YES! I could finish the PayPal sale speedy enough this time.

Er is momenteel een hype in SDR minnend radioamateur land. Het is een dongle waar een complete SDR frontend voor VHF/UHF in vertoeft. Het is speciaal gebouwd voor de ontvangst van de FUNcube satelliet, maar je kunt er natuurlijk veel meer mee.

De Dongle wordt steeds in een beperkte oplage geproduceerd en er is wereldwijd een enorme vraag. Telkens is de te verkopen hoeveelheid binnen 1 of 2 minuten uitverkocht. De koop kan alleen via PayPal plaats vinden en je moet dus snel handelen. Maar op 4 maart was ik op tijd en kon dus een dongle bemachtigen.  (Ik had overigens net een presentatie over D-STAR gehouden bij de afdeling Emmen van de VERON en was nog via UMTS verbonden aan internet.)

De Dongle zal eerdaags wel verzonden worden en zodra ik er de eerste experimenten mee gedaan heb zal ik dit blog aanvullen.

In elk geval zullen we hem demonstreren op de Octopus Doe Techniekdag (website) Onder het motto kijken naar radio kan de schooljeugd kennis maken met de nieuwste technieken op het gebied van radio en communicatie.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het project of bij de speciale Yahoo groep.

-15 maart 2011-

FUNcube Dongle pro #658 is ondertussen in gebruik genomen. Het is echt een prachtig stukje techniek en het is super illustratief. Neem bij voorbeeld het ‘standaard’ programma FCDid (versie 2) welke reeds te downloaden is. Hierop kun je de ‘inhoud’ van de dongle zien en vervolgens de diverse parameters (en dus werking) veranderen. Ideaal voor educatieve doeleinden dus!

Op de site van Mike Rupprecht, DK3WN kun je extra info vinden over de aanvullende afregelingen voor de FUNcube Dongle. Het afregelen van de LO frequentie en het wegtunen van de DC spike.

Op de speciale Yahoo groep site kun je eindgebruikers software downloaden. Het beste kun je starten met WRplus. Dit geeft momenteel de meeste mogelijkheden en kan veschillende vormen van FM modulatie detecteren.

Helaas kun je niet boven de 999 MHz afstemmen. Wel heb je een goede besturing van de Dongle tot je beschikking.. Wil je op 23 cm ontvangen dan kun je momenteel gebruik maken van HDSDR, ook te downloaden in de Yahoo groep.

Hieronder een plaatje van de Dongle besturing vanuit WR+. Je ziet dat ik de DC spike heb weggeregeld door wat met de DC Offset (%) I en Q te spelen. De spike is helemaal rechts op de waterfal nog te zien maar is tientallen dB’s minder dan zonder compensatie.

Verder moet je in de gaten houden dat je niet op de spiegel afstemt. Door met de Channel Skew Calibration te spelen kun je de spiegel helemaal weg krijgen. Vaak is 1 Delay Left or Right al genoeg.

De eerste satelliet is er ook al mee ontvangen. Uiteraard de AO51.

Suc6, Johan, PA3ANG