Ten-Tec Rebel model 506, een open source QRP transceiver.

Ja de order is de deur uit (via email en een telefoontje naar Ten-Tec) en in augustus / september kunnen we het postpakket verwachten. Wat zit er in het pakket?

Foto: Ten-Tec

De Rebel is een nieuw soort transceiver. Ten-Tec noemt het een open source transceiver speciaal voor het QRP segment. Daar waar je meestal ook de zelfbouwers en techneuten tegenkomt. De zend-ontvanger is qua HF eigenschappen geschikt voor de 40 en 20 meter band (schakelbaar) en de software welke meegeleverd wordt is voor de CW mode. Maar…. de software (in dit geval ook wel de firmware genoemd) is te veranderen. Het is ‘open source’ software en draait op het bekende Arduino™ platvorm.
Hier vind je de voorlopige folder.

Ten-Tec zegt er verder zelf over:  (transcript van de FDIM presentatie)

The TEN-TEC Rebel model 506 is going to be an Open Source QRP factory built radio.  It uses a Chip Kit Uno 32 Arduino Compatible prototyping platform as the main processing unit that holds the program. The goal of this radio is to give Ham Radio operators a platform to be able to write code and make changes to a basic QRP radio.  As it comes from the factory it is a basic QRP rig with some different features in small package.   A CW only transceiver that operates on 40 or 20 meters.  You change bands my moving some jumpers on the PC board to select some different filters and frequency.

En wat betreft de on-board computer:

The chipKIT™ Uno32 is based on the popular Arduino™ open-source hardware prototyping platform and adds the performance of the Microchip PIC32 microcontroller. The Uno32 is the same form factor as the Arduino Uno board and is compatible with Arduino shields. It features a USB serial port interface for connection to the IDE and can be powered via USB or an external power supply.

The Uno32 board takes advantage of the powerful PIC32MX320F128 microcontroller. This microcontroller features a 32-bit MIPS processor core running at 80Mhz, 128K of flash program memory and 16K of SRAM data memory. The Uno32 can be programmed using the Multi-Platform Integrated Development Environment (MPIDE), an environment based on the original Arduino IDE modified to support PIC32. It contains everything needed to start developing embedded applications. In addition, the Uno32 is fully compatible with the advanced Microchip MPLAB® IDE and the PICKit3 in-system programmer/debugger.

De transceiver is een combinatie van analoge HF en digitale besturing en eventueel signaal verwerking. Echt dus iets tussen Analoge Radio en SDR in! Een super leuk idee vind ik, want hiermee kom ik weer op het spoor van thuis programmeren en zit ik niet meer alleen in de shack met een Kenwood TS-590 knoppendoos, waar ik slechts een paar instellingen kan veranderen of met de Flex-1500 SDR transceiver waarvan de software auteursrechtelijk beschermd is. Nee ik heb straks ook een ‘state of the art’ QRP toestelletje waarbij ik zelf weer aan het programmeren kan slaan. Mijn oude liefde!

De Rebel is mei jongstleden geïntroduceerd in Dayton tijdens de FDIM (Four Days In May) bijeenkomst van de QRP ARCI. Een leuke club met een mooi kwartaalblad. Ik ben er al jaren lid van. Kijk maar eens op hun website en je zult merken dat zelfbouw niet dood is en dat er met bescheiden spullen een hoop plezier uit de radiohobby te halen is.

Ik ben benieuwd en zal me alvast gaan verdiepen in de Arduino™. Misschien een Raspberry Pi inruilen voor een Arduino Uno board.

Meer info vindt je hier (zeer uitgebreid), hier en hier. De laatste link is naar de Yahoo Group welke reeds voorzichtig aan het opstarten is.

Wordt vervolgd ……