Te veel lawaai in de ‘huiskamershack’.

Al langere tijd miste ik een ‘stevige’ VHF/UHF set in de shack. Mijn vorige set was een Yaesu FT-8800 die mij qua bediening niet goed beviel. Ook had ik een probleem met de ventilator en het audio. Beide waren ze te hard!

Vervolgens een langere tijd met de FT-817 op 2 en 70 gewerkt. Ach zo vaak ben ik ook niet qrv en 5 watt vermogen is prima voor lokaal werk.

Maar goed.. ik wilde toch weer een set met een wat groter display, meer vermogen en vast op de plank, want de FT-817 is vaak mee op reis. De set moet uiteraard modern zijn met 9k6 data aansluiting (voor D-STAR Node experimenten) en het liefst niet te duur.
De keus was of de Kenwood TM-V71 (staat mooi bij de Kenwood TS-590) of de Yaesu FT-7900. 

Nou het is een FT-7800 geworden.

De Kenwood is veel te prijzig en 2e hands nog niet vaak te zien. Uit recenties op eham bleek dat de nieuwe FT-7900 vrijwel gelijk aan de oude FT-7800.
Het toestel wat nu op de plank staat is 2e hands en ik heb dus voor een schappelijke prijs een ‘stevige’ set weten te scoren.

Echter.. de ventilator maakt te veel lawaai en het audio is te hard!

 

Oplossing:
Schaf voor €11,90 een SilenX iXtrema PRO 40mm (10mm) ventilator aan.  In de betere computerspeciaalzaak of via internet bij pc-cooling.de. Het exacte maten zijn 40 x 40 x 10 mm en bij een luchtverplaatsing van 8,5 m3/h maakt hij slechts 14dBa geluid. Of te wel te hoort hem niet meer. Op mods.dk (de modificatie site) kun je de volgende info vinden:

‘The original fan of the FT-7900 / FT-7800 is pretty loud, especially in a quiet shack.  Therefore I changed the original cooler with the “SilenX iXtrema PRO 40 mm (10mm)”. This cooler has only 14 dBA and 3200 rpm but with 8,5m³/h nearly the same air flow as the original fan! For comparison, the original fan has 9m³/h air flow with the noise level at 23 dBA and 5400 rpm.
The easiest way is to de-solder the original wires and solder them to the solder points of the new fan, because the original 2-Pin connector is a sub-miniature type. The stickers on the fans can be bend up with a sharp knife so you reach the solder points.

Dus even nameten wat de plus en de min moet zijn, met de juiste draai richting, solderen en klaar is kees.

Omdat ik nu het bovendeksel eraf had, heb ik gelijk maar even in serie met de plus (rode draad) van de speaker een weerstandje van 22 ohm gesoldeerd. Hierdoor wordt de hardheid van de audio weggenomen en klinkt alles een stuk aangenamer in de shack.

Ondertussen een USB programmeer kabel vanuit Hong Kong laten komen (lekker goedkoop) en een betaalde versie van de onvolprezen software van G4HFQ gedownload. Met deze FTB7800 is het toch een stuk makkelijker programmeren van de geheugens.

Ik moet zeggen de bediening van de FT-7800 is eenvoudig. Ik heb toch ook nog maar een Nifty! Mini manual aangeschaft. Is leuk voor snelle naslag en de microfoon met numerieke toetsen is ook handig voor snel opzoeken van een frequentie.

Enige nadelige constatering tot nu toe is de ongevoeligheid bovenin de UHF luchtvaartband. Ducth Mil Primary op 397,275 MHz komt nauwelijks door. Lager in de band heb ik geen probleem en op de amateurbanden natuurlijk helemaal niet!