Moeilijk doen als het makkelijk kan.

Onlangs heb ik mijn TMC84 set voor 4 meter omgeruild voor een exemplaar waarvan de eindtrap niet meer uitvalt. Ach kan gebeuren met oude spullen, maar mijn leverancier Ruud uit Den Haag was vriendelijk bereid om hem om te ruilen. Het huidige exemplaar doet netjes 15 watt en de gevoeligheid is net zo goed als de vorige, dus de Sirio antenne weer op het dakterras en opnieuw QRV met FM op 4 meter.

Ik was al eens een site met wat ombouw ideeën tegen gekomen (zie hier) en het idee om een ingebouwde speaker te hebben in de mobilofoon en een 3,5 mm plugje voor stille audio uit sprak me daarbij zeer aan. Dus zo gezien zo gedaan.

Allereerst een platte speaker zoeken. In een ‘afgedankte’ telemike zat een absoluut platte speaker. Deze paste precies op één plek in de Conder en wel hier (zie plaatje) en met een stukje dubbelzijdig tape (geen spiegel- of foamtape natuurlijk) op het grote IC vastplakken.

 

Vervolgens het 3,5 mm chassisdeel inbouwen zoals beschreven op de eerder genoemde website. Het past allemaal net en met wat isolatietape en een opvulrubbertje kan ik het chassisdeel zonder bevestigingsmoer gefixeerd tegen de tegenoverliggende connector op de pcb in de achterwand plaatsen.

Je moet hiervoor overigens wel de eindtrap module van de set verwijderen, dus deels de Condor uit elkaar halen en vervolgens het gat opboren. Daarna naar eigen inzicht de elektrische verbindingen routen en aansluiten. Ik tak direct op pin 10 van de AUX connector het audio af en via de switch in het 3,5 mm chassisdeel gaat het signaal vervolgens naar de nieuwe interne 8 ohm speaker.

Hierna moeten er gaten geboord worden in de behuizing. Even secuur opmeten en met een potlood aftekenen. Dan met een liniaal een gatenpatroon maken en met een scherpe punt de plaats van de gaten markeren. Dit dient er tevens voor dat de boor niet meteen uitglijd bij het boren. Het is toch al een lastige klus als je geen kolomboormachine hebt en alles uit de hand moet doen. Blokje hout eronder en naderhand de bramen aan de binnenkant goed wegschuren. Aan de buitenkant de eventuele bramen voorzichtig verwijderen en daarna met een zwarte ‘benzinestift’ het blanke staal (binnenkant gaten) zwarten.

Tja en dan is het resultaat altijd net niet helemaal symmetrisch, maar erg is het niet, toch?

Het geluid is iets zachter dan met de externe Peiker, maar dat vindt ik juist wel prettig (en de XYL ook) en ik kan nu ook eenvoudig omschakelen op een koptelefoon. Misschien sluit ik de TMC84 wel weer aan op de onlinereceivers.net server, zodat bij afwezigheid je op internet kunt luisteren naar 70.450 MHz.

De mobilofoon die ik nu in mijn bezit heb heeft bij de GP Deventer dienst gedaan. De stikkers zitten er nog op. Nu nog weer wat meer stations actief zien te krijgen op 4 meter!