onlinereceivers.net gaat stoppen

10 jaar streaming 24/7 is genoeg.

In het voorjaar van 2003 is het idee geboren. Op internet kwam ik eind 2002 een Amerikaanse website tegen waar een Ten-Tec RX320 kon worden afgestemd en met een media player kon naar het audio geluisterd worden. Een prachtige vondst en het leek me wel wat om dat ook te realiseren.

Op vrijwel hetzelfde moment kwam mijn zwager met het ontwerp van een Wideband Magnetisch Loop antenne. Ideaal om aan een RX320 te koppelen en daarmee kon hij zijn antenne testen en ik het internetexperiment verder uitvoeren. Daar kwam nog bij dat ik tegen een PCR100 ontvanger aanliep waarmee ik dus naast een HF ontvanger ook nog een VHF/UHF ontvangst op internet kon aanbieden.

De software voor de besturing van de PCR100 en RX320 werd door mijn zoon Tom in Java geschreven en de website maakte ik zelf in HTML en PHP. In de eerste jaren van het experiment zijn talloze verbeteringen aangebracht en werd steeds meer functionaliteit toegevoegd . Doordat ik voor mijn werk veelal in het buitenland zat was ik vaak ‘s avonds op mijn hotelkamer via internet aan het programmeren. Talloze verbeteringen en uittesten van de beste en snelste mogelijkheid om audio te streamen hebben me beziggehouden.

Als je bedenkt dat er een complete database is gebouwd om gebruikers te registreren, het afstemmen te loggen de shoutbox clean te houden plus dat er een paar ingewikkelde (althans vond ik) scripts moesten worden gebouwd om locktijd te kopen via de site kun je je voorstellen dat dat heel wat uren vrije tijd heeft gekost. Overigens heeft het nooit wat opgeleverd. De hosting en bandbreedte slokten de inkomsten volledig op. In de tussentijd ging de techniek verder en kwamen er ook andere initiatieven om frequentiespectrum aan te bieden via Internet.

Begin 2006 hebben we ontvangers ondergebracht op onlinereceivers.net. Tot die tijd waren de ontvangers bereikbaar via www.pa3ang.nl, een site die toen nog met de hand gebouwd was. Tegenwoordig is het een op wordpress templates gebouwde blog omgeving.

Vanaf 2009 is er geen spectaculaire nieuwbouw meer geweest en begon eigenlijk al een periode van stabilisatie en afbouw. Een opsomming van alle streams die er geweest zijn naast de RX320 en PCR100 in Zwolle:

 • RX320 in Boston
 • RX320 in New York
 • PCR1000 in Manilla
 • FT-817 in Zwolle
 • FT-817 in Pt-à-Celles (België)
 • RX320 in Pretoria  (onderdeel van het commerciële project)

Ook hebben we een verscheidenheid aan vaste streams gehad:

 • Flex-1500 WA5QPZ in Texas, US
 • D-STAR stream South Yorkshire, Engeland
 • D-STAR stream PI1DSA – REF017 A en later DCS007 B
 • Tetra stream, Amersfoort
 • 70 MHZ stream, Zwolle

en sinds begin 2013 zelfs een pagina met 5 vaste streams met lokale Nederlandse repeaters.

In de periode 2007 tot 2009 hebben we gewerkt aan onlinerecivers.org en onlinereceivers.biz. Zie hiervoor ook een ander blogje. Dit was een tijd waarin ik veel aan het programmeren was om geluidsopnamen via de site aan te bieden en om alle beschikbare Rhombic antennes (16 stuks) op een antennefarm in de buurt van Pretoria schakelbaar te maken via remote bedienbare coaxschakelaars. Ook real time geluid via Skype hoorden erbij en klantspecifieke webpagina’s. Een leerzame periode, maar de internet technologie ging met rasse schreden vooruit en ik kon het eerlijk gezegd allemaal niet meer bijhouden. (af en toe moet je ook nog werken)

De grootste vernieuwing, naast onbegrensde bandbreedte, is de geboorte van websdr. Op dezelfde Universiteit als waar Tom (mijn Java programmerende zoon) studeerde is het uitgedacht en in feite is het de ultieme methode van onlinereceivers.

