Virtuele Radio = Virtueel Radiozendamateurisme?

Al een behoorlijke tijd geleden (december 2009) heb ik een blogje gemaakt over QsoNet (zie blog). Deze virtuele Transceiver geeft een hoop mensen voldoening. Ik ben een jaartje ‘lid’ geweest, maar ben er niet veel qrv mee geweest.

Sinds 2008 is Kelly Lindman, thans 5B4AIt maar van origine een Zweed gestart met HamSphere. Daarvoor was hij de eigenaar van JavaRadio / Global Tuners een inspiratie van mijn eigen onlinereceivers.net en ik was regelmatig in contact met Kelly. Ook toen hij stopte met Gloabel Tuners en starte met HamSphere was ik ÊÊn van de beta testers. Echter kort daarna ben ik hem uit het oog verloren.

Nu ruim 4 jaar laten blijkt dat zijn creatie al in de 3e release wordt gepresenteerd en ik moet zeggen het ziet er allemaal professioneel uit.

De software op de PC is een volledige java client en maakt gebruik van de cloud (servers op diverse plaatsen). De layout lijkt op een Transceiver en de banden komen overeen met de HAM banden. Verder is het natuurlijk gewoon een VoIP oplossing waarbij er kunstmatig ruis en storing wordt toegevoegd.

Echter….. het heeft wel wat. Het lijkt alsof je met een kortegolf Transceiver zit te werken en de mensen die je kunt ontmoeten hebben vaak eenzelfde ‘radio’ achtergrond. Het is zeg maar een plek voor ontmoeting en communicatie. Grappig overigens is dat je er een pilup tegen kunt komen en bandpolitie. Dus niks nieuws in vergelijk met het ‘echte werk’.

Er is een trial periode en je kunt lid worden voor EUR 30/jaar. Niet duur en niet goedkoop. Ach voor Kelly een mooie bron van inkomsten en voor de ‘communicatie’ amateur een extra mogelijkheid naast QsoNet, Echolink en Teamspeak.