Terug bij m’n eerst merk! (zie ‘About PA3ANG’)

Het is een feit. De Elecraft K2 heeft het veld moeten ruimen voor de allernieuwste loot aan de Kenwood boom. De TS-590 heeft een plek in mijn shack gekregen.  Na lang (of toch kort) wikken en wegen heb ik niet voor de Elecraft K3 gekozen maar voor de ‘K3 killer’ de Kenwood dus. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken, maar de keus viel in feite op de Kenwood vanwege de prijs. Wil je alle mogelijkheden van de TS-590 ook in de K3 hebben (100W, ATU, FM en gebouwd) dan ben je gauw 2 x duurder uit. Om nog maar te zwijgen van de onzekerheid bij de invoerrechten, btw en verzendkosten.

Lang verhaal.. nu de ervaringen.

De set had de ‘kop eraf’ dus niet alleen van de prijs, maar ook in gebruik. Hij was al uitgebreid aan de tand gevoeld en voor mij dus makkelijk instappen. Afstemmen en ontvangen en daarna zenden. Dat ontvangen gaat onvoorstelbaar goed. Prachtige filter mogelijkheden en een goed werkende DSP. Een NB (storingsonderdrukker) die werkt en de variabele bandbreedte is echt geweldig. Te veel om op te noemen. Elk station kun je nemen.

De bediening is in één woord: super. Je noemt dat ‘intuïtief’ (zelfsturend dus) en door een functieknop 2 seconden lang ingedrukt te houden kun je de instelling bij die functie wijzigen. Bijvoorbeeld VOX, schakelt de VOX aan en bij 2 seconden indrukken kun je het aanspreekniveau van de VOX instellen.

De TS-590 heeft echt alles aan boord en gooit met gemak 100 watt RF Power in de lucht. Minimum is 5 watt dus nog net QRP!

Ontvangen is één, zenden is twee. Daar had ik qua modulatie wat problemen. De bij de set geleverde microfoon is niet slecht, maar ik wilde mijn Pro-Set iC (Heil) gebruiken. Dat was geen succes want ik kreeg te maken met terugwerking! Nooit gehad, nu wel. De bijgeleverde  knijpkat microfoon was dus wel ok, maar ik wilde beter. Dus een Pro-Set HC-5 snel besteld en de volgende dag geprobeerd. De rapporten waren prima, maar de mannen op het AmBerg net (3.692 kHz 09:00 -10:00 LT) waren niet tevreden. Ondanks het ideale microfoontje, de Heil Sound HC-5, klonk het nog te nasaal en was het niet doordringend genoeg.

Met hulp van Kees, PE2KM heb ik nu toch een optimaal resultaat. De TS-590 heeft een behoorlijk aantal instellingen voor de modulatie en door alles op de juiste (wat is de juiste?) manier in te stellen krijg je een ‘brede en dynamische‘ modulatie welke door een ‘breed en kritisch‘ publiek wordt gewaardeerd.

In mijn geval en met mijn stem zijn de volgende MENU instellingen als volgt ingesteld:

Menu Omschrijving Waarde
25 SSB/AM Low 100
26 SSB/AM High 2900
29 Effect Soft
30 TX equal bb1


Ik heb de PROC (Speech Processor) altijd in staan. Hierbij zijn de waardes van PRO.I en PRO.O beide 50. De MIC gain staat op 35 (binnen ALC blijven!)

Het koste verder weinig moeite om de set aan te sluiten op Logger32 (mijn logbook en DX Cluster programma). De TS-590 heeft een standaard USB aansluiting en met het downloaden van de juiste drivers van de Kenwood site was het een fluitje van een cent. In Logger32 kies je als radio ‘Kenwood – all’ , Com port ‘welke is toegewezen’ en Baudrate ‘115200’. Let op vink Set RTS high aan!

Ook de Kenwood software werkt leuk en het bedienen van de set via Internet met de door Kenwood geleverde Hosting software werkt eveneens goed. De audio gaat hierbij overigens via Skype (of andere VOIP oplossing). De USB poort geeft naast data ook de audio door. Dus slechts 1 kabel van de set naar de pc! Echt super moderne technologie allemaal.

Kortom de Kenwood TS-590 is een prima keus. De enige optie welke is nog mis is onderweg. Een VGS-1 Audio Recorder welke makkelijk is om in een pile-up te roepen of om korte opnames te maken voor van je tegenstation. (makkelijk voor het inregelen van zijn modulatie hi even controleren of je echt verbinding hebt gehad met dat zeldzame DX station)

vy 73 de Johan, PA3ANG

Meer informatie kun je vinden op internet en met name op de speciale Yahoo groep.Click to join KenwoodTS-590

Click to join KenwoodTS-590

Aanvulling.
Ondertussen ook met de meest gebruikte digitale modes gewerkt (RTTY en PSK31). Omdat de audio ook via de USB poort gaat dus geen enkele moeite met extra kabels of interfaces. Je kunt via de MENU instellingen de USB gain en het USB VOX niveau instellen. Even de juiste geluidskaart kiezen in de decoder software en klaar is kees. Echt super!