequentie in morse waarop de Rebel is afgestemd.

De BAND SWITCH functie vereist een extra stukje hardware in de vorm van een opsteekprintje met twee DIL relais. Het printje is volledig modulair en kan zonder solderen op de Rebel RF shield geplaatst worden. Alleen de aansluitdraad naar een 12 Volt punt moet worden gesoldeerd.

Hier een paar foto’s van de noeste huisvlijt.

Door op het opsteekprintje ook pin headers te gebruiken kun je de ‘module’ eenvoudig op het RF shield plaatsen zonder beschadigingen. Ik las overigens op de yahoo group de vraag aan Ten-Tec of deze oplossing niet standaard op het RF shield kan worden ontworpen in een eventueel re-design.

Ik denk inderdaad dat de Rebel door deze uitbreiding, plus de CAT control, een zeer interessante QRP CW is geworden voor in de shack. Ik heb in elk geval al heel wat leuke verbindingen gemaakt. Als je hem in combinatie met een logbook programma gebruikt heb je zelfs geen display nodig. Misschien is het leuk om een eenvoudige besturingsprogrammaatje te maken voor Android of PC (een App-je) om de Rebel zeg maar headless te gebruiken. Je hoeft dan immers geen gaten in het deksel te maken of genoegen nemen met een ‘loshangend’ display.

In elk geval gaan we nog wel een tijdje experimenteren met dit toestel. De andere plannen zijn: Rebel_PSK31, Rebel_RTTY en Rebel_Voice. Genoeg te doen dus.