HamSphere, Virtuele Radio

Virtuele Radio = Virtueel Radiozendamateurisme?

Al een behoorlijke tijd geleden (december 2009) heb ik een blogje gemaakt over QsoNet (zie blog). Deze virtuele Transceiver geeft een hoop mensen voldoening. Ik ben een jaartje ‘lid’ geweest, maar ben er niet veel qrv mee geweest.

Sinds 2008 is Kelly Lindman, thans 5B4AIt maar van origine een Zweed gestart met HamSphere. Daarvoor was hij de eigenaar van JavaRadio / Global Tuners een inspiratie van mijn eigen onlinereceivers.net en ik was regelmatig in contact met Kelly. Ook toen hij stopte met Gloabel Tuners en starte met HamSphere was ik één van de beta testers. Echter kort daarna ben ik hem uit het oog verloren.

Nu ruim 4 jaar laten blijkt dat zijn creatie al in de 3e release wordt gepresenteerd en ik moet zeggen het ziet er allemaal professioneel uit.

De software op de PC is een volledige java client en maakt gebruik van de cloud (servers op diverse plaatsen). De layout lijkt op een Transceiver en de banden komen overeen met de HAM banden. Verder is het natuurlijk gewoon een VoIP oplossing waarbij er kunstmatig ruis en storing wordt toegevoegd.

Echter….. het heeft wel wat. Het lijkt alsof je met een kortegolf Transceiver zit te werken en de mensen die je kunt ontmoeten hebben vaak eenzelfde ‘radio’ achtergrond. Het is zeg maar een plek voor ontmoeting en communicatie. Grappig overigens is dat je er een pilup tegen kunt komen en bandpolitie. Dus niks nieuws in vergelijk met het ‘echte werk’.

Er is een trial periode en je kunt lid worden voor EUR 30/jaar. Niet duur en niet goedkoop. Ach voor Kelly een mooie bron van inkomsten en voor de ‘communicatie’ amateur een extra mogelijkheid naast QsoNet, Echolink en Teamspeak.

 

Dec 23rd, 2012
  1. Hans Stam
    Dec 1st, 2014 at 07:33 | #1

    Heel bijzonder wat hij gemaakt heeft. En in feite hetzelfde als de zogenaamde echte amateurs doen. Er zitten trouwens zeer vele gelicentieerde zendamateurs op. En die zijn hier zeer tevreden over.
    Er wordt veel neergekeken op Hamsphere door die gelicentieerde amateurs, dat is wel jammer, want in principe zijn de gesprekken en de protocollen identiek.
    De ballast van de opleiding van zendamateur is niet nodig. Die heb je de voor de gesprekken niet nodig, ideaal dus! Gelukkig wordt hiermee het sfeertje van WIJ zijn beter en dit is nep enigszins weggehaald. Waar het om gaat: het plezier van het contact maken en de gesprekken. Overigens is het in versie 4 nog niet zo eenvoudig om contacten te maken, de realiteit is aardig verwerkt in de software/antennes enz.. Aanrader dus !!

Leave a comment