Ja hier is tie dan de DVAP DV Access Point Dongle.

We hoefden niet echt lang te wachten. De DVAP is per speciale koerier naar Nederland gekomen en vandaag (2e paasdag) heb ik het kleinood in gebruik genomen.

Aansluiten > Drivers automatisch laden m.b.v. Windows XP > Software downloaden > en het werkt.

Nog wel even de E92D programmeren met wat extra geheugenplaatsen met link commando’s, want alle connectie instellingen voor de DVAP  gaat via de lucht.

De DVAP Dongle bevat 3 (hoofd) componenten. Een ARM processor (AT91SAM) een USB<>RS232 chip (FT232) en een narrow band transceiver (ADF7021). O ja en nog een boel ander smd grut natuurlijk. De Dongle wordt geleverd met een SMA antennetje en knietje.

Ik ben zeer in mijn nopjes ermee en hoef dus nu niet meer een aparte analoge transceiver te gebruiken naast een node adapter, voeding en kabels. Dit DVAP kleinood gaat makkelijk mee in de laptop tas en zal dus veelvuldig gebruikt gaan worden.  MET DEZE DONGLE KUN JE NIET VANUIT DE PC D-STAR MAKEN OF ONTVANGEN. JE HEBT DUS EEN D-STAR RADIO NODIG.

Even wat foto’s van de binnenkant. (klik op de foto voor een vergroting.)

Hier een linkje naar een YouTube filmpje van PD0PVL. De andere gelukkige bezitter van een DVAP in Nederland. (wij zijn geloof ik de eersten van D-Star minnend Nederland met zo’n dingetje)

De DVAP software kun je hier downloaden en het ziet er zo uit:

Het scherm tijdens ontvangst vanaf de reflector en dus tijdens zenden van de dongle Het scherm tijdens ontvangst van een D-Star signaal op de dongle.

De eerste verbindingen zijn al gemaakt en de kwaliteit is erg goed. Voor dichtbij gebruik in en rond het huis is het een prima hotspot en je kunt de toegang beperken tot je eigen call.  (lock callsign)

De frequentie op 2 meter is vrij te kiezen, dus zoek iets op waar je geen ‘storing’ veroorzaakt, of misschien moeten we een landelijke micro hotspot frequentie afspreken.

Dan tot besluit…. We hebben de DVAP betrokken bij HRO (Ham Radio Outlet) in de States. Om precies te zijn komt de DVAP vanuit de HRO store in Atlanta. Kijk hier voor een YouTube filmpje vanuit de HRO winkel.  Ik moet zeggen erg prettige lui om zaken mee te doen.

suc6 met D*