Ondanks die ontwikkelingen heb ik onlinereceivers.net in de lucht gehouden. De .org en .biz sites werden weer gesloten en de activiteiten gestaakt. Op .net waren ondertussen google-ads verschenen waarvan een deel werd gedoneerd aan de MAF en aan Groot Nieuws Radio. Gedurende de hoogtijdagen hadden we 300 bezoekers per dag en kreeg ik klachten van mijn hoster. Ik moest toen een aantal database scripts verbeteren en mijn hostingplan opschroeven. Allemaal verleden tijd, want het aantal bezoekers nam af en ook verdwenen een aantal ontvangers en vaste streams.

Door de loop der jaren heb ik uitsluitend positieve reacties gehad. Door de site zijn mensen weer aan de hobby begonnen, werd interesse gewekt voor radio ontvangst en zelfs de NASA maakte gebruik van de PCR100 om de ARISS contacten te volgen. In de tijd dat de politie nog analoog was zijn vele uren luisterplezier doorgebracht op de PCR100. (het blogje daarover en hier.)

Een paar blogjes over de onlinereceivers door de jaren heen.

en niet te vergeten de demo ontvangers die je nog steeds deels hier kunt bekijken.

Eigenlijk 10 jaar aan het klussen, spelen en perfectioneren van website, ontvangst en beheer. Tja en dan komt een moment dat je het los wil laten. Moderne en betere techniek is wel heel nadrukkelijk aanwezig. Betere website templates  (onlinereceivers is volledig met de hand gebouwd), grotere variatie en streaming (webbrowsers, pc, netbook, android etc.) en het enorme potentieel aan websdr locaties geven mij de geruststelling dat er alternatieven zijn voor mijn vaste bezoekers.

In de loop van de jaren zijn er vriendschappen ontstaan via onlinereceivers en de spin-off zie je terug op teamspeak.

Ik wil iedereen bedanken die mij de support door de jaren heeft gegeven. Ik weet nog niet wanneer de stekker eruit gaat maar dat zal toch binnenkort zijn.

vy 73 de Johan, PA3ANG

Mar 1st, 2013
 1. Mar 1st, 2013 at 23:21 | #1

  Jammer dat je gaat stoppen Johan. Maar inderdaad de internet technieken ontwikkelen zich in een razend tempo. Er is tegenwoordig bijna alles mogelijk. In iedergeval heb ik regelmatig gebruik gemaakt van je receivers t.b.v. on air modulatie testen. Bedankt voor jaren luisterplezier. 73, Bas

 2. Reno,Will
  Mar 2nd, 2013 at 00:14 | #2

  Bedankt Johan voor de moeite die je hebt gedaan voor ons, en het luistergenot waar we van genoten hebben.
  Vind het bijzonder jammer dat het nu na velen jaren binnenkort is afgelopen.
  Nogmaals bedankt.

  73 Reno (Will)

 3. NikoK,MNE
  Mar 2nd, 2013 at 10:16 | #3

  Thanks, this was an unforgettable experience …
  I’m sad … :(

 4. Hans
  Mar 2nd, 2013 at 12:15 | #4

  Hoi Johan, jammer dat je stopt met deze handige site, maar wel begrijpelijk. Ik heb een aantal keren met plezier gebruik gemaakt van de door jou geboden faciliteiten. Ik verbaas me er al langere tijd over hoe je al die verschillende technieken bij kunt houden. Je hebt me al tot meerdere experimenten geïnspireerd, onder andere met de RTL-SDR (vorige week binnengekomen, en gelijk de kit voor de up-converter gebouwd en getest) en het d-star dvprtr modem (gebruik het sinds enkele dagen voor de repeater). Belangrijker nog dan de site op zich, vind ik de keuze van onderwerpen en de heldere formulering van je blogs. Het zou me dan ook niet verbazen als je de vrijgekomen tijd door het opheffen van online receivers weet te vullen met andere leuke ham-uitlatingen 😉
  73 de PE1HVS

 5. Joeri, pe5jw
  Mar 2nd, 2013 at 12:23 | #5

  Bedankt Johan !

  Ik de afgelopen 10 jaar altijd met veel plezier gebruik gemaakt van de mogelijkheden die je ons bood.
  Vele zondagen de meppel rond op de stream gevolgt en daar naast al die andere ontvangers niet vaak genoeg bezocht :).

  Je hebt vast je uitdaging al weer gevonden in iets anders en wens je daar net zoveel succes mee.

  ’73 Joeri

 6. PE9PE Rob
  Mar 2nd, 2013 at 13:43 | #6

  Beste Johan,

  Bedankt voor al je moeite.
  Jij hebt velen geholpen om toch een deel van hun hobby te behouden,
  omdat zij door omstandigheden zelf geen antennes konden plaatsen.

