Een sterk trio: PMSDR + PowerSDR-IQ + Logger32

Ik heb dus nu al een tijdje een PMSDR ontvanger in gebruik en maak daarbij gebruik van een IQ variant van PowerSDR, het SDR programma van Flex Radio. Niet alleen heeft PowerSDR-IQ de juiste HAM Radio look en feel, maar het is ook alvast een goede mogelijkheid om ervaring op te doen als mijn Flex 1500 arriveert begin 2010.  (IQ staat voor ExtIQ, of te wel aansturing van IQ SDR toestellen zoals de SDR-IQ van RF Space en de PMSDR van IW3AUT.

Sinds jaar en dag maak ik voor het loggen van mijn QSO’s gebruik van Logger32. Dit programma heeft naast een prima log functionaliteit ook een zeer gebruikersvriendelijke userinterface voorzien van DX Cluuster en CAT control. Je kunt dus een station spotten op het cluster, dat station aanklikken met de muis en vervolgens staat de set meteen op de juiste frequentie en in de jusite mode. Eventueel kun je nog automatisch van antenna wisselen en desnoods van set. Daarnaast heeft Logger32 ook nog een boel andere leuke functionaliteit. Maar daar wil ik het in dit blog verder niet over hebben. Kijk maar op Logger32.net voor details.

Waar het nu om gaat is het koppelen van Logger32 aan de PMSDR of beter gezegd aan PowerSDR-IQ.  Hoe doe je dat?

Je hebt daar voor nodig een virtuele COM poort naar COM poort connector. Je houdt beide programma’s een beetje voor de gek door als het ware twee COM poorten aan elkaar te knopen en de programma’s ieder met één van die COM poorten te laten praten. Je krijgt dan dus een zogeheten virtueel NULMODEM. Ik gebruik daarvoor het gratis com0com programma.

Vervolgens zoek je op de PC de nog vrije COM poorten op.  (Ik heb op mijn laptop nogal wat poorten in gebruik voor een UMTS modem en Bluetooth dus moet erg hoog zoeken voor een vrije poort.)  De combinatie welke ik kan maken is COM16 met COM2. COM16 is de hoogste poort welke nog door Logger32 kan worden gebruikt!

Vervolgens moet je zowel Logger32 als PowerSDR-IQ vertellen op welke poort er gecommuniceerd moet worden. In de onderstaande figuren is e.e.a. terug te vinden.

Het resultaat is dat je nu vanuit Logger32 de SDR ontvanger kunt bedienen en het snel scannen van de verschillende frequenties op basis van cluster spots mogelijk wordt.

Veel succes met het uitproberen.

Hieronder nog een totaalplaatje van het scherm. Het is echter nu aan te bevelen om met twee schermen te gaan werken, zodat de PowerSDR mooi op een tweede scherm kan worden getoond en Logger32 op het ‘werkscherm’ aanwezig is.

Uiteraard zijn er met de het virtuele nulmodem nog meer leuke dingen te doen, maar voorlopig lijkt me deze toepassing wel erg handig.

vy 73 de Johan, PA3ANG