Zelfs met Display

De ontwikkelingen gaan nog steeds door voor wat betreft de DVRPTR kaart en software. Ondertussen is er een nieuwe DVRPTR modem in de maak (versie 2) maar ook met versie 1 is het leuk spelen. Onlangs is de software uitgebreid om ook een OLED display (I2C aansturing) te gebruiken om de UR, RPT1, RPT2, MY en Message af te kunnen lezen.

Het wordt dus steeds completer. Ondertussen ook een betere microfoon uit Hong Kong laten komen en doordat voor de AMBE de software nogal verbeterd is klinkt de audio tegenwoordig aardig goed.

Ik voed de hele handel weer vanuit de USB verbinding. Dus geen losse voeding. (Laatst was ik in op mijn hotelkamer met DVRPTR maar was de losse voeding vergeten. Tja dan doe je niet zo veel.)

Ik heb het OLED display ook uit Hong Kong laten komen met een setje kabeltjes (gaan per 5 stuks)  (http://www.seeedstudio.com). Niet extreem veel goedkoper als in de PIPE|msg shop maar de extra kosten (verzend- en geldtransferkosten) waren beduidend lager (0,0) en dus spaarde ik 15 eur uit. Overigens is hij bij PIPE|msg niet meer te koop.

Nu iets bedenken om het display permanent te kunnen gebruiken. Vermoedelijk een gat maken in de behuizing. Zal wel passen want het display is niet super dik of groot. Zodra deze operatie geslaagd is zal ik een fotootje aan dit blog toevoegen.


 

Okay, ik had als plan om het display in het kastje onder te brengen en ben dus op zoek gegaan naar de beste plek, zodat ik de DVRPTR print met AMBE board ook gemakkelijk eruit kan halen bij bv. firmware updates. Het blijkt dat dit maar op één plek wil nadat er wel een spoeltje is verplaats op de display print.

De SMD spoel voorzichtig los solderen en op de kop met 3 seconden lijn naast de connector plakken. Wel aan de goede kant, zoals op de foto. Daarna met posyndraad de verbindingen maken met de lege soldeerspots. Even testen voordat je verder gaat.

O ja, nadat ik wist waar het display zou komen in het huisje, moest er eerst geboord en gevijld worden. Dat je daarbij uitschiet is (althans bij mij) niet te voorkomen. Ach een mooi frontplaatje met tekst is dus het volgende klusje.

Het gat is gemaakt, het display past en is voorbereid en vervolgens moeten we de bekabeling tussen OLED en DVRPTR/AMBE organiseren. Testen en daarna een keer proef-monteren. Het display klemt in mijn geval een beetje in het “uitgevijlde” gat op de kleine “flexpcb connector”. Als het past (en getest is) alles weer loshalen en de display op twee plekjes met 3 secondenlijn aan de binnenkant vastplakken. Hierna alles weer opnieuw monteren (je wordt er bedreven in). Het ziet er dan als volgt uit.

Ondertussen is er nieuwe software en firmware uitgebracht. Hierbij is ook de leesbaarheid van het display verbeterd, en hoe!  (version 0.71)

Het resultaat is perfect. Goede leesbaarheid van het display, ingebouwd in het originele kastje en bij firmwareupdates of ander onderhoud kan ik de hele boel uit elkaar halen. Voeding vanuit de USB aansluiting. Echt helemaal compleet dus.

Nu nog een mooi frontplaatje maken voor een volledige afronding van dit project. Morgen verder.


 

Oei dat viel nog niet mee. Hogere knutselvreugd moet ik zeggen! Allereerst met Word een Layout gemaakt. Maten opnemen en uitmeten op het beeldscherm bij 100% weergave. Welke teksten erop en wat voor kleur. Je kunt het geheel personaliseren als je wilt met call, etc.  (grappig… omdat mijn inkpatroon al een beetje leeg is wordt het eindresultaat van de achtergrond niet zwart maar groen.)

Vervolgens uitprinten op bij voorkeur stevig papier en uitknippen of snijden. Controleer steeds de maatvoering en nog niet het display raampje uitsnijden, dat komt later. Want vervolgens plakken we dit stukje papier, wat dus onze frontplaat wordt op dubbelzijdig tape (geen spiegeltape met foam).  Hierna komt de lastigste klus. Neem een scherp Stanley mes met vooral een scherpe punt. Snij met behulp van een liniaal het rechthoekige gat voor het display uit. Voor je het weet gaat het papier rafelen! Wees niet getreurd als het fout gaat, ik heb deze oefening 6 keer gedaan en toen vond ik dat het gelukt was.

Dit is dan vervolgens het eindresultaat.

Hier nog een link naar het word bestandje. (XDVRPTR Frontplate)

 

Veel succes als je deze hele operatie ook gaat uitvoeren. Je hebt in elk geval eer van je werk en het is echt een super configuratie. Je kunt alle kanten op met D-STAR en veel goedkoper dan met rode of blauwe dongles en ingewikkelde node kaarten.


 

Ik was toch nog niet helemaal tevreden en ben weer aan het plakken en knippen gegaan. Wat was het probleem dan? Nou het onderste stuk van het display geeft niks weer en kan dus achter de frontplaat gestopt worden. Hiertoe heb ik een nieuwe frontplaat gemaakt (rechthoekig gat kleiner) en deze over de vorige frontplaat heen geplakt. O ja wel eerst nog een extra dummy ‘frontplaatje’ ertussen om de juiste hoogte te bereiken.
Het resultaat is verbluffend en erg mooi!

 

Wat mij betreft is dit project nu afgesloten!