  73 oude vriend,

  Rob
  PE9PE

 7. Mar 2nd, 2013 at 17:17 | #7

  Bedankt Johan, zo af en toe heb ik bij je geluisterd en het werkte altijd uitstekend! Succes met je volgende projecten.

  73 Ben de PA2OLD

 8. PA0HJA
  Mar 2nd, 2013 at 17:36 | #8

  Als “herintredend” zendamateur luisterde ik de afgelopen paar jaar regelmatig naar “onlinereceivers.net” met veel plezier.

  Ik kan me voorstellen dat het veel werk is geweest en dat je wel eens wat anders wilt gaan doen.

  Ik weet niet of er mogelijkheden zijn om de kennis en ervaring over te dragen naar opvolgers, die mogelijk deze prachtige voorziening technisch (en financieel!) kunnen en willen voortzetten.

  Bedankt voor het mogelijk maken van deze service voor de zend- en luisteramateurs!

  73.

  PA0HJA

 9. John PA0JHR
  Mar 3rd, 2013 at 13:17 | #9

  Hallo Johan, erg jammer dat je er binnenkort mee stopt !… Heb altijd met veel plezier geluisterd en als thuis de ontvangst eens slecht was kon ik toch redelijk goed ontvangen op Online Receivers.net … Zelfs op die Magnetic Loop antenne… Enfin hetzij zo, nogmaals zeer spijtig dat ook hier een eind aan komt… Ik wens je het allerbeste en bedankt voor al die jarenlange service, het ga je goed !

  73 de John pa0jhr

 10. Cor
  Mar 3rd, 2013 at 23:01 | #10

  Hallo Johan, bedankt voor de vele jaren luister plezier met name de bemande ruimtevaart communicatie.
  73s Cor PD0RKC

 11. Ron
  Mar 4th, 2013 at 03:18 | #11

  Wat zal ik zeggen..:

  Als een van de zware gebruikers -en dat al vanaf heel wat jaartjes geleden- is dit news niet onbekend maar toch zeker erg naar..

  Ok, ik gebruik tegenwoordig ook vaak web sdrs, maar meeste hebben toch maar beperkte stukjes van de hf band…

  En ook voordeel van de rx320 was dat ie redelijk centraal in nederland zat..

  Johan..Bedankt maar zal het zeker gaan missen!

  73,
  Ron.

 12. nl 13418
  Mar 5th, 2013 at 05:21 | #12

  Hallo Johan,

  Johan bedankt voor het vele werk wat jij hebt geleverd en de bijdrage aan het luistergenot via onlinereceivers. ik en vele radioliefhebbers zullen jou site zeker gaan missen.
  Dank voor jou inzet en veel succes toegewenst…

  NL13418 Martin,
  Amersfoort.

 13. SLW Rolf van Zuiden
  Mar 5th, 2013 at 08:36 | #13

  Hallo Johan,
  Johan bedankt voor het vele werk wat jij hebt geleverd en de bijdrage aan het luistergenot via onlinereceivers.net. En met veel plezier! En jij hebt velen geholpen om toch een deel van hun hobby te behouden, omdat zij door omstandigheden zelf geen antennes konden plaatsen.
  ik en vele radioliefhebbers zullen jou site zeker gaan missen. Succes met je volgende projecten.

  Dank voor jou inzet en veel succes toegewenst van je site monitor SLW Rolf

 14. Mar 5th, 2013 at 09:38 | #14

  Hoi Rolf,

  Ook jij bedankt voor je inzet over al de jaren. Het heeft inderdaad een aantal mensen weer aan het luisteren gebracht en als voorloper van Teamspeak en websdr heeft het zeker een belangrijke rol gespeeld in het weer activeren van de luisterhobby en het samenbrengen van zend- en luisteramateurs.

  In de beginjaren heb ik veel steun aan je gehad en was je mijn ogen en oren als ik in het buitenland zat. Nogmaals heel erg bedankt en veel suc6 in de toekomst. Ik heb op mijn android tablet inmiddels Teamspeak en ik zal je zeker nog wel eens spreken.

  vy 73, Johan, PA3ANG

 15. FT1ASD
  Mar 5th, 2013 at 23:17 | #15

  Johan,

  BEDANKT !!!
  Ik heb ‘s nachts fijne uurtjes geluisterd bij je.
  Ik zal het missen, al is er ook websdr.
  Maar die gaan niet uit na 2uur(als ik al lig te slapen).
  Het gaat je goed, ik volg je nog via pa3ang.nl

  Groetjes,
  Rob

 16. Joop
  Mar 6th, 2013 at 20:34 | #16

  Johan,
  Bedankt voor de mogelijkheden. Heb als QRP station vaak een schone QRG gezocht in de VS om met minder dan 1 watt er door te komen. Wens je succes met je volgende projecten. 73 de Joop, PA3JD – Dedemsvaart. (PS: zal de 73 aan Anco doen).

