Toch maar naar de Chinees!

Het moest er dan toch van komen. Op het internet verschenen lovende blogs en berichten van een nieuw Chinees product voor de radioamateur. De UV-3R portofoon, die verrassende overeenkomsten heeft met de Yaesu VX3.

De porto is via de gebruikelijke ebay kanalen in Hong Kong te koop en wordt voor een habbekrats verkocht.

Ik heb de porto besteld bij 409shop en kost $40. Dat is met de huidige koers dus €28,70! Samen met de verzendkosten ben je voor €35 een porto rijker. Binnen een week kreeg ik de bestelling aangetekend overhandigd. Vanwege de lage aanschafprijs en een creatieve ‘customs decleration’  ook nog eens zonder extra kosten en BTW! Wat wil je nog meer.

Zoals ik al gezien had in de diverse blogs, wordt het apparaatje geleverd met een 1200mAh Li-ion batterij en 100-240V~ oplaad adapter met Europese stekker, 2 kleine antennes gepiekt op 145MHz en 435MHz een riemklem een ‘tafellader/houder’, een keykoord? een 2 kleuren balpen? en oortelefoon/microfoon combinatie met 4 polige 3,5mm plug. Plus een Engelstalig instructieboekje en een garantiebewijs. Echt waar voor je geld dus.

Leuk maar is het ook kwaliteit. Is het een bruikbaar toestel of valt het van ellende uit elkaar?

 

De eerste indruk is Hmmm…. de porto doet een beetje plastic aan. Maar dat is alleen de buitenkant. Net zoals de Yaesu VX2 en VX3 is de porto in een aluminium gegoten frame gebouwd en de accu is netjes omsloten aan de achterkant opgeborgen. Dus toch wel stevig.

De knop aan de bovenkant is voor het afstemmen en selecteren. Door het uit te trekken wordt hij ontgrendeld en kun je hem draaien. Wel zo handig want bij de VX2 verschoot hij regelmatig van frequentie of ging de audio zachter.

De porto heeft alle basisfuncties die je nodig hebt. 6,25kHz – 25kHz afstemstappen, overal zenden dus ook op PMR frequenties, voldoende geheugens, CTCSS, instelbare Repeater Shift + en -, scan mogelijkheden en 2 Watt RF vermogen. Plus nog een paar gadgets zoals een LED zaklampje, VOX, 1750Hz toon (wie gebruikt dat nog?) en de mogelijkheid voor Wide en Narrow ontvangst.

De ontvanger heeft een DSP verwerking in het audio circuit. Hierdoor worden zwaar verruiste signalen beter doorgegeven. De toch al zeer gevoelige ontvanger wordt daardoor nog beter.

Op het display, met schakelbare achtergrondverlichting, zijn alle functies gevisualiseerd. Ook is er een S meter (voor wat tie waard is) en de ontvangst en zendfrequentie wordt volledig weergegeven.

Wat opvalt is het langzame scannen. De PLL heeft duidelijk tijd nodig om te locken, dan wel de DSP functie in het ontvangst circuit is hier de bepalende factor. In gewoon gebruik is dit echter geen enkele belemmering.

Het volume is in stappen instelbaar. Niet helemaal handig als je het audio net iets zachter wil hebben, maar okay je kunt niet alles hebben. De kwaliteit van de audio, ook bij het zenden is prima!

In de handleiding worden 18 menus besproken. RX en TX CTCSS, SQL, LIGHT, BEEP, VOX, POWER, DW, STEP, OFFSET, SHIFT, STE, W/N, SAVE, TOT, SCANM, RELAYM, BCLO. De laatste 6 moet ik nog uitzoeken, want de handleiding kent 12 menus en de laatste versie apparaten verstuurd door de 409shop heeft er 18!

Met de buitenantenne heb ik een prima ontvangst. De bijgeleverde antennes zijn bruikbaar, maar erg onhandig als je een dualbander hebt. Ik heb dus een Diamond SRH805S erop geschroefd. De antenne is bijna duurder dan de porto! Prima antenne en het staat cosmetisch prima.

Het verschil met een Yaesu VX3 is ca. €150. Een stuk minder menus (die je toch niet nodig hebt) geen DTMF (handig voor Echolink) en helaas geen AM ontvangst in de luchtvaartband. Verder geen HF ontvangst maar dat werkt toch eigenlijk ook niet op de VX3.

Iets wat de VX3 heeft en deze UV-3R dus ook is FM wide ontvangst in de FM omroepband. Dus op de fiets lekker naar Skyradio luisteren en ondertussen in de DW mode het repeaternetwerk van noord Nederland in de gaten houden op 430.025MHz.

Op de handleiding staat CE0678! Of dit een een CE goedkeur is of slechts China Export betekent is niet duidelijk. Feit is dat je voor heel weinig geld een hele leuke porto hebt. Echt het overwegen waard.

 

NB: Er is zelfs een Yahoo groep. Surf naar : http://groups.yahoo.com/group/UV-3R/

UPDATE

Ondertussen de volume modificatie uitgevoerd. Je moet wel ijzeren zenuwen hebben want de hele porto moet uit elkaar. Je moet aan de onderkant van de pcb zijn dus moet de print uit het aluminium frame gehaald worden.

 

  • Batterij verwijderen.
  • 2 schroeven naast de accu-ligplaats verwijderen
  • schroef + draaiknop verwijderen
  • inwendige van de porto uit de plasic behuizing halen
  • 4 schroeven uit de pcb halen
  • moer van de draaikop aan de bovenkant verwijderen.
  • antenne binnengeleider lossolderen van de pcb
  • pcb uit het aluminium frame halen

en nu met een vergrootglas de weerstand vervangen of één parallel erbij zetten.

(de foto heb ik uit de UV-3R Yahoogroup gehaald)

Als je denkt dat je de 0204 weerstand goed gesoldeerd hebt, dan mag je alles in omgekeerde volgorde weer uitvoeren en uiteindelijk de porto weer aanzetten en hopen dat je niks fout hebt gedaan. Denk ook aan ESD beveiliging en werk langzaam en secure!

Suc6, PA3ANG

 

NB 2: O ja de extra menus wijzen zichzelf. Alleen de STE en RELAYM zeggen me niks en ik heb ook geconstateerd dat de RXCODE niet werkt. Dit zou een CTCSS Squelch zijn maar bij mij werkt het niet. TXCODE werkt wel en die is belangrijker!

 

UPDATE 2: Ondertussen is de Diamond SRH815S duo band antenne gearriveerd.  15cm lang, ergonomisch en stijlvol. De ultieme antenne voor deze porto. De Diamond SRH805S stub antenne werkt ook goed maar deze is gewoon sexyer voor deze porto en je hebt natuurlijk ook iets meer om af te stralen en op te vangen aan HF signaal. Diamond bewijst toch maar weer goede antennes te maken voor onze portabele experimenten.