 17. nl9723
  Mar 8th, 2013 at 16:16 | #17

  johan zeer jammer dat je stopt door jou ben ik dik 8 jaar geleden de luister hobby top gaan vinden en laten we wel zijn al is jouw voornaam extact dezelfde je was groots namens alle nlers dank we zullen je missen groet 73 johan heus nl-9723

 18. pd0rtl
  Mar 28th, 2013 at 04:00 | #18

  Bedankt Johan.
  Het waren mooie luister jaren.
  Maar wat doe je nu met die mooie tentec ????xD

 19. PA-1429
  Mar 29th, 2013 at 11:01 | #19

  Beste Johan ik had mijn nog niet zolang geleden aangemeld maar helaas aan alles komt een eind wens jou bij deze veel succes toe
  Groetjes Bennie de Gruyter

 20. Rohit
  Apr 12th, 2013 at 03:44 | #20

  Dear Johan

  I still remember using the Pretoria, South Africa receiver and listening to domestic Radio Australia stations using 50 kw power in Canberra, Sydney etc. we also heard many domestic stations from China and the USA, this was one of my most enjoyable time using your site.

  Thank you for the wonderful site you ran and wish you all the very best

  Rohit
  Bangalore
  India

 21. JAN
  Nov 6th, 2013 at 11:13 | #21

  Johan bedankt voor de mooien jaren die ik heb gehad bij jou het gaat je goed beste man 73 SWL JAN AMSTERDAM

 22. Gerald
  Nov 10th, 2013 at 10:54 | #22

  Jammer dat het project gestopt is maar wel begrijpelijk. Vanaf mijn jeugd was ik al geïnteresseerd in radio en op mijn twaalfde was ik dan ook druk doende met SWL luisteren. Wat later kwam er een Cuna met 1 kristal voor 145.650. Vanaf dat moment brak er een nieuwe periode aan. Die van het zendamateurisme. zoals bij zovelen verzande dat door andere interesses zoals brommers en meisjes. dan komt er een moment van trouwen en kinderen en het weer oppakken van oude hobbies. bij toeval belande ik in 2006 op online recievers en besloot de oude spullen letterlijk uit het stof te trekken. Al snel kreeg ik de smaak te pakken en werd er een Icom PCR 1500 aangeschaft. De online reciever werd daarbij gebruikt als referentie voor mijn eigen gebouwde antennes. De afstand Holtenbroek en Stadshagen is maar klein dus dat kon mooi. Wat jij kon ontvangen moest ik ook kunnen op mijn zelfbouw antennes. Weer wat later (2008) behaalde ik dan eindelijk mijn eigen licentie en kwam ik als Novice onder PD1GDR in de lucht. Ook hier speelde de online reciever een belangrijke rol en was het dan steeds weer iets “wonderlijks” om jezelf terug te horen met een vertraging via de Meppelronde. Met QRP vermogen werden er HF experimenten uitgevoerd met jouw apparatuur als referentie en monitoring. Ondertussen zijn er genoeg alternatieven te vinden en kan ik via de smartphone luisteren naar het Nachtuilennet. Toch zal ik het gaan missen de komende jaren al was het alleen maar om een gerepareerde PMR portofoon te testen.
  Johan, bedankt voor de geweldige tijd waarin je oude hobbies naar een nieuwe dimensie hebt getild.
  Groeten 73 Gerald – PD1GDR.

 23. Herman
  Sep 12th, 2014 at 19:29 | #23

  Bedankt Johan,

  voor de vele luister jaren jammer dat het voorbij is, ik heb er heel veel plezier van gehad nogmaals bedankt het gaat u goed

  Garoeten Herman

 24. Jan PA5JR
  Dec 23rd, 2014 at 17:17 | #24

  Zeer veel dank voor deze prachtige relaisdienst. Ik heb vaak getuned om m’n qrp freqs te testen. Dat ging allemaal perfect en juist bij DX stations pakken was jouw site perfect.
  Dank en veel succes met je verdere, actieve leven als ham en ook als actieve vader.

Leave